Σεισμός με εκατοντάδες καταρρεύσεις κτιρίων σε Τουρκία και Συρία

Ο σεισμός χτύπησε Τουρκία και βορειοδυτική Συρία. Ο δεύτερος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία. Επιβεβαιωμένοι 1.500 νεκροί στην Τουρκία, 810 στην Συρία και 150 σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, πάνω από 7.000 χιλιάδες τραυματίες (13:00 ώρα Ελλάδος). Φόβοι για έως και 10 χιλιάδες νεκρούς, ο σεισμός συνέβη στις 04:17 τοπική ώρα και 03:17 ώρα Ελλάδας, τους έπιασε όλους στον ύπνο. Περισσότεροι από 45 μετασεισμοί μέχρι τώρα. Ισχυρός μετασεισμός στις 12:25, 7,7 Ρίχτερ.

Σεισμός με εκατοντάδες καταρρεύσεις κτιρίων σε Τουρκία και Συρία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Εκατοντάδες νεκροί σε Τουρκία και Συρία, χιλιάδες τραυματίες μετά από σεισμό 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ. Περισσότερα από 200 κτίρια κατέρρευσαν. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και στην Κύπρο και τον Λίβανο. Έσπασαν τζάμια και κατέρρευσαν 17 κτίρια στο Ντιγιαμπακίρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, 350 χλμ. μακριά από το επίκεντρο του σεισμού. Οι μεγαλύτερες πόλεις που έχουν πληγεί είναι οι Αλέπο, Λατάκεια, Χομς στην Συρία και Γκαζιαντέπ, Μαλάτια, Άδανα (κατάρρευση 17όροφης και 14όροφης πολυκατοικίας), Ντιγιαρμπακίρ στην Τουρκία. Το επίκεντρο ήταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, βορειοανατολικά στο Γκαζιαντέπ, με εστιακό βάθος στα 17,9 χιλιόμετρα. Ο σεισμός είχε διάρκεια ενάμιση λεπτού, οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος του τρόμου των πολιτών.

Πολύ σημαντικός ο ρόλος των ΜΚΔ στην Τουρκία, καθώς μέσω Twitter οι πολίτες δίνουν ονόματα και τοποθεσίες παδιγευμένων ατόμων. Σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 4 η Τουρκία, έχει κάνει επίσημη έκκληση για διεθνή βοήθεια. Στο Αλέπο της Συρίας έχουμε πολλές καταρρεύσεις και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, δεκάδες νεκροί σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο ανταρτών και των Κούρδων.

Η διεθνής βοήθεια σχεδόν αποκλειστικά στην Τουρκία, σε δύσκολη θέση οι Σύριοι

Ινδία: Δύο ομάδες αντίδρασης για φυσικές καταστραοφές, με σκυλιά και 100 άτομα προσωπικό.
Πολωνία: Ομάδες διάσωσης με 76 άτομα και 8 σκυλιά.
Η Ε.Ε. προσφέρει τον δορυφόρο έκτακτης ανάγκης «Κοπέρινικος» για τον συντονισμό των διασώσεων και τις τηλεπικοινωνίες.
Η Ισπανία και η Ελλάδα (25 άτομα της ΕΜΑΚ) θα έχουν στέιλει βοήθεια μέσα στην μέρα.
Οι ομάδες από Ολλανδία, Ρουμανία φτάνουν ή έχουν φτάσει ήδη στην Τουρκία.
Τουλάχιστον 100 Ρώσοι διασώστες είναι έτοιμοι περιμένοντας διαταγή για αναχώρηση.
Η Ταϊβάν περιμένει απάντηση για την αποστολή 130 ατόμων, 5 σκύλων και 13 τόνους βοήθεια.
Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που προσφέρει βοήθεια τόσο στην Τουρκία όσο και στην Συρία.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ