«Μπλόκο» των αρχαιολόγων ενάντια στο ξεπούλημα των Μουσείων

Η κυβέρνηση συνεχίζει την καθεστωτική πολιτική της, βάζοντας και πάλι στο στόχαστρο τον Πολιτισμό, ερχόμενη αυτή τη φορά με ένα νομοσχέδιο που στην ουσία του καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα των Μουσείων. Η γνώση της ιστορίας που προάγει ο Πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις είναι μάλλον κάτι που η κυβέρνηση απεχθάνεται τόσο, ώστε να θέλει το κακό του.

«Μπλόκο» των αρχαιολόγων ενάντια στο ξεπούλημα των Μουσείων
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Δευτέρα 13/02 ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη μετατροπή πέντε δημόσιων μουσείων, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, «παραδίδει την τύχη των σημαντικότερων συλλογών αρχαιοτήτων σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, που θα αποφασίζουν για την τύχη τους, ακόμη και για τη μόνιμη εξαγωγή τους στο εξωτερικό, με τη μορφή "παραρτημάτων"», διαμελίζοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζοντας την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αρχαιολόγοι βγήκαν στους δρόμους, στα πλαίσια προγραμματισμένων συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, ενώ έχουν προκηρυχτεί και απεργιακές κινητοποιήσεις για την Δευτέρα 13/02, και την Τετάρτη 15/02, στις 5 μ.μ., έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Οι αρχαιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεθόδευση της εμπορευματοποίησης των Μουσείων και τη μετατροπή τους σε «επιχειρήσεις», κάτι που αποτελεί προσβολή προς τον δημόσιο χαρακτήρα τους, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση στην ουσία παραδίδει την διαχείριση των υποδομών των Μουσείων, περιουσία για την οποία έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, στα χέρια κυβερνητικά διορισμένων Δ.Σ.

Δηλώσεις της Ελισάβετ Παπαζώη

Σε δηλώσεις της, έξω από το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης κατά της μετατροπής των πέντε μουσείων σε ΝΠΔΔ, η πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει αυτή η αλλαγή στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας, τονίζοντας ότι η σύγκριση με τα μουσεία του εξωτερικού είναι άτοπη.  

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να δηλώσω την πλήρη αντίθεσή μου ως πρώην Υπουργός Πολιτισμού, με το νομοσχέδιο για την μετατροπή των πέντε σημαντικότερων αρχαιολογικών μουσείων που έχουμε στη χώρα από οργανικές υπηρεσίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος με σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της αρχαιολογικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας και θεωρώ ότι είναι μία αντίληψη, μία πρόταση, η οποία δεν εδραιώνεται και δεν τεκμηριώνεται ούτε μέσα από μελέτες βιωσιμότητας ούτε μέσα από την εύρεση των προβλημάτων και πώς μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα με την ισχύουσα κατάσταση.

Πέρα από αυτό βρίσκω ότι είναι πάρα πολύ επιπόλαιη η σύγκριση και η αναφορά στα γνωστά μουσεία του εξωτερικού, δηλαδή το Metropolitan, του Βερολίνου και του Λούβρου, διότι δεν έχουν καμιά σχέση αυτά τα μουσεία με τα Ελληνικά Αρχαιολογικά Μουσεία. Με λίγα λόγια, τα μουσεία αυτά είναι συλλογές ετερόκλητες από διάφορες χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα στην οποία βρίσκονται, ενώ τα δικά μας αρχαιολογικά μουσεία είναι στην πραγματικότητα η πολιτιστική μας κληρονομιά από την Προϊστορία μέχρι το τέλος του Βυζαντίου.

Επομένως, δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ αυτών. Επίσης αναρωτιέμαι εάν το γεγονός ότι το Metropolitan, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ προβεβλημένο μουσείο με τεράστια συχνότητα επισκέψεων, αναγκάστηκε φέτος να πωλήσει 212 εργα τέχνης προκειμένου να λειτουργήσει και βρίσκεται από το 2021 με 130.000.000 δολλάρια παθητικό, αυτό τι σημαίνει; Και βεβαίως είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και έχει πρόσβαση σε πολύ μεγάλες χορηγίες, δωρεές κλπ. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι είναι μία «συνταγή» που μπορεί να μας δώσει καλύτερα αποτελέσματα, να μας δώσει τη λεγόμενη ευελιξία, κλπ.;  

Θεωρώ ότι πέρα από το γεγονός ότι πραγματικά βλάπτουμε και δεν ξέρω ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες καταστροφικές συνέπειες για τη διαφύλαξη και προστασία της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, συγχρόνως αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία της χώρας μας, η οποία είναι πραγματικά θα έλεγα ένα ιδιαίτερο κομμάτι των υπαλλήλων του Δημοσίου που έχει αφοσίωση, έχει ζήλο, έχει επιστημονική γνώση και στους οποίους έχουμε αναθέσει αυτό το τεράστιο έργο και δημιουργούνται και συνεχώς και νέες γενιές αρχαιολόγων.

Προσωπικά και έχοντας περάσει και από διάφορα Υπουργεία, λέω ότι πρόκειται για μια αρχαιολογική υπηρεσία πραγματικά μοναδική σε σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο. Εγώ θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τις κινητοποιήσεις τους και βεβαίως να ευχαριστήσουμε και όλους αυτούς τους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, κλπ από τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου που συμπαρίστανται σε αυτή την προσπάθεια ανατροπής και να ευχηθώ ότι θα υπάρξει κάποιο μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα που θα καταργήσει αυτό το τελείως λανθασμένο και καταστροφικό νομοσχέδιο».

Συμπεριφορά «καθεστώτος»

Σύμφωνα με τη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, ICOM, το Μουσείο ορίζεται ως «ένα μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει την υλική και την άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προωθούν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργούν και επικοινωνούν με επαγγελματική δεοντολογία και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων».

Η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν καθεστώς και τάσσεται ενάντια στον Πολιτισμό με κάθε τρόπο και με οποιαδήποτε μορφή, με Προεδρικά Διατάγματα, με νομοσχέδια. Η στήριξη στον Πολιτισμό και στους ανθρώπους του και ο σεβασμός απέναντι στην ιστορία και την γνώση δεν αποτελούν κομματικά κτήματα, ούτε αντικείμενα προσωπικής ιδιοκτησίας.

Ο Πολιτισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, οφείλει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτα κτήμα των πολιτών αυτής της χώρας, κέντρο εξέλιξης της κοινωνίας και των ιδεών της, μέσο διατήρησης της πολιτισμικής ποικιλομορφίας που χαρακτηρίζει τον τόπο και όχημα για την διάδοση των αξιών που συμβολίζει η ιστορία.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ