ΕΔΩ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Το 20/20 δίνει φωνή στις Καταλήψεις των Σπουδαστών Δραματικών Σχολών

Τo 20/20 δίνει φωνή στις Καταλήψεις των Σπουδαστών Δραματικών Σχολών με αίτημα την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με αποκλειστικά βίντεο ανταποκρίσεις μέσα από τους χώρους κατάληψης, podcasts και αρθρογραφία, δίνοντας στους Σπουδαστές το βήμα να επικοινωνήσουν αναλυτικά τα αιτήματα και τις θέσεις τους.

ΕΔΩ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Το 20/20 δίνει φωνή στις Καταλήψεις των Σπουδαστών Δραματικών Σχολών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το 20/20, με τα μάτια στραμμένα στην τέχνη και γνωρίζοντας ότι οι μεγάλοι αγώνες στην εποχή μας διεξάγονται αναπόσπαστα στο πεδίο του Πολιτισμού και της πολιτικής, δίνει φωνή στις Καταλήψεις των Σπουδαστών Δραματικών Σχολών στον αγώνα τους για την άμεση τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα Τ.Ε.

Με αποκλειστικά βίντεο ανταποκρίσεις μέσα από τους χώρους κατάληψης, podcasts και αρθρογραφία, δίνουμε στους Σπουδαστές το βήμα να επικοινωνήσουν αναλυτικά τις θέσεις και τα αιτήματά τους.

Πώς φτάσαμε στη σχεδόν καθολική εξέγερση των καλλιτεχνών

Τον Αύγουστο του 2019 ο φρέσκος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας έκανε γνωστό το όραμά της κυβέρνησής του για τον πολιτισμό: «Το όραμά μας για τον πολιτισμό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση».

Μόλις είχε συναντηθεί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και ήταν τόση η χαρά του για τα σχέδια που χάραξαν, που έμπλεξε και την επανάσταση σε αυτά: «Βλέπουμε το υπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο ως θεματοφύλακα της κληρονομιάς μας αλλά και ως ένα αναπτυξιακό υπουργείο. Η σύνδεση του πολιτισμού με τον αθλητισμό και με τον τουρισμό αποτελεί κεντρική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης. Ο πολιτισμός μας, κλασικός αλλά και σύγχρονος είναι το πρόσωπο της Ελλάδος. Αυτά τα οποία οραματιζόμαστε για το χώρο του πολιτισμού δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση και τολμώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να σηματοδοτήσω πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια που έχουμε για να αναδείξουμε την κλασική μας κληρονομιά με έναν διαφορετικό τρόπο αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό. Την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας».

Έτσι ξεκίνησε η επανάσταση της ΝΔ στον Πολιτισμό: Με «εμβληματικά έργα» και «ξωστρεφεια». Και πραγματι τα πήγε πολύ καλά. Καθώς τέσσερα χρόνια μετά έχουμε και λέμε:

Εμβληματικά έργα

  • Το τσιμέντωμα της Ακρόπολης
  • Η εμμονή στην απόσπαση που θέτει σε κίνδυνο τις πολύτιμες αρχαιότητες των έργων του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.
  • Το «φιάσκο» με τη λογοκρισία στην Τέχνη και τον παραλίγο νόμο Λιβάνιου.
  • Η φωτιά «στο Πούσι» στις Μυκήνες, ο δανεισμός αρχαίων στο εξωτερικό για 50 χρόνια.

Εξωστρέφεια

«Ακρόπολη. Τσιμεντωμένη και παραμορφωμένη ομορφιά» ήταν ένας από τους διεθνείς τίτλους. Εκείνους της LIBERATION. Ε δε το λες και λίγο…  «Στο πιο επισκέψιμο μνημείο στην Ελλάδα, με το πρόσχημα της αποκατάστασης και βελτίωσης της προσβασιμότητας του μνημείου, κινδυνεύουν να μεταμορφώσουν τον λόφο στην καρδιά της Αθήνας για πάντα» ήταν η εισαγωγή του μακροσκελούς άρθρου.

Επανάσταση

  • Και η χαριστική βολή, το Προεδρικό Διάταγμα της υποβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών. Που έφερε και την επανάσταση. Όχι όμως εκείνη που υπολόγιζαν. Αλλά την αληθινή.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση της ΝΔ με τη μέθοδο του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 85/17-12-2022) έκανε δωράκι στους αποφοίτους των «ανώτερων» δραματικών σχολών, σχολών χορού, κινηματογράφου και ωδείων, κατατάσσοντας τους στην κατηγορία εργαζομένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Δηλαδή νομοθέτησε μια καθαρή υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων που συνεπάγεται μείωση των αποδοχών, καθώς επί της ουσίας ακύρωνε κάθε αναγνώριση και διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, εξισώνοντας τα δικαιώματα των αποφοίτων με αυτά των αποφοίτων λυκείου. 


Τι θέλουν -πια- οι καλλιτέχνες και διαμαρτύρονται; «Σπουδάζω 3 χρόνια και θέλω το πτυχίο, όχι το χαρτί που δίνουν στο σχολείο»


Ακολουθεί πολιτιστικός ξεσηκωμός με αιτήματα:

– ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΡΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

– ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2003 & ΕΠΕΙΤΑ

– ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 85/2022

Το Σάββατο 04/02 σπουδαστές/τριες από ιδιωτικές ημικρατικές και κρατικές καλλιτεχνικές σχολές από όλη την Ελλάδα, που αποτελούν τον Συντονισμό Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, προχώρησαν στην κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου, με αίτημα την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα Τ.Ε.


Κατάληψη Εθνικού - Οι Σπουδαστές απευθύνουν κάλεσμα στήριξης και αλληλεγγύης


Το 20/20 στο πλευρό των Σπουδαστών

Το 20/20, μετά από πρόσκληση και απόφαση των μελών του, αποφάσισε να στηρίξει και να καλύψει τις αντιδράσεις των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών. Η κάλυψη θα γίνει στις Καταλήψεις του Εθνικού, του Ειρήνη Παππά, στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Σκοπός μας να δώσουμε βήμα στους σπουδαστές μέσω αποκλειστικών video, podcast, άρθρων, συνεντεύξεων και συζητήσεων.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ