Ανακοίνωση των Γραφείων Τύπου ΚΚΕ - ΜέΡΑ25 και σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την συνάντηση Πρωθυπουργού-Καλλιτεχνών

Μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 εξέδωσαν ανακοίνωσεις με τις οποίες τονίζουν το ζήτημα του άρθρου 16 του Συντάγματος, ζητώντας επαγρύπνηση από το καλλιτεχνικό κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε δήλωση της Τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου.

Ανακοίνωση των Γραφείων Τύπου ΚΚΕ - ΜέΡΑ25 και σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την συνάντηση Πρωθυπουργού-Καλλιτεχνών
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΚΚΕ - Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των καλλιτεχνών 

Κάτω από την πίεση του πρωτοφανέρωτου σε όγκο, παλμό, έμπνευση και διάρκεια αγώνα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε σε νέες, αλλά θολές και αντιφατικές προς το παρόν ανακοινώσεις. Το μόνο που έκανε ξεκάθαρο είναι η πρόθεσή του να εκμεταλλευτεί τον μεγάλο αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών, για να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που βρίσκει εδώ και πολλά χρόνια την καθολική αντίσταση του φοιτητικού κινήματος, ικανοποιώντας το αίτημα των κολεγιαρχών και μεγαλοσχολαρχών και τα προτάγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολοσχερή ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι καλλιτέχνες, οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο του πολιτισμού πρέπει να συνεχίσουν να επαγρυπνούν και να αγωνίζονται, ενώνοντας τη φωνή τους και με αυτή των φοιτητών και έχοντας επίγνωση ότι ο αγώνας τους θα είναι σκληρός και κανείς από τους “πάνω” δεν θα τους χαρίσει το δίκιο τους. Απέναντί τους έχουν μια γερασμένη πολιτική που και σήμερα και χτες και πάντα εχθρεύεται από τη φύση της την τέχνη, για τη δύναμή της να εξανθρωπίζει τον άνθρωπο και τον κόσμο.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25

Κατάργηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος έθεσε ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τους καλλιτέχνες

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη με τους καλλιτέχνες για το ΠΔ85:

«Θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό.

Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μάς στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε»

Ζήτημα κατάργησης του άρθρου 16 του Συντάγματος έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τους φορείς των Καλλιτεχνών για το ΠΔ85. Από την πρώτη στιγμή, το ΜέΡΑ25 τόνιζε πως πίσω από το ΠΔ85 κρύβεται η απόπειρα εργαλειοποίησης του Πολιτισμού και των Καλλιτεχνών, για να αλώσει η ολιγαρχία την Παιδεία. Το Άρθρο 16 δεν πρέπει να πειραχτεί. Αποτελεί ένα από τελευταία λαϊκά αναχώματα στον ανελέητο ταξικό πόλεμο της ολιγαρχίας.

Δήλωση Τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από δύο μήνες μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό δεν προέκυψε τίποτα συγκεκριμένο. Μόνο αόριστες υποσχέσεις.

Οι δεσμεύσεις μας λοιπόν παραμένουν επίκαιρες.

-Απόσυρση των διατάξεων για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες του ΠΔ 85/2022.

-Αναγνώριση των πτυχίων καλλιτεχνικών σχολών ως ΤΕ, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος.

-Δημόσια ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση για τις παραστατικές τέχνες και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Παραμένουμε με σεβασμό δίπλα στο καλλιτεχνικό κίνημα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ