Ο Χατζηδάκης αρνείται να ξεθάψει την Κλαδική Σύμβαση στον Τουρισμό, 80.000 εργαζόμενους από το εξωτερικό θέλουν οι ξενοδόχοι

Για πρώτη φορά αναμένεται να συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό, ώστε να εξετάσει το αίτημα των ξενοδόχων για πρόσκληση 80.000 εποχικών υπαλλήλων από το εξωτερικό. Ο Κωστής Χατζηδάκης αρνείται να ξεθάψει την Κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που δύο μήνες μετά την υπογραφή της δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική.

Ο Χατζηδάκης αρνείται να ξεθάψει την Κλαδική Σύμβαση στον Τουρισμό, 80.000 εργαζόμενους από το εξωτερικό θέλουν οι ξενοδόχοι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα ξενοδοχεία να έχουν τους εργαζόμενούς τους με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ, με το επιχείρημα πως δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την Κλαδική Σύμβαση. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με επιστολή τους προς την Κυβέρνηση, έχουν ζητήσει την πρόσκληση 80.000 εργαζομένων από το εξωτερικό, ώστε να καλύψουν τις κενές θέσεις στον τουρισμό. Δεν σκέφτονται καν να εφαρμόσουν την Κλαδική Σύμβαση ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ευχαριστημένοι με τις απολαβές τους και προτιμούν εργαζόμενους που δεν ανήκουν στο Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού, ώστε να μην εφαρμόζεται καμία συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων.

Στα χέρια του Πρωθυπουργού βρίσκεται πλέον το αν θα προτιμήσει για προεκλογικούς λόγους να ικανοποιήσει το αίτημα των ξενοδόχων, αυξάνοντας την ανεργία στην χώρα μας, υποστηρίζοντας το αίτημα για φθηνά εργατικά χέρια στις γαλέρες του Τουρισμού. Οι ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό την περσινή σεζόν ήταν, κατά δήλωση των ξενοδόχων, περίπου 60.000, ενώ υποστηρίζουν πως χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί σε πλειστηριασμό αμοιβών, αλλάζοντας συνεχώς εργοδότες. Βέβαια, καλό είναι να σκεφτούμε πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι άλλαξαν εργασία εν μέσω σεζόν μη μπορώντας να ανεχθούν τις άθλιες συνθήκες διαμονής, τα 14ωρα, την έλλειψη ρεπό (που θα την πληρωθούν σε άδειες να μαζέψουν τις ελιές) ή ακόμα και την μη απόδοση του μεροκάματού τους, με το επιχείρημα πως βγάζουν πολλά φιλοδωρήματα (θλιβερή ιστορία από την Μύκονο).

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, κατά γνώση μας και με παραδοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού (κάπου θα το είχε ακούσει), οφείλονται στα χαμηλά μεροκάματα. «Πληρώστε τους» είχε αναφέρει σε προστακτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως επειδή οι ενώσεις των ξενοδόχων αποτελούν βασικό στήριγμα της Κυβέρνησης, όλα είναι δυνατά. Το πρόβλημα είναι πως τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη λειτουργίας με ευθύνη της Κυβέρνησης (ενέργεια, τα συνεχώς αυξημένα τιμολόγια στα τρόφιμα και το αλκοόλ, αυξήσεις στα είδη καθαρισμού) και προσπαθούν να τα γλιτώσουν από την μισθοδοσία, λιώνοντας στην δουλειά εργαζόμενους από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τα Βαλκάνια, περιοχές από τις οποίες ζητούν τους 80.000 εργαζόμενους.

Να τονίσουμε πως πολλά άτομα που απασχολούνταν στον τουρισμό, επέλεξαν στροφή στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, όταν είδαν πως δεν υπάρχει κανένα μέλλον στις γαλέρες του Τουρισμού πέρα από 14ωρα και 16ωρα θανάτου για 28-30 μέρες τον μήνα. Δεν υπερβάλλουμε εμείς, ο καπιταλισμός υπερβάλλει.

Σας αφήνουμε με την όχι-και-τόσο-ψύχραιμη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, που παρ' όλα αυτά περιγράφει αλήθειες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

01/02/2023

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ!!!

Με ένα απίστευτο θράσος και έναν απίστευτο κυνισμό αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τους εργαζόμενους του κλάδου μας.

  • Αφού δεν επεκτείνουν την ΚΣΕΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων μειώνοντας έτσι τους μισθούς μας.
  • Αφού δεν απαντούν εδώ και 5 μήνες στο αιτημά μας για επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα καταδικάζοντας μας σε φτωχοποίηση και χωρίς εισόδημα έως και το Μάιο.
  • Αφού κατήργησαν στην πράξη τα προγράμματα Μετεκπαίδευσης μιας και έχουμε φτάσει Φεβρουάριο κι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει στερώντας έτσι εκατοντάδες συναδέλφους την δυνατότητα να αποκτήσουν υπαλληλική ιδιότητα.
  • Αφού λοιπόν τα κατάφερε όλα αυτά η Κυβέρνηση είχε το ΘΡΑΣΣΟΣ να μας καλέσει την Δευτέρα 30/01/2023 σε διαβούλευση μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την είσοδο 80.000 μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες στον κλάδο μας.

Η παρέμβαση του Προέδρου της ΓΣΕΕ συν. Γ. Παναγόπουλου στο Α.Σ.Ε. στην κυριολεξία πάγωσε όλη την διαδικασία μιας και το Α.Σ.Ε. δεν είναι αρμόδιο να λάβει μια τέτοια απόφαση και ζήτησε να συνεδριάσει η Ανώτατη Επιτροπή Εργασίας που συνεδριάζει υπό τον εκάστοτε Πρωθυπουργό και με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Από την μεριά μας ξεκαθαρίζουμε πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση, καθώς έτσι “βιάζεται” ο κλάδος μας και δημιουργούνται ανισότητες αλλά και πρακτικές δυσκολίες:

  • Με ποιους όρους αμοιβής και εργασίας θα δούλευαν αυτοί οι άνθρωποι;
  • Πως θα ασφαλίζονταν;
  • Πόση διάρκεια θα έχει η σύμβαση τους;

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΦΑΓΙΑΣΤΟΥΜΕ!!!

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΜΕ, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ