Εμφύλιος στην Αστυνομία με το Βήμα και την Καθημερινή να επιλέγουν πλευρές!

Είναι στιγμή για ποπ κορν ένας εμφύλιος πόλεμος στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας ανάμεσα σε αντιμαχόμενες παρατάξεις και αποκτά διαφορετικό ενδιαφέρον, όταν σε αυτόν λαμβάνουν μέρος το Βήμα και η Καθημερινή υποστηρίζοντας την ομάδα που τους παρέχει ενημέρωση.

Εμφύλιος στην Αστυνομία με το Βήμα και την Καθημερινή να επιλέγουν πλευρές!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το αστυνομικό ρεπορτάζ είναι ένα από τα πιο «περίεργα» που υπάρχουν στην παγκόσμια δημοσιογραφία. Έχει γίνει τεράστιος αγώνας, ώστε να ελέγχονται οι διαρροές από κατώτερα στελέχη που διατηρούν καλές σχέσεις με δημοσιογράφους και η προπαγάνδα να διαχέεται κεντρικά εξυπηρετώντας το αφήγημα της «υπέροχης παρά τις δυσκολίες» αστυνομίας. Όποιος βγει από το μαντρί της κεντρικής ενημέρωσης σταματά να λαμβάνει ενημερώσεις, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές συναδέλφους του, με αποτέλεσμα να είναι κυριολεκτικά άχρηστος για το μέσο που εκπροσωπεί. Εκτός από τα πολύ μεγάλια κεφάλια του χώρου.

Έχοντας περιγράψει εν συντομία το πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται το ρεπορτάζ αυτό, ο εμφύλιος πόλεμος στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας δεν λέει να κοπάσει. Έχουμε δύο αντιμαχόμενες πλευρές, με φανερά πρόσωπα τον Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, τον γ.γ. Μιχάλη Καραμαλάκη και την Καθημερινή από την μια και τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλία Κοσυβάκη, τον πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) Νίκο Τσέτσικα και Το Βήμα από την άλλη. Σε κάθε ομάδα προφανώς υπάρχουν και δεκάδες άγνωστα άλλα μέλη, αλλά εν συντομία ας το κράτήσουμε εκεί. Ας αναφερθεί πως η ΔΙΔΑΠ έχει δικό της κέντρο παρακολουθήσεων και επισυνδέσεων και λειτουργεί ανεξάρτητα από τις άλλες κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών και συνεργάζεται με αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού.

Η πλευρά του Υπουργού και της ομάδας του, κάνει λόγο για αναποτελεσματικές θητείες των Κοσυβάκη και Τσέτσικα, αφήνοντας υπόνοιες μέσω της Καθημερινής για εμπλοκή με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Υπουργός σύμφωνα με τις δικές τους διαρροές, αρνήθηκε να παρατείνει την θητεία του ενός αυξάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης/αποστρατείας, ενώ στην περίπτωση του Νίκου Τσέτσικα, η αποστρατεία ήρθε πρόωρα.

Η πλευρά των Αστυνομικών και του ΒΉΜΑτος απάντησε με «πυρηνικά», όπου το ΒΗΜΑ δημοσιοποίησε τις συνομιλίες του δολοφονημένου νονού της νύχτας Παπαχρήστου με τον τότε όπου ο νονός καλούσε ανώτατο αξιωματικό να τον κεράσει κάποια «κρασιά» (πιθανώς να αφορά τον ένα πρώην αστυνομικό του άρθρου), εφόσον τοποθετούνταν σε θέσεις-κλειδιά οι συνεργαζόμενοι με την Greek Mafia αστυνομικοί. Μόλις μια μέρα μετά βγήκε η υπόθεση του γιού του Τάκη Θεοδωρικάκου από το Documento, που εμφανίζει μια φερόμενη ευθεία παρέμβαση του τότε Αρχηγού της Αστυνομίας Καραμαλάκη, ώστε να μην γίνει προσαγωγή, να καταστραφούν τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στην κατοχή τους και να αφεθούν ελεύθεροι.Η δε καταγγελία έγινε στο Εσωτερικών Υποθέσεων, της άλλης φερόμενης αντιμαχόμενης ομάδας! Προφανώς η καταγγελία του Documento εργαλειοποιήθηκε και από την πλευρά που αντιμάχεται την κλίκα Θεοδωρικάκου.

Η διαμάχη αυτή είναι «βούτυρο στο ψωμί» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία διαμάχη φέρεται ο γ.γ.ΠΡΟΠΟ Καραμαλάκης να βγαίνει προσωρινά αναβαθμισμένος ως Γενικός Γραμματέας και να αποκτά μια κάποια πολιτική κάλυψη, ενώ στον αντίποδα ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ φέρεται από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην διώκει αυτούς τους οποίους αποστράτευσε, ενώ στις Κρίσεις (πάμε πάλι) φέρεται να συμμετείχε άτομο που παρουσιάζεται στις συνομιλίες με τον νεκρό νονό και πρώην αστυνομικό Παπαχρήστο!

Βέβαια ο έμπειρος αστυνομικός ρεπόρτερ Βασίλης Λαμπρόπουλος του ΒΗΜΑτος άφησε αιχμές ήδη από τις Κρίσεις στην ηγεσία της αστυνομίας για εξωθεσμικές συμπεριφορές του Υπουργού, όσο ο Γιάννης Σουλιώτης από την Καθημερινή άφηνε αιχμές κατά των αξιωματικών που αποστρατεύτηκαν. Σχετικά με τους Κοσυβάκη-Τσέτσικα η Καθημερινή έγραφε για πληροφορίες που τους τοποθετούν στο περιβάλλων προσώπων που συνδέθηκαν με την υπόθεση των υποκλοπών και πως οι εισηγήσεις για την απομάκρυνσή τους έφθαναν στο πρωθυπουργικό γραφείο περισσότερες από μια φορές. Το δε Βήμα τις ανέφερε ως προεκλογικές αποχωρήσεις. Οι δύο εφημερίδες δεν έκατσαν πάνω από ένα λεπτό στο γεγονός πως και ο ένας είχε συμπληρώσει το όριο ηλικίας και ο άλλος δεν ήταν σε επετηρίδα αποστρατείας.Οι μεν τους πέταξαν λάσπη, οι δε τους παρουσίασαν ως αποδιοπομπαίους τράγους.

Το γραφικόμετρο έσπασε όταν ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ διέταξε...έρευνα για τις συνομιλίες του νεκρού νονού εξαιρετικά πιθανώς με πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, καθώς και για την υπόθεση που εμπλέκουν πάλι τον Γενικό Γραμματέα με την υπόθεση που αφορά τον γιό του! Μάλιστα με εμπλοκή του Ισίδωρου Ντογιάκου και για τα δύο ζητήματα, ώστε να είμαστε ήσυχοι πως όλα θα πάνε όπως πρέπει! Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ήδη ενημερώσει τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο (σ.σ. αυτό που λέμε πολιτικά «εξομολόγηση», όλες τις πτυχές των ζητημάτων που πιθανώς να εκθέσουν τον Πρωθυπουργό), ενώ αναμένεται να περιμένει πρώτος-πρώτος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν ακόμα και τον Πίνατ! Από την καταγγελία για τον γιο Θεοδωρικάκου δεν προκύπτει ευθεία παρέμβαση του Υπουργού, αλλά του τότε Αρχηγού. Πολιτικά όμως έχουμε μείζον θέμα και μένει να δούμε αν στο μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη-Μαρινάκη, ο πρώτος θα υποχωρήσει και θα ζητήσει την παραίτηση του Τάκη Θεοδωρικάκου για λόγους «διαλεύκανσης της υπόθεσης», «φωτός στις σκιές» και λοιπών κλισέ.

Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα είναι αν ο ανώτατος αξιωματικός που έκανε την καταγγελία, ήταν ανάμεσα στα άτομα που αντικαταστάθηκαν μετά την διαρροή του ηχητικού ντοκουμέντου στην υπόθεση του δολοφονημένου με 36 σφαίρες Ρομ Νίκου Σαμπάνη. Εκεί φάνηκε πως οι δολοφόνοι -τους οποίους και υπερασπίστηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος όταν πήγε να τους επισκεφτεί εν μέσω χειροκροτημάτων- παράκουσαν εντολές που τους καλούσαν να αποχωρήσουν και είχαν γνώση πως ο 18χρονος ήταν Ρομά. Η διαρροή αυτού του ηχητικού «κρέμασε» πολιτικά τον Υπουργό και πρακτικά φέρεται να ήταν ο ένας λόγος του ευρύτατου ξηλώματος της Άμεσης Δράσης. Την ίδια περίοδο με την καταγγελία, πάλι το ΒΗΜΑ δημοσίευε άρθρο για οργανωμένη διαφθορά στην Αστυνομία και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Οι αποκαλύψεις των Λαμπρόπουλου και Σουλιώτη προφανώς και αποδίδουν κέρδος στην κάθε αντιμαχόμενη πλευρά χτυπώντας την άλλη. Δημοσιογραφικά μιλώντας είναι αποκλειστικές ειδήσεις που θα δημοσίευε ο κάθε αστυνομικός ρεπόρτερ χωρίς δεύτερη σκέψη. Βέβαια, εξυπηρετούν απόλυτα και αυτούς που κάνουν τις διαρροές.

Σε αυτά που αφορούν τους διαλόγους που δημοσίευσε το ΒΗΜΑ, μπορεί να παρατηρήσετε ένα κενό από τις 21 Δεκέμβριου του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2022. Αφορά δηλαδή 6 μήνες (και λίγες μέρες) διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν 3 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το κενό δεν έξηγείται απόλυτα, όμως από την ΕΥΠ, το 2019 επί υπουργίας Γεροβασίλη, είχαν ήδη αποσταλεί οι συνομιλίες της Greek Mafia με το κύκλωμα των Αστυνομικών για διερεύνηση. Οι δημοσιογραφικές πηγές τις οποίες χρησιμοποιήσαμε για το άρθρο, εμφάνιζαν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να τις έχει θέσει σε συρτάρι. Η μια εξήγηση του κενού είναι πως μπορεί η μια πηγή να είναι το κινητό του πρώην αστυνομικού Παπαχρήστου, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 και το κινητό του...χάθηκε για λίγα χρονάκια! Είναι εμφανές πως στα υψηλά κλιμάκια της Αστυνομίας υπάρχει πόλεμος και οι μισοί κρατάνε μυστικά για τους άλλους μισούς, περιμένωντας πότε να τα χρησιμοποιήσουν. Για αυτό και βγαίνουν παλιές υποθέσεις που περίμεναν υπομονετικά να δουν το φως της μέρας.

Για την ιστορία οι διάλογοι είναι αυτοί:

2/3/2018

ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Φίλε μου, σε ευχαριστώ για την αγάπη σου. Κανόνισε πότε θα πιούμε τα κρασάκια μας».

ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ – «ΜΕΣΑΖΩΝ»: «Πάμε στη γνωστή ταβέρνα. Σε περιμένουμε να σου δώσουμε τα κρασιά σου…».
Ακολουθούν υποδείξεις του πρώην αστυνομικού στον στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ. για μεταθέσεις ημετέρων αστυνομικών σε αστυνομικές υπηρεσίες και ανάμεσα σε αυτές στη Μύκονο

28/3/2018

ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Στρατηγέ μου, με πήρε τώρα ο Πάνος Καμμένος. Στο ΑΤ Αμαρουσίου μεταβαίνει τώρα ο δικηγόρος Σ. να εφαρμόσει δικαστική απόφαση».

ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΣ ΕΛ.ΑΣ.: «Πήραμε πριν 15 λεπτά τον αρμόδιο ανώτερο αξιωματικό εκεί και τακτοποιήθηκε το θέμα. Καλημέρα».

29/3/2018

ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Αρχηγέ μου, έχω αδελφικό μου φίλο βενζινοπώλη».

ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΣ ΕΛ.ΑΣ.: «Ο,τι γουστάρεις άμεσα».

21/12/2018

ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Στρατηγέ μου, καλημέρα. Να βοηθήσουμε τρία βενζινάδικα ή να απευθυνθώ στους πολιτικούς στο υπουργείο;».

ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΣ ΕΛ.ΑΣ.: «Όχι φίλε μου, εγώ και άμεσα».

24/5/2022

ΝΟΝΟΣ – ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: «Καλημέρα».

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: «Κύριε Γ. καλημέρα. Θέλω δύο ημέρες για το άτομο για να κάνει ένας δικός μου ραντεβού, να στείλουμε (σ.σ.: σε υπηρεσία ελέγχου του λαθρεμπορίου καυσίμων) υπαστυνόμο μικρό να μην το καταλάβουν. Επίσης για τον άλλο, για Οικονομική Αστυνομία μου είπε ότι σύντομα θα το περάσει από Οικονομική μόνος του τις επόμενες ημέρες. Οπότε με δύο άτομα εκεί και ένα θα δώσετε και ένα που θα πάει μόνος του, ό,τι και να αλλάξει, θα είστε πολύ καλά».

25/5/2022

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: «Καλησπέρα κύριε Γ.».

ΝΟΝΟΣ – ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: «Είχα δώσει και έναν ακόμα άνθρωπο (σ.σ.: αστυνομικό για να προωθηθεί σε ελεγκτική θέση) και πέρασε! Μπήκε! Τώρα με πήρε του υπουργού αυτός και μου είπε κομπλέ. Εκεί τέλος οπότε έχουμε και εκεί δικό μας. Σκέψου μήπως για το Οργανωμένο (σ.σ.: Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος που ασχολείται επίσης με υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων) δώσουμε κάποιον και πας κι εσύ στη Δίωξη Εκβιαστών (σ.σ.: ασχολείται με τους νονούς της νύχτας) να είμαστε κομπλέ».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το διάστημα των συνομιλιών φέρεται να τηλεφωνούν αξιωματικοί που υπηρετούν κοντά σε πολιτικά πρόσωπα και να ζητούν μεταθέσεις που μνημονεύονται στις συνομιλίες.

3/6/2022

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:«Καλημέρα».

ΝΟΝΟΣ – ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: «Αφού έχουμε έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα στην Οικονομική, στο Ανθρωποκτονιών, στο Οργανωμένο, στο Εκβιαστών (σ.σ.: έχουν βάλει δικούς τους) να τα φτιάξω για σένα για την ΕΥΠ; Στείλε μου πάλι τα δικά σου στοιχεία».

10/6/2022

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: «Καλησπέρα. Τι κάνεις;».

ΝΟΝΟΣ – ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: «Ο μεγάλος με τον Οικονόμου (σ.σ.: εννοεί τον υφυπουργό Προστασίας του
Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου) δεν είναι ευχαριστημένος. Να το ξέρετε αυτό. Μου το είπε ο φίλος σήμερα. Σίγουρα τον πήρε ο Θεοδωρ τηλέφωνο και έδωσε εντολή να περάσουν όλα! Για αυτό είπε ο άλλος είμαστε πολύ καλά!».

*Σε μια είδηση της τελευταίας στιγμής, αθωώθηκαν οι αστυνομικοί που φέρονταν να είχαν σχέσεις με την Greek Mafia. Η δίκη αφορούσε τα πλημμελήματα.

Πηγές: Το ΒΗΜΑ, Καθημερινή, Documento

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ