Επιστολή προς ΠτΔ και κυβέρνηση: 20.000 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα!

20.000 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες υπογράφουν επιστολή, η οποία αποστέλλεται στην ΠτΔ, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, με σκοπό να εκφράσουν την απόλυτη εναντίωση τους στο ΠΔ και την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών, μια επιστολή «καταπέλτης» για την κυβέρνηση, που χωρίς καμία ντροπή ξεριζώνει τον Πολιτισμό σε μια χώρα στην οποία θα έπρεπε να είναι ορόσημο.

Επιστολή προς ΠτΔ και κυβέρνηση: 20.000 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Σκηνοθετών, FERA, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού και τους βουλευτές, εκφράζοντας την αντίθεση της προς το Προεδρικό Διάταγμα.

Η FERA, όπως αναφέρει στην επιστολή της, μιλά εξ ονόματος περισσότερων από 20.000 Eυρωπαίων σκηνοθετών, οι οποίοι στηρίζουν και εκπροσωπούν τα πολιτιστικά, δημιουργικά και οι οικονομικά συμφέροντα του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται για μια επιστολή που ισοπεδώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία, με αυταρχισμό και αχρείαστο πείσμα επιλέγει να ισοπεδώσει τον Πολιτισμό, όχι μόνο υποβαθμίζοντας τα πτυχία των καλλιτεχνών, αλλά, επί της ουσίας, κάνοντας τους ανθρώπους των Τεχνών το απόλυτο τίποτα.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Σκηνοθετών, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει στην επιστολή της το πόσο άδικα υποβαθμίζονται τα πτυχία των Ελλήνων σκηνοθετών και των καλλιτεχνών εν γένει, τα οποία πλέον εξισώνονται με απολυτήρια Λυκείου, τονίζοντας ότι αυτή την υποβάθμιση υφίστανται και άτομα του κλάδου που είναι απόφοιτη σχολών, τις οποίες το ελληνικό κράτος έχει ορίσει ως ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης.

Η επιστολή της FERA

«Η FERA, η Oμοσπονδία Eυρωπαίων Σκηνοθετών, συγκεντρώνει ως μέλη 49 εθνικούς οργανισμούς από 35 χώρες. Μιλάμε εξ ονόματος περισσότερων από 20.000 ευρωπαίων σκηνοθετών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Streaming, εκπροσωπώντας τα πολιτιστικά, δημιουργικά και οικονομικά τους συμφέροντα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει τον σκηνοθέτη ως κύριο δημιουργό του οπτικοακουστικού έργου.

Ο μέσος Ευρωπαίος δημιουργός οπτικοακουστικού έργου έχει λάβει εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία αντιπροσωπεύει το βάθος της σκέψης και της κατανόησης του κόσμου και απαιτεί μια εξαιρετικά συντονισμένη καλλιτεχνική και πνευματική ευαισθησία. Το να είσαι σκηνοθέτης, είναι δύσκολο και απαιτεί μαεστρία σε συνδυασμό με ανώτερη εκπαίδευση.

Η διδασκαλία από έμπειρους επαγγελματίες, με υψηλή εκπαίδευση, οι οποίοι δουλεύουν στην «Οπτικοακουστική Βιομηχανία» είναι θεμελιώδης για τους μελλοντικούς σκηνοθέτες, και το 53% των σκηνοθετών διδάσκει ή δίνει σεμινάρια για να ενισχύσει το μέσο εισόδημα του που κυμαίνεται στα 19.000 ευρώ ως δημιουργός ώστε να φτάσει στα 25.000 συνολικά.

Ως Οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους σκηνοθέτες στο σύνολό τους, γράφουμε για να εκφράσουμε την ολοκληρωτική και απόλυτη αντίθεσή μας στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο άδικα υποβαθμίζει τα πτυχία των Ελλήνων σκηνοθετών και χιλιάδων Ελλήνων καλλιτεχνών εν γένει, με το να τα εξισώσει  με τα απολυτήρια λυκείου, παρόλο που οι Έλληνες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες έχουν αποφοιτήσει από σχολές που ήδη είχαν κατηγοριοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, ως ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι εδώ και πενήντα χρόνια αιτούνται τη δημιουργία πανεπιστημιακού επιπέδου Δημόσιας Σχολής Οπτικοακουστικών Τεχνών, ως βασικού φορέα ίσων ευκαιριών και ποικιλομορφίας.

Οι Έλληνες σκηνοθέτες και οι Έλληνες καλλιτέχνες γενικά, έχουν καθιερωθεί μεταξύ των φωνών του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού κόσμου.

Η υποτίμηση τους οδηγεί σε υποτίμηση της κοινής μας ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας».

Φωτογραφία ανοίγματος: Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ