Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα μουσεία - Δράσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (εικόνες+video)

Την Δευτέρα έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα αποτελέσει την αιτία της ξενιτιάς δεκάδων σημαντικών αρχαιοτήτων για 25 έως 50 χρόνια. Το νομοσχέδιο μετατροπής των μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου έχει βρει απέναντί του όλα τα σχετιζόμενα σωματεία του Υπ. Πολιτισμού και όχι μόνο για τις 735 απολύσεις.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα μουσεία - Δράσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (εικόνες+video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με τις θέσεις των εργαζομένων, η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ ισοδυναμεί με την αποκοπή τους από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ) του ΥΠΠΟΑ και την Διεύθυνση Μουσείων και πλέον θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αφού πλέον υπεύθυνο για τις αποφάσεις θα είναι το επταμελές Δ.Σ. που θα διορίζει ο εκάστοτε υπουργός με τριετή θητεία. Με αυτόν τον τρόπο η Αρχαιολογική Υπηρεσία οδηγείται στην διάλυσή της, αποκόπτοντας τα πέντε μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία από την ΓΔΑΠΚ και την Διεύθυνση Μουσείων. Την ίδια στιγμή το μουσειακό απόθεμα θα το διαχειρίζεται το Δ.Σ. των εκάστοτε μουσείων, στην ουσία ο Υπουργός Πολτιισμού που διόρισε το Δ.Σ. Στην συνέχεια στα ήδη υποστελεχωμένα μουσεία καταργούνται 735 θέσεις εργασίας μονίμων και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με καταληκτική ημερομηνία την 1η Νοεμβρίου του 2023.

Ένα από τα χειρότερα προβλήματα που δημιουργεί το νομοσχέδιο, είναι πως η έρευνα και η μελέτη του αρχαιολογικού υλικού ή ο εμπλουτισμός τους από τις ανασκαφές θα εξαρτάται από την «εμπορική τους αξία»! Αυτό όχι μόνο αποτελεί μέγιστο πλήγμα στην ίδια την επιστήμη της Αρχαιολογίας και των επιστημονικών κλάδων που σχετίζονται με την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά θα αποφασίζονται οι ενέργειες ανάδειξης των αρχαιοτήτων με μοναδικό κριτήριο αν ένα εύρημα μπορεί να «εξαργυρωθεί» σε εισιτήρια. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες θα γίνουν -όπως και στο εξωτερικό- δημοσιοσχεσίτες που θα πρέπει να καλοπιάνουν του χορηγούς σε γκαλά με σαμπάνια και χλιδή στα μουσεία. Κάτι εντελώς άσχετο με την επιστήμη τους.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζουν «έκτρωμα», χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

Σας αφήνουμε με δράσεις τους από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο Διονύσης Τσακνής μιλά στους αρχαιολόγους

Χθες στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Τα video και οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχώρηση των εργαζόμενων στο Μουσείο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ