Το Σωματείο Εργαζομένων Χορού μίλησε και είναι καταπέλτης: Στοχευμένη πρόκληση σύγχυσης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση

Η πρώτη επίσημη αντίδραση για το προσχέδιο της ΚΥΑ που έστειλε η κυβέρνηση Παρασκευή βράδυ αντί της νομοθετικής ρύθμισης που υποσχέθηκε, ήρθε από το Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του Χορού, ΣΕΧΩΧΟ. Και είναι ξεκάθαρη. Ούτε βήμα πίσω.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χορού μίλησε και είναι καταπέλτης: Στοχευμένη πρόκληση σύγχυσης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με τίτλο «Γιατί το προσχέδιο ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) δεν θεραπεύει το ζήτημα των πτυχίων των καλλιτεχνών», με μια μακροσκελή ανακοίνωση το Σωματείο εξηγεί το σκεπτικό της απόφασής του, που είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το σωματείο, με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το χαρακτηρίζει προχειρογραμμένο που στοχεύει την πρόκληση σύγχυσης της κοινής γνώμης ειδικά κατόπιν διαρροής στον Τύπο άλλης συντόμευσης Κ.Ε. δηλαδή Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Και ξεκαθαρίζει ότι η προτεινόμενη ΚΥΑ προσπαθεί να εξαγοράσει τα δικαιώματα ενός ολόκληρου κλάδου με μια μισθολογική αναβάθμιση των ΔΕ καλλιτεχνών, χωρίς να δημιουργεί επαγγελματική κατηγορία ούτε να δίνει αξία διαφορετική από ΔΕ στα καλλιτεχνικά πτυχία. Και είναι σαφής: «Η προτεινόμενη ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022 ούτε δίνει μια δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση στα καλλιτεχνικά πτυχία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Κατόπιν δυο μηνών κινητοποιήσεων, παραιτήσεων, απεργιών και 14 ενεργών καταλήψεων η κυβέρνηση άλλαξε γραμμή, έφτασε στην παραδοχή -δια στόματος κου Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση της 15ης Φεβρουαρίου με τους εκπροσώπους σωματείων- πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεσμεύτηκε για νομοθετική ρύθμιση.

Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου αντί νομοθετικής ρύθμισης λάβαμε στα χέρια μας ένα προσχέδιο ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση). Θυμίζουμε πως στην ιεραρχία νομικής ισχύος οι ΚΥΑ είναι υποδεέστερες από τα Προεδρικά Διατάγματα και από τους νόμους και ως τέτοιες είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (παράδειγμα αποτελεί η εκκρεμούσα δικαστική υπόθεση ανάμεσα σε θεατρολόγους-ΠΕΣΥΘ και ΣΕΧΩΧΟ σχετικά με την ΚΥΑ του 2017).

Μελετώντας διεξοδικά το εν λόγω προσχέδιο ΚΥΑ με τα υπόλοιπα σωματεία και τους νομικούς συμβούλους μας αλλά και κατόπιν της Γενικής Συνέλευσης στις 18 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε πως για μια ακόμα φορά δεν προκύπτει  θεραπεία του ζητήματος ούτε ικανοποίηση του βασικού αιτήματός μας  για επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων μας αλλά αντ΄ αυτού ανοίγεται κερκόπορτα νέων προβλημάτων και ανισοτήτων.

Μικρή ανακεφαλαίωση

1. Το Π.Δ. 84/2022 αντιστοιχίζει τα πτυχία των ανώτερων επαγγελματικών καλλιτεχνικών σχολών με επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) ως προς τα προσόντα διορισμού στο δημόσιο. Έτσι υποβαθμίζει την επαγγελματική τους αξία εν γένει.

2. Το ίδιο ΠΔ στην παράγραφο 7 (εδάφιο ζ και στ) ορίζει πως οι απόφοιτοι Κολλεγίων με παραρτήματα εντός της χώρας (τύπου franchise) αντιστοιχίζονται με επίπεδο ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης).

3. Το ενιαίο αίτημα σχολών, σπουδαστών και εργαζομένων εδώ και 2 μήνες, αλλά και κατά τα τελευταία χρόνια, είναι να δοθεί στα πτυχία αξία επαγγελματικής κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και όχι ΔΕ.

4. Η τροπολογία της 2/2 που έφερε η κυβέρνηση δεν τροποποίησε τις εν λόγω διατάξεις από το Π.Δ. 85/2022 αλλά δυσχέρανε την υπάρχουσα κατάσταση καθώς όρισε πως το μισθολογικό των θέσεων καλλιτεχνικού έργου θα ορίζονται κάθε φορά με διυπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) για κάθε προκήρυξη, δίνοντας λευκή επιταγή στην εκάστοτε κυβέρνηση.

5. Στις 17/2 ανακοινώθηκε προσχέδιο ΚΥΑ το οποίο παρουσίασε ως θεραπεία την μισθολογική αύξηση σε θέσεις καλλιτεχνικού έργου στο δημόσιο.

Δυστυχώς η κοινή λογική και η αδιαπραγμάτευτη πολιτική μας θέση που αφορά στην υπεράσπιση της αναγνώρισης των σπουδών μας -ως ανώτερης βαθμίδας εποπτευόμενης από το κράτος- καθώς και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, δεν μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε θετικά το συγκεκριμένο -προχειρογραμμένο- προσχέδιο ΚΥΑ καθώς ΔΕΝ δίνει στους απόφοιτους/ες ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών επαγγελματική κατοχύρωση ΤΕ αλλά ούτε και κάποια αντίστοιχη νέα κατηγορία, όπως είχε διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα

Επίσης αναφέρονται τα αρχικά Κ.Ε. με την επεξήγηση: Καλλιτεχνικό Έργο. Δεν κατανοούμε την επιλογή να αναγραφεί ο όρος καλλιτεχνικό έργο με τα αρχικά Κ.Ε., δημιουργώντας- εσκεμμένα ή μη- παραπλάνηση με τα αρχικά Δ.Ε., Τ.Ε, Π.Ε. τη στιγμή μάλιστα που ο όρος καλλιτεχνικό έργο υπάρχει ήδη. Ο μόνος λόγος που αντιλαμβανόμαστε είναι η στοχευμένη πρόκληση σύγχυσης της κοινής γνώμης ειδικά κατόπιν διαρροής στον Τύπο άλλης συντόμευσης Κ.Ε. δηλαδή Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Αν η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει νέα κατηγορία ΚΕ (Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ας το αναγράψει, ανακοινώσει και περιγράψει καθαρά. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε Κ.Ε. πρόκειται για ανόητη και ανεπιτυχή απόπειρα σύγχυσης.

Η ΚΥΑ αυτή ΔΕΝ δημιουργεί ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ούτε δίνει αξία διαφορετική από Δ.Ε. στα καλλιτεχνικά πτυχία.

Το μόνο που προσφέρει είναι ειδικό μισθολόγιο σε όποιον-α προσληφθεί για “καλλιτεχνικό έργο", περιγράφοντας ΜΟΝΟ το είδος της θέσης δηλαδή χορεύτριας ή ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. χωρίς να προσδιορίζει προσόντα διορισμού, όπως πτυχίο, εμπειρία ή συνδυασμό αυτών.

Κατά συνέπεια δεν έχουμε ούτε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς ούτε διαχωρισμό των ανώτερων σχολών από τη μεταλυκειακή εκπαίδευση (όπως ΙΕΚ, ΤΕΕ και άλλα).

Σχετικά με τη δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης για άμεση ακαδημαϊκή διαπερατότητα, δηλαδή δυνατότητα κατατακτηρίων από τις ανώτερες σχολές σε ανώτατες, η απουσία πανεπιστημιακού τμήματος χορού την καθιστά αδύνατη.

Ειδικά για το χώρο του χορού, η απαιτούμενη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων και οποιαδήποτε μισθολογική αναβάθμιση στο δημόσιο πρέπει να συνοδευτεί με άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας για να εφαρμοστούν τα παραπάνω.

Δηλώνουμε την άμεση ανάγκη και απαιτούμε την ίδρυση ενός θεσμού/θεάτρου/οργανισμού για τον χορό, αύξηση της χρηματοδότησης των επιχορηγήσεων και ποσόστωση χορού στις ήδη κρατικές ή κρατικά χρηματοδοτούμενες σκηνές όπως τα ΔΗΠΕΘΕ.

Συμπερασματικά

Η προτεινόμενη ΚΥΑ δεν τροποποιεί το Π.Δ.85/2022 ούτε δίνει μια δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση στα καλλιτεχνικά πτυχία. Άρα ως επίσημη κατηγορία παραμένουν οι πτυχιούχοι καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΔΕ.

Τη ίδια στιγμή, το Π.Δ. έρχεται και δίνει επαγγελματική αξία Π.Ε. στα διπλώματα των ξένων κολλεγίων στην χώρα μας υποβαθμίζοντας την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Η προτεινόμενη ΚΥΑ προσπαθεί να εξαγοράσει τα δικαιώματα ενός ολόκληρου κλάδου με μια μισθολογική αναβάθμιση των ΔΕ καλλιτεχνών που θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο. Ακόμα και σε αυτή τη μισθολογική ρύθμιση δεν αναφέρει καν προσόντα διορισμού. Αφήνει ανοιχτό σε ερμηνεία αλλά και στην διακριτική ευχέρεια των φορέων να προσδιορίσουν τους προαπαιτούμενους τίτλους σπουδών των υποψηφίων και εν γένει τα προσόντα διορισμού για θέσεις καλλιτεχνικού έργου.

Κατόπιν όσων προκύπτουν από τα παραπάνω, συνεχίζουμε τον αγώνα για δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων μας και αξιοπρεπή εκπαίδευση και εργασία.

Συγκεκριμένα, κατόπιν της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΧΩΧΟ στις 18/2:

-Προχωράμε σε 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ (η έναρξη της οποίας θα οριστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα).

-Στηρίζουμε τη μεγάλη συναυλία της Δευτέρας 20/2 του ΠΜΣ έξω από το κατειλημμένο ΡΕΞ

-Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και δράσεις σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία, όργανα σπουδαστών και συνελεύσεις καταλήψεων.

Εν μέσω μιας γενικευμένης απειλής προς τα κοινά αγαθά, επίθεσης στο πεδίο των δικαιωμάτων και μπροστά στην επερχόμενη και επονείδιστη αναδιανομή του πλούτου μέσω των πλειστηριασμών στέγης, υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας στην εργασία και την εκπαίδευση και διεκδικούμε: 

Υπαγωγή όλων των αποφοίτων ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.) ή σε άλλη κατηγορία που θα διαφοροποιηθεί από την κατηγορία ΔΕ.

- Να αποσυρθεί από το Π.Δ. 85/2022 το άρθρο 7 (παράγραφος Ζ και ΣΤ') που αποδίδει αξία Π.Ε. σε διπλώματα οποιουδήποτε κλάδου των ξένων κολλεγίων με παραρτήματα στην Ελλάδα.

- Ίδρυση Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Άμεση ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος χορού που θα επιτρέψει κατατακτήριες από τις ανώτερες σπουδές.

-Συμπερίληψη των εκπροσώπων από τους συλλογικούς φορείς των καλλιτεχνών και την ακαδημαϊκή κοινότητα στις επιτροπές για προεργασία της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών

- Ίδρυση Κρατικής Στέγης για το Χορό με στόχο την πραγματική δημιουργία θέσεων εργασίας. Ποσόστωση παραγωγών χορού σε ΔΗΠΕΘΕ και κρατικές σκηνές. Αύξηση του προϋπολογισμού για το σύγχρονο πολιτισμό.

-Παροχή Σίτισης, Στέγασης και Δωρεάν Συγγραμμάτων στο Σπουδαστικό Σώμα.

Σε εσάς που μας ακούτε, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι αγώνες μας δε θα εξαγοραστούν!

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε συμπόρευση και κινητοποίηση καθώς το ΠΔ 85/2022 θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίων ΑΕΙ. Καλούμε όλα τα σωματεία τεχνικών αλλά και άλλων κλάδων σε συμπόρευση στην απεργιακή κινητοποίηση.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

19/2/23

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού_ΣΕΧΩΧΟ   

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ