Είναι ο σεισμός μόνος υπεύθυνος για την τρομακτική καταστροφή;

Νεκροί πάνω από 9.500 άνθρωποι. 30.000 τραυματίες. 5.775 κατεστραμμένα κτίρια. Χιλιάδες χαμένες ζωές, θαμμένες στα συντρίμμια των άθλιων υποδομών και των χάρτινων πολυκατοικιών.

Είναι ο σεισμός μόνος υπεύθυνος για την τρομακτική καταστροφή;
ΠΡΟΒΟΛΗ

13,5 εκατ. άνθρωποι σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 χλμ. από τα Άδανα στα Δυτικά μέχρι το Ντιγιαρμπακίρ στα Ανατολικά και 300 χλμ. από τη Μαλάτια στον βορρά μέχρι τη Χατάι στον νότο, μετρούν τις πληγές μιας τεράστιας φυσικής καταστροφής.

Ο πρώτος σεισμός έγινε στον νότο της Τουρκίας, με 7,8 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων, που κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, με επίκεντρο την περιφέρεια Παζάρτζικ της επαρχίας Καχρανμαρμαράς, 60 μόλις χιλιόμετρα από τα Βόρεια σύνορα της Συρίας. Λίγες ώρες αργότερα, στις 11:24, 100 περίπου χιλιόμετρα βορείως από το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, ο εγκέλαδος ξαναχτύπησε με 7,6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 2 χιλιόμετρα. Μετά από 10 λεπτά ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός της τάξεως των 6 ρίχτερ. Άνθρωποι σε ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο που καλύπτει περιοχές της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Λιβάνου και του Ιράκ ως και την πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, τον «κατάλαβαν».

Ήταν μια τρομακτικά μεγαλειώδης επίδειξη της φύσης, που άφησε πίσω της μια απίστευτη τραγωδία. Μια τεράστια, ανυπέρβλητη και μη προβλέψιμη φυσική καταστροφή. Ήταν όμως μόνο αυτό η αιτία της ανυπολόγιστης τραγωδίας;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έδρασε» άμεσα. «Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν γρήγορα». Έμπειρος σε διαχείριση κρίσεων ο πρόεδρος της Τουρκίας, έχοντας στο ενεργητικό σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003, δήλωσε ότι το προσωπικό έρευνας και διάσωσης και το προσωπικό υποστήριξης που εργάζονται στη σεισμογενή ζώνη ανέρχονται σε 53.317 άτομα. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι 5.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν φτάσει στις επαρχίες της νότιας Τουρκίας, όπου οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης έστειλε για τη φιλοξενία των πολιτών 54.000 σκηνές και επιστράτευσε 102.000 κλίνες σε ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ως προσωρινή λύση για τη διαμονή των σεισμόπληκτων. Μάλιστα με τη συνδρομή δυνάμεων από τουλάχιστον 70 χώρες. Όλα αυτά τονίζοντας πάντα το μέγεθος της φυσικής καταστροφής. Εκείνης της καταστροφής που σε παγώνει, σε καθιστά ανίσχυρο, ανήμπορο να αντιδράσεις, να σκεφτείς, να καταλάβεις. 

«Μαύρος Κύκνος» 

Η κυβέρνηση κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4», μια συνθήκη που επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν τη Εθνοσυνέλευση στη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσουν ή να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως κρίνουν. Με το βλέμμα στις εκλογές του Μαΐου που έχουν ήδη προγραμματιστεί και είναι οι πιο σκληρές των τελευταίων δύο δεκαετιών της θητείας του, ο Τούρκος πρόεδρος έχει μπροστά του μια τεράστια πρόκληση. Να κάνει τη γιγάντια καταστροφή ευκαιρία. Να διαμορφώσει τη στάση του αναποφάσιστου ψηφοφόρου.

Παράλληλα ο «Μαύρος Κύκνος» δίνει στον Ταγίπ Ερντογάν το πακέτο διάσωσης και ανοικοδόμησης με το κόστος ανασυγκρότησης να προβλέπει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, επιβαρύνοντας μια οικονομία που έχει ήδη πληγωθεί από πληθωρισμό που τρέχει με 58%. Η τεράστια φυσική καταστροφή μπορεί να είναι η ευκαιρία για ένα πλήρες reset στην οικονομία της χώρας.

Δόγμα του σοκ 

Θα σας στύψουμε μέχρι να αδειάσετε, και μετά θα σας ξαναγεμίσουμε με τα συμφέροντά μας
- Τζορτζ Όργουελ

Ο «μαύρος κύκνος», ένα συμβάν τόσο απρόβλεπτο ή απίθανο που θα μπορούσε να έχει ακραίες συνέπειες, είναι τεράστια ευκαιρία.  Η αξιωματική αντιπολίτευση, μουδιασμένη υπό το βάρος των νεκρών, ζητά από την κυβέρνηση απλά να εργαστεί «χωρίς διακρίσεις» για να αντιμετωπίσει την καταστροφή που έπληξε περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών κοινοτήτων και των Σύρων προσφύγων. Ο πρόεδρος Ταγίπ μαθημένος να εκμεταλλεύεται παίρνει προβάδισμα με σφραγίδα. Η εταιρεία συμβούλων Eurasia Group σπεύδει να δηλώσει πριν ακόμα μετρηθούν οι απώλειες: «Ο Ερντογάν αποκρίθηκε γρήγορα και με συνέπεια στην κρίση. Αυτό είναι πιθανό να του δώσει μια λάμψη ισχυρού ηγέτη ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, εάν η κυβέρνηση μπορέσει να διατηρήσει την δυναμική της».

Συρία

Ο Ναντέρ Χαλμπούνι, Σύριος που διατηρεί ταξιδιωτικό γραφείο στην Ελλάδα λέει στην ΕΡΤ: «Οι περιοχές που διατηρούν ακόμη οι αντάρτες έχουν συγκεντρώσει εκατομμύριων εσωτερικών προσφύγων την τελευταία δεκαετία και βρίσκονται παγιδευμένες μεταξύ του τμήματος όπου έχει εισβάλλει και κατέχει ο τουρκικός στρατός στα βόρεια, του τμήματος που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά, αλλά και της υπόλοιπης χώρας που ελέγχει ο συριακός στρατός. Δεν μπορούν έτσι να φτάσουν τα απαραίτητα βαριά μηχανήματα που χρειάζονται για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα ερείπια. Οι οδικοί άξονες στα τουρκοσυριακά σύνορα έχουν καταστραφεί, από το Χατάι προς το Αφρίν και το Ιντλίμπ. Η Δύση, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι, θα μπορούσαν άμεσα να στείλουν βοήθεια μέσω των αεροδρομίων του Χαλεπίου και της Λαττάκειας, που ωστόσο ελέγχονται αντίστοιχα από τον Άσαντ και τις ρωσικές δυνάμεις που τον υποστηρίζουν». Ο υπουργός Οικονομικών Φαϊζάλ Μικντάντ κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν κάθε άφιξη βοήθειας με τις κυρώσεις τους κατά της Δαμασκού.

Μήνυμα του συριακού λαού προς τη Διεθνή Κοινότητα για άρση των κυρώσεων

«Τα τελευταία 12 χρόνια, ο συριακός λαός ζει κάτω από το βάρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πολλές δυτικές χώρες, με μόνο μία ώρα ηλεκτρικό ρεύμα την ημέρα, χωρίς καύσιμα, χωρίς αέριο, χωρίς φάρμακα και ιατρική βοήθεια διαθέσιμη.

Χθες μας έπληξε ένας σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και βγήκαμε όλοι στους δρόμους στις 4:00 π.μ., ενώ έβρεχε πολύ σε μια θυελλώδη νύχτα, κάποιοι κοιμήθηκαν στους δρόμους και χιλιάδες θάνατοι καταγράφηκαν μέχρι τώρα. Σήμερα αναμένουμε από τη Διεθνή Κοινότητα να άρει τις κυρώσεις της στον αθώο συριακό λαό και να τον σώσει από την ατελείωτη αδικία και τα βάσανα. Χρειαζόμαστε οχήματα και εξοπλισμό αποκομιδής μπάζων, πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. Δεν είμαστε βάρβαρος λαός, είμαστε από μια πολιτισμένη χώρα που έχει δώσει πολλά στην ανθρωπότητα, αλλά οι κυρώσεις σας, που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ανθρωπισμού, έχουν σταματήσει τον τροχό της ανάπτυξης. Οι κυρώσεις σας μας εμποδίζουν να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας μετά τον πόλεμο. Τιμωρείτε τους ανθρώπους και τους αναγκάζετε να μεταναστεύσουν».

Ο επικεφαλής της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου κάνει έκκληση για άμεση άρση των δυτικών κυρώσεων, ώστε να φτάσουν στη χώρα άμεσα οι αναγκαίες προμήθειες και εξοπλισμός.Η κυβέρνηση των ΗΠΑ από την πλευρά της ήταν ξεκάθαρη: «Στη Συρία, έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», λέει στον Τύπο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. «Είμαστε αποφασισμένοι να χορηγήσουμε αυτή τη βοήθεια ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να ξεπεράσει τη σκληρή δοκιμασία που βιώνει αλλά τα κεφάλαια θα διατεθούν βεβαίως στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς».

Ροζάβα

Το τουρκικό κράτος δεν έχει κινητοποιήσει βοήθεια στα περισσότερα από τα κουρδικά μέρη που επλήγησαν από τον σεισμό. Ωστόσο, προχθές το βράδυ οι δυνάμεις του επιτέθηκαν σε καταυλισμό προσφύγων στη Σέχμπα στη βόρεια Συρία. Και στις 0.40 π.μ. τοπική ώρα το βράδυ της Τρίτης, ο τουρκικός στρατός άρχισε να βομβαρδίζει την πόλη Τελ Ριφάτ στη βόρεια Συρία, η οποία επλήγη από τον σεισμό τη Δευτέρα, καθώς και τα περίχωρά της.

Η Ετζεχάν Μπαλτά από την Τουρκία εξηγεί με ακρίβεια, στο Internationalist Standpoint

«Τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φλεβάρη το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας μετατοπίστηκε κατά μήκος. Αυτό προκάλεσε δύο σεισμούς, ο ένας μεγέθους 7,8 και ο άλλος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και πολυάριθμους μετασεισμούς μεγέθους 6 Ρίχτερ, που επηρέασαν πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Κύπρος. Μέχρι στιγμής (7 Φεβρουαρίου), ο σεισμός έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 3.549 ανθρώπων στην Τουρκία, 1.500 στη Συρία και τον τραυματισμό περισσότερων από 22.168 στην Τουρκία. Ο σεισμός επηρέασε άμεσα 10 επαρχίες και συνολικό πληθυσμό 15 εκατομμυρίων κατοίκων στην Τουρκία. Ο αριθμός των ανθρώπων κάτω από τα ερείπια είναι άγνωστος, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολλαπλάσιος από τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία. Όχι μόνο τα χωριά ή οι μικρές πόλεις, αλλά ακόμη και ορισμένα αστικά κέντρα των πληγέντων περιοχών δεν έχουν λάβει βοήθεια 24 ώρες μετά το χτύπημα του σεισμού. Άνθρωποι προσπαθούν να διασώσουν εγκλωβισμένο κόσμο στα ερείπια με δικά τους μέσα και προσπαθούν να φτάσουν στους συγγενείς τους. 

Δεν ήταν αποτέλεσμα της φυσικής καταστροφής

Η εμφάνιση δύο σεισμών τέτοιου μεγέθους ο ένας μετά τον άλλο είναι επιστημονικά σπάνια και αποτελεί ένα φαινόμενο που θα μελετηθεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, τουλάχιστον ένας από αυτούς τους σεισμούς, ο σεισμός της Ανατολικής Ανατολίας, ήταν ήδη αναμενόμενος από τους σεισμολόγους, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια. Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, δεν ελήφθη κανένα μέτρο. Τα σάπια κτίρια που χτίστηκαν πάνω σε αυτό το ρήγμα είναι αυτά που σκότωσαν ανθρώπους και όχι ο ίδιος ο σεισμός. Κτίρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, φράγματα και ορυχεία πάνω σε γραμμές του ρήγματος τα οποία μετατράπηκαν σε στοιχεία που αφενός σκότωσαν ανθρώπους και αφετέρου εμπόδισαν τη βοήθεια να φτάσει σε αυτούς. 

Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου κάποιες πόλεις έχουν καταστραφεί σε ποσοστό πάνω από 50% και δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, ακόμη και κτίρια που χρησιμοποιούνται από ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν επίσης καταρρεύσει. Στην Τουρκία, έναν παράδεισο για τους κατασκευαστικούς ομίλους, είδαμε ότι οι υπηρεσίες διάσωσης δεν είναι καθόλου επαρκείς και η παροχή τους είναι πολύ δύσκολη. Οι ομάδες διάσωσης δυσκολεύονται επίσης να φτάσουν στις περιοχές επειδή οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από καταστροφές και τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Οι θερμοκρασίες, οι οποίες έχουν φτάσει σε ορισμένα μέρη κάτω από το μηδέν, κάνουν επίσης τη ζωή κόλαση για εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται έξω χωρίς σκηνές ή τρόφιμα και δεκάδες χιλιάδες κάτω από τα χαλάσματα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παγώσουν. Ολόκληρη η χώρα έχει κινητοποιηθεί για την αποστολή βοήθειας με αεροπλάνα και φορτηγά, ενώ και ΜΚΟ εργάζονται σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε όλες τις πόλεις, οι άνθρωποι έχουν σχηματίσει μεγάλες ουρές μπροστά από τα Κέντρα Αιμοδοσίας, προσπαθώντας να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο, αυτή η αυθόρμητη διάθεση και οι κινήσεις για βοήθεια χρειάζεται να συντονιστούν για να είναι αποτελεσματικές.

Υπάρχει μια κεντρική αρχή σχεδιασμού, αλλά δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός

Η Τουρκία επλήγη από μεγάλο σεισμό το 1999, ο οποίος σκότωσε σχεδόν 20.000 ανθρώπους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Μετά από εκείνο τον σεισμό, ιδρύθηκε η AFAD (Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης) για τον συντονισμό των εργασιών σε περιπτώσεις καταστροφών. Επινοήθηκε ένα είδος φόρου, ο οποίος εξακολουθεί να εισπράττεται, και ειπώθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των κτιρίων στους σεισμούς. Οι πρόσφατοι σεισμοί απέδειξαν ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και ότι αυτός ο φόρος δεν χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της αντισεισμικής ικανότητας των πόλεων στην Τουρκία, μια χώρα που βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή. 

Επείγουσες ανάγκες 

Οι επείγουσες ανάγκες εντοπίζονται τόσο μέσω της AFAD όσο και μέσω των οργανώσεων που έχουν καταφέρει να μεταβούν στην περιοχή. Είναι σαφές ότι η πιο επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι για έμπειρες ομάδες έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό. Παράλληλα, χρειάζονται σκηνές, συσκευές θέρμανσης, κουβέρτες, υπνόσακοι και στρώματα για να μην παγώσουν οι άνθρωποι στο κρύο. Το καθαρό νερό και τα ξηρά τρόφιμα αποτελούν επίσης προτεραιότητα. Επιπλέον, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εξοπλισμό όπως γεννήτριες και συσσωρευτές ενέργειας για να διευκολυνθούν τόσο οι επιχειρήσεις έρευνας όσο και οι επιχειρήσεις διάσωσης. 

Μέχρι στιγμής, η παρουσία ούτε της AFAD ούτε άλλων κρατικών θεσμών έχει γίνει αισθητή στην περιοχή. Με όποιον και να μιλήσεις, το πρώτο πράγμα που λένε είναι ότι έχουν μείνει μόνοι τους. 

Το κράτος πρέπει να κηρύξει πλήρη κινητοποίηση όλων των πόρων του. Είναι επείγον και επιβεβλημένο ο στρατός, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ, να κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Οι δρόμοι που έχουν αποκλειστεί τόσο από το χιόνι όσο και από τα τροχαία ατυχήματα πρέπει να ανοίξουν. Η «Ερυθρά Ημισέληνος» (ο αντίστοιχος «Ερυθρός Σταυρός») πρέπει να στήσει πόλεις με σκηνές χωρίς να περιμένει άλλη μια νύχτα. 

Χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση

Βραχυπρόθεσμα, η ασφάλεια των ανθρώπων είναι το πρώτο καθήκον. Αλλά εκτός από αυτό, υπάρχουν πολύ περισσότερα που πρέπει να γίνουν για τις πόλεις που πρακτικά δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Η επούλωση του τραύματος στη συνείδηση του κόσμου θα απαιτήσει ακόμη περισσότερο χρόνο. Αυτές οι πόλεις θα βιώσουν σίγουρα μαζικά κύματα μετανάστευσης, καθώς οι υποδομές υγείας, εκπαίδευσης και απασχόλησης έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι είναι ίσως πολύ νωρίς για να μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Αλλά αν δεν τα πούμε αυτά τα πράγματα τώρα, είναι πιθανό ότι πριν από τις εκλογές του Μαΐου το μόνο που θα συμβεί είναι ότι τα συμβόλαια ανακατασκευής των υποδομών θα δοθούν σε υποστηρικτές του ΑΚΡ

Απαιτούμε:

Όλα τα ξενοδοχεία, τα δημόσια κτίρια και άλλοι σχετικοί χώροι στην περιοχή θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς την ανθεκτικότητά τους και να ανοίξουν για καταφύγιο,

Η ανοικοδόμηση της περιοχής δεν πρέπει να παραδοθεί στα κοράκια του ιδιωτικού κατασκευαστικού τομέα, αλλά να βασιστεί στην αντισεισμική ικανότητα, σύμφωνα με τα κατάλληλα πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν από επιστήμονες και επιτροπές των κατοίκων και των εργατικών συνδικάτων,

Παροχή ενός αξιοπρεπούς επιδόματος με το οποίο θα μπορούν να ζήσουν όλοι όσοι επλήγησαν από τον σεισμό για ορισμένο χρονικό διάστημα,

Κρατική παροχή στέγασης για όλους, ενοικιαστές ή μη, που χάνουν τα σπίτια τους,

Χορήγηση του δικαιώματος απασχόλησης ως δημόσιος υπάλληλος σε έναν από τους συγγενείς πρώτου βαθμού όσων δημοσίων υπαλλήλων έχασαν τη ζωή τους,

Παροχή όλων των δημόσιων και ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών, όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, οι μεταφορές, δωρεάν για ορισμένο χρονικό διάστημα στις επαρχίες της περιοχής,

Όλες οι υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν καλύπτονται από την ασφάλιση (οδοντιατρικές, υπηρεσίες ψυχολογικές υποστήριξης κ.λπ.) να είναι δωρεάν για ορισμένο χρονικό διάστημα, 

Όλες αυτές οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από τους «φόρους σεισμού» και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που εισπράχθηκαν μετά τον σεισμό του 1999, οι οποίοι είναι προς το παρόν άγνωστοι. Αυτοί οι φόροι θα πρέπει να αφαιρεθούν από τις τσέπες όποιων βρίσκονται. Οι κατασκευαστικοί κολοσσοί και οι τράπεζες που τους στηρίζουν θα πρέπει επίσης να φορολογηθούν βαρύτατα.

Είμαστε πολύ λυπημένοι/ες αλλά και εξοργισμένοι/ες. Δεν θα ξεχάσουμε τι μας έχει κάνει αυτό το σύστημα που με τη θέλησή του οδηγεί ανθρώπους στον θάνατο και αφήνει τους υπόλοιπους να κοιτάζουν τα ερείπια. Οφείλουμε να το καταστρέψουμε!»

Κλείνοντας θα αφήσουμε την Αμερικανίδα Ναόμι Κλάιν να βάλει τον επίλογο: «Εάν δεν φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, κανείς μας δεν θα έχει φροντίδα. Είμαστε όλοι αλληλο-συνδεδεμένοι, πολύ περισσότερο από όσο το βάρβαρο οικονομικό σύστημα θέλει να μας κάνει να πιστεύουμε».

Δίκτυα βοήθειας στην Ελλάδα 

Γιατροί του κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου συντάσσονται στο πλευρό του τουρκικού και συριακού λαού που συγκλονίζονται από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Οι ομάδες του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου που είναι παρούσες και στις δύο περιοχές κινούνται προς τα σημεία που έχουν πληγεί περισσότερο, την στιγμή που ο μέχρι τώρα απολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες – στοιχεία που δυστυχώς ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες. Τρόποι που μπορούμε να προχωρήσουμε σε δωρεά: https://mdmgreece.gr/gtk-dipla-stous-pligentes-tou-fonikou-sismou-se-tourkia-siria/

Ο άλλος άνθρωπος 

Αναχώρηση για να προσφέρει ζεστό φαγητό εκεί. 

25/2 Πειραιάς- Κω και από εκεί Τουρκία και οδικώς για Άδανα, Αντιοχεία και υπόλοιπα μέρη που επλήγησαν. Επιστροφή 11/3

Μπορείτε να βοηθήσετε με τρόφιμα, χρήματα και εθελοντική εργαία.

Μέσω PayPal στο: https://www.paypal.me/oallosanthropos

Με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA:

IBAN: GR2601401610161002114001818

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΠΑΥΛΟΣ ΤΖΙΤΖΗΣ

Δήμος Αθήνας 

Από σήμερα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης:

  • στο Δημαρχείο (Αθηνάς 63) 08:00 - 20:00
  • στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας (Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας) 08:00 - 15:00
  • Σε όλες τις Λέσχες Φιλίας 08:00- 14:00

Δήμος Θεσσαλονίκης

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου καθ’ όλο το 24ωρο.Για τον καλύτερο συντονισμό της προσπάθειας οι φορείς ή οι εταιρείες που επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια μπορούν να επικοινωνούν με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για δράσεις Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Μωυσίδη στο τηλέφωνο 6955 511.547.

Άλλα σημεία συγκέντρωσης 

  • Πειραιάς: "Λιμάνι της αγωνίας", Ελευθερίου Βενιζέλου και Πραξιτέλους 78 1ος όροφος Δευτέρα, Παρασκευή 10:00-12:00 & Πέμπτη 18:00-20:00 Τηλ. 2104190015 και 2104190194.
  • Άγιος Δημήτριος: "ΠΡΑΞΗ", Θουκυδίδου 75 Τετάρτη & Πέμπτη 19:00-21:00 Τηλ.6932528205.
  • Μαρούσι: "Δίκτυο Αλληλεγγύης Αμαρουσίου", Σαλαμίνος 32 Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 19:00-20:30, Σάββατο 10:30-12:30, τηλ. 6974966654
  • Ν. Σμύρνη: "ΚΙΦ Ν. Σμύρνης", Αμισού 67, Πέμπτη & Παρασκευή 18:30-20:30, τηλ. 2109316127
  • Ίλιον: "Αλληλέγγυα πόλη - Συμμαχία για το Ίλιον", Αικού 19, Τετάρτη έως Παρασκευή, τηλ. 6974966654
  • Θησείο: "Θρυαλλίδα Σύλλογος Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης", Ηρακλειδών 11-13, πλησίον ηλ. Σταθμού Θησείο, Δευτέρα & Παρασκευή 18:00-19:00, τηλ. 6945783089
  • Παγκράτι: "Δίκτυο Αλληλεγγύης Παγκρατίου", Κόνωνος 57, Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη 11:00-13:00, τηλ. 6977014242
  • Λαύριο: "Σύνδεσμος Ειρήνης και Φιλίας Αλέξινατς" και Δήμος Λαυρεωτικής, Δανουκάρα 6, Κατόπιν τηλ. συνεννόησης 6936811529
  • Χαλάνδρι: Δήμος Χαλανδρίου
  • Κέντρο Νεότητας (Αντιγόνης & Δαναΐδων, ισόγειο), 09.00 – 13.00, τηλ. 2106840033
  • Κέντρο Κοινότητας (Αντιγόνης & Δαναΐδων, 1ος ), 09.00 – 13.00, τηλ.: 2106819068
  • Κεντρικό ΚΕΠ, 09.00 – 19.00, τηλ. 213 024600-5
  • ΚΕΠ Κάτω Χαλανδρίου (Ιθώμης 34), 08:00 – 15:00, τηλ. 2132149502-4
  • Δημαρχείο Χαλανδρίου (Αγ. Γεωργίου 30 & Αριστείδου), 08:00 – 15:00, τηλ. 214 2147040
  • Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας (Στρ. Αλ. Παπάγου 7, Ισόγειο), 08:00 -15:00, τηλ. 210 6899911-12
  • Ακ. Πλάτωνος: "Αλληλεγγύη για Όλους", Αλεξανδρείας 76, Δευτέρα-Παρασκευή, 11:00-16:00, τηλ. 2103801921
  • Χαλκίδα: "Αλληλεγγύη για Όλους" Ομάδα Χαλκίδας, Μεσσαπίων 4, 1ος όροφος, Τετάρτη & Πέμπτη 11:00-14:00 Τηλ. 6980552150 (και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).
  • Βόλος: "Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Μαγνησίας", Γαλλίας 6, 1ος όροφος, 10:00-14:00, τηλ. 6948289831 ή 2421035037 ή καθημερινά καφενείο "Οι Μουριές", Γαλλίας 6.
  • Θεσσαλονίκη: Σύλλογος "Εθελοντών Albatros", Φιλίππου 74, καθημερινά 11:00-14:00 και Τετάρτες 15:00-17:30, τηλ. 6980478849
  • Θεσσαλονίκη: "Κοινωνικός Χώρος Ετεροτοπία", Πτολεμαίων 42, 2ος όροφος, καθημερινά 18:00-22:00, τηλ. 6987340220

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας ΠΑΜΕ

Σημεία και ώρες παράδοσης υλικών στην Αττική:

ΑΘΗΝΑ

Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, Αγίας Φιλοθέης 5β, τηλ. 210-3833786

Δευτέρα-Παρασκευή 9πμ-7μμ, Σάββατο 9-1

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, τηλ 210 3827122

Δευτέρα-Παρασκευή πρωί 9-1, απόγευμα 6-8

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εργατικό Κέντρο, Ομ. Σκυλίτση 19, τηλ 210 4100830

Δευτέρα-Παρασκευή 9πμ-7μμ

ΛΑΥΡΙΟ

Εργατικό Κέντρο, Δανουκάρα 7, τηλ 2292025328

Καθημερινά 9πμ-1μμ

Στην υπόλοιπη χώρα με βάση τις ανακοινώσεις των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων.

ΠΑΜΕ - Εθελοντική Αιμοδοσία

Κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία την Δευτέρα 13 Φλεβάρη στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Αγίας Φιλοθέης 5β, στην Πλατεία Μητροπόλεως από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ., για τους σεισμοπαθείς λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, απευθύνει το ΠΑΜΕ προς τους εργαζόμενους.

 

Πηγές

https://kurdistan-au-feminin.fr/2023/02/06/ceci-nest-pas-une-catastrophe-naturelle-seisme/?fbclid 

https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/ungluecke/erdbeben-13-5-millionen-menschen-in-tuerkei-direkt-betroffen-18659491.html

https://anfdeutsch.com/rojava-syrien/turkische-artillerie-beschiesst-von-erdbeben-verwustete-stadt-36212

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ