Συνάντηση των «9» με τον πρωθυπουργό - Τι περιμένουν από αυτήν; Τους ρωτήσαμε, μας απάντησαν

Το 20/20, με στραμμένο βλέμμα στις εξελίξεις στον πολιτισμό, ζήτησε από τους «9» της σημερινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: Τι περιμένετε από αυτήν;

Συνάντηση των «9» με τον πρωθυπουργό - Τι περιμένουν από αυτήν; Τους ρωτήσαμε, μας απάντησαν
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με τις πληροφορίες να θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη έτοιμο να κάνει ένα βήμα πίσω και να δίνει στους καλλιτέχνες ανεξάρτητη κατηγορία KΕ (Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμη με ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), υιοθετώντας δηλαδή την πρόταση της διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου, περιμένουμε αγωνιωδώς να δούμε και τη συνέχεια.

Καθώς τους τελευταίους δύο μήνες, η κυβέρνηση με σθένος και επιμονή επιχειρηματολόγησε κατά της όποιας πρότασης, πρόσβαλε κάθε συνομιλητή, υποτίμησε την εξέγερση. Και βρήκε σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο απέναντί της. Σταδιακά από τις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα εξαγγελίας του ΠΔ85/2022, όπου ανακοινώθηκε η υποβάθμιση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, καθιστώντας τους αποφοίτους τους ανειδίκευτους εργάτες, η μία κατάληψη διαδέχθηκε την άλλη, η μία παραίτηση την επόμενη.  

Ενωμένοι απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού που δεν δίστασε να υπονοήσει ότι «δεν έχουν καταλάβει», οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι καθηγητές, οι άνθρωποι της τέχνης απάντησαν με σειρά κινητοποιήσεων:

Καταλήψεις

Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, Δραματικής Σχολής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Δραματικής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, κτηρίου Τσίλλερ, Συντονισμός Δραματικών Σχολών, Κρατικής Σκηνής Βασιλικού Θεάτρου, ΡΕΞ - Συντονισμός Εργαζομένων στο Χώρο των Τεχνών, Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΑΠΕΛ (Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών), Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, του τμήματος Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Αποχές

Σπουδαστών/τριών Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών και Σχολών,

Απεργίες

48ωρη Πανκαλλιτεχνική Απεργία στις 1 και 2/2 

Παραιτήσεις

Καθηγητριών/τών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Καθηγητριών/τών της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Καθηγητριών/τών της ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Η ασφυκτική πίεση ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους τους. Γεγονός -επικοινωνιακό ή μη, σίγουρα πάντως- χωρίς προηγούμενο.

Ο λόγος λοιπόν σε εκείνους. Τι περιμένετε από τη σημερινή συνάντηση;

Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος)

«Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά από δύο μήνες εντόνων κινητοποιήσεων. Προσερχόμαστε αύριο με θετική ενέργεια αισιόδοξοι αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά συγκρατημένοι. Περιμένουμε, δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα, αλλά προσερχόμαστε για έναν ειλικρινή και αποδοτικό διάλογο».

Άρης Λάσκος (Γενικός Γραμματέας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών)

«Από μεριάς μας, ελπίζουμε στην άμεση τροποποίηση του κομματιού που αφορά το Δημοσίας Εκπαίδευσης, κάτι το οποίο μπορεί να διορθωθεί άμεσα και θα περιμένουμε λύσεις για τα υπόλοιπα ζητήματα».

Μίνα Ανανιάδου (Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στον Χορό)

«Κατόπιν δύο μηνών επίμονων και μαζικών κινητοποιήσεων σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου, τόσο των σπουδαστών όσο και των εργαζομένων, και έχοντας ήδη πραγματοποιήσει ατελέσφορες συναντήσεις με τα τρία συναρμόδια υπουργεία καθώς και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητήσαμε συνάντηση και με το επιτελείο του Πρωθυπουργού, προσεγγίζοντας όλες τις βαθμίδες της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Σκοπός της συνάντησης είναι να παρουσιάσουμε για ακόμα μια φορά τα δυσμενή παράγωγα του Προεδρικού Διατάγματος ΠΔ85/2022 ώστε να υπάρξει επιτέλους η απαραίτητη πολιτική βούληση και λύση στο ζήτημα αρχικά με την κατάργηση των διατάξεων που αφορούν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα του εν λόγω ΠΔ, την υπαγωγή των αποφοίτων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΤΕ και τέλος την ξεκάθαρη δέσμευση από την κυβέρνηση για την ίδρυση δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών αυτοδιοικούμενη, εντός υπάρχοντος πανεπιστημιακού ιδρύματος της ημεδαπής (αποκλείοντας βλέψεις κολλεγιοποίησης). Κατόπιν των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε καθαρά τι ΔΕΝ περιμένουμε ούτε θέλουμε από τη συνάντηση της Τετάρτης. Δεν περιμένουμε και δεν χρειαζόμαστε λοιπόν κάποια εξήγηση, ξεκαθάρισμα ή κατευνασμό ανασφάλειας όπως αναφέρθηκε. Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση ή παρανόηση. Αυτή η ρητορική πατροναρίσματος είναι προσβλητική και υποτιμά τη νοημοσύνη χιλιάδων σπουδαστών και εργαζομένων, που κλιμακώνουν τον αγώνα τους ανυποχώρητα εδώ και 60 μέρες, των δεκάδων καθηγητών/τριών των τριών δημόσιων σχολών δραματικής που παραιτήθηκαν της θέσης τους καθώς και τόσων αλληλέγγυων δημοσιογράφων, δικηγόρων, φοιτητών και εργαζομένων άλλων κλάδων. Εάν πράγματι η κυβέρνηση είναι "ανοικτή στο διάλογο και καλοπροαίρετη και δεν έχει τίποτα να χωρίσει" με τον κόσμο των καλλιτεχνών, θεωρούμε βέβαιο ότι θα σταματήσει να αρνείται το υπάρχον πρόβλημα, θα σταματήσει να διαδίδει αναλήθειες και θα ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.Περιμένουμε απαντήσεις συγκεκριμένες, πολιτική βούληση και διαδικασίες άμεσης επίλυσης των προβλημάτων, όχι εξηγήσεις».

Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου)

«Η αυριανή συνάντηση δείχνει την πίεση που ασκούν τα δίκαια αιτήματά μας καθώς και η μαζική κινητοποίηση των καλλιτεχνών όσο και η μαζική αποδοχή της από το σύνολο της κοινωνίας. Η αυριανή συνάντηση καταλαβαίνουμε ότι έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα για την ίδια την κυβέρνηση που θέλει να δώσει απαντήσεις ώστε να κατευνάσει τους καλλιτέχνες και συνολικά στο λαό. Καταλαβαίνουμε ότι το ζήτημα  δεν έχει προκύψει από τη τελευταία κυβερνητική πολιτική αλλά είναι σταθερή η απαξίωση του καλλιτεχνικού κόσμου σε όλες εκδοχές διαχείρισης του, τόσο στον πολιτισμό και στις καλλιτεχνικές σπουδές. Αυτό σήμερα έχει ξεσπάσει. Είναι ένα ποτάμι που διεκδικεί ενιαίες δημόσιες και δωρεάν μουσικές σπουδές που θα ξεκινούν από τα πρώτα παιδικά χρόνια και θα καταλήγουν στην πανεπιστημιακή βαθμίδα».

Αστέρης Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος)

«Περιμένω καταρχάς έναν πολύ όμορφο και εποικοδομητικό διάλογο πάνω στο θέμα και προσδοκώ να τεθούν τα θεμέλια για μια ουσιαστική και οριστική επίλυση του ζητήματος. Και όλα όσα άπτονται πέρα τα του ΠΔ τα ζητήματα, δηλαδή για την ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής παιδείας. Ελπίζω να ακουστούν καλύτερες προτάσεις πάνω σε όλα αυτά».

Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Δραματικής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος)

«Είμαι αισιόδοξος ότι μας φωνάζει όχι για να μας πει, ό,τι όλοι οι άλλοι. Αυτός είναι ο λόγος που κατεβαίνω στην Αθήνα».

Θάνος Παπαδογιάννης (Εκπρόσωπος Σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου)

«Ζητάμε να υπάρχει εκπροσώπηση και άλλων σπουδαστών από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές σχολές. Από εκεί και πέρα μετά από 36 ημέρες κατάληψης και αμέτρητες κινητοποιήσεις, οτιδήποτε πέρα από την άμεση εκπλήρωση των αιτημάτων μας και την ένταξη μας στην επαγγελματική βαθμίδα ΤΕ δεν θα μας ικανοποιήσει».

Ο Γιάννης Μόσχος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου) η Δηώ Καγκελάρη (Διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου) δεν θέλησαν να τοποθετηθούν.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ