Ανακοίνωση των Σπουδαστών Δρ. Σχολών και της Κατάληψης Τσίλλερ για την ΚΥΑ

Το Δελτίο Τύπου συνυπογράφουν ο Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών και η Κατάληψη Θεάτρου Τσίλλερ.

Ανακοίνωση των Σπουδαστών Δρ. Σχολών και της Κατάληψης Τσίλλερ για την ΚΥΑ
ΠΡΟΒΟΛΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 17/02/2023

Η ΚΥΑ ΔΕΝ ικανοποιεί τα αιτήματα μας καθώς περιορίζεται σε μια στενά μισθολογική ρύθμιση, η οποία δεν μας κατοχυρώνει σε κάποια βαθμίδα ανώτερη της Δ.Ε. και κατώτερη της Π.Ε. Συγχρόνως δεν κάνει καμία πρόβλεψη για τα εκπαιδευτικά μας δικαιώματα.

- Τί "ικανοποιεί" η Κοινή Υπουργική Απόφαση;

Αυξάνει κάπως τις αμοιβές όσων παράγουν αμιγώς καλλιτεχνικό έργο στο δημόσιο. Αυτό το καλλιτεχνικό έργο μπορεί να το παραγάγει οποιοσδήποτε ανάλογα με τα προσόντα που ζητά ο εκάστοτε φορέας που προκηρύσσει θέσεις Καλλιτεχνικού Έργου. Οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών δεν θα απολαμβάνουν τη μισθολογική αύξηση αυτή αν παράγουν οποιασδήποτε άλλης μορφής έργο στο δημόσιο (διοικητικό, εκπαιδευτικό κλπ).

(Δεν επηρεάζει τις συλλογικές συμβάσεις και τις συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα)

- Τί είναι το Κ.Ε. που αναφέρει η Κ.Υ.;

Το Κ.Ε. της ΚΥΑ αναφέρεται σε καλλιτεχνικό έργο. Το καλλιτεχνικό έργο δεν αποτελεί ούτε επαγγελματική/εκπαιδευτική κατηγορία (όπως είναι Τ.Ε. = Τεχνολογική Εκπαίδευση), ούτε συνεπάγεται αντίστοιχα δικαιώματα συγκεκριμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Τα επαγγελματικά μας δικαιώματα παραμένουν στο Δ.Ε. (δευτεροβάθμια/μεταλυκειακή εκπαίδευση)

- Τι ΔΕΝ αλλάζει η ΚΥΑ;

Δεν αλλάζει την υποβάθμιση των πτυχίων μας όπως προέκυψε από το Π.Δ. 85/2022.

Οι απόφοιτες/οι/α καλλιτεχνικών σχολών παραμένουμε στη Δ.Ε. (Απόφοιτες/οι/α δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης/μεταλυκειακής εκπαίδευσης).

Δεν διαθέτουμε επαγγελματικά δικαιώματα αντάξια του αντικειμενικού επιπέδου των σπουδών μας. (Τριτοβάθμιας 3ετούς εκπαίδευσης ΑΝΩΤΕΡΟΥ επιπέδου, με αυστηρή επιτήρηση από το κράτος)

- Τι έρχεται να συμπληρώσει η ΚΥΑ;

Η ΚΥΑ ακολουθεί την τροποποίηση του Π.Δ. της 02/02/2023, στην οποία και τότε σταθήκαμε αντίθετες/οι/α.

Η τροπολογία της 02/02/23 ρυθμίζει πώς μισθολογικά οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών εξαρτώνται από την εκάστοτε υπουργική απόφαση.

Και αυτή η ΚΥΑ είναι ακριβώς η υπουργική απόφαση στην οποία αναφέρεται η τροποποίηση που θα όριζε χωρίς να τους κατοχυρώνει, τους μισθούς των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών.

- Τι ζητάμε;

Η ΚΥΑ δεν ικανοποιεί τα αιτήματα μας. Και δεν σταματάμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας:

Δεν θα σταματήσουμε να ζητάμε τη δίκαιη Συνταγματικά κατοχυρωμένη αποκατάσταση της ΑΝΩΤΕΡΗΣ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως τέτοια για τα πτυχία των κρατικών και ιδιωτικών αναγνωρισμένων από το ΥΠΟΟΑ σχολών. (Διευκρινίζουμε, την ΑΝΩΤΕΡΗ τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την ΑΝΩΤΑΤΗ όπως έχει λανθασμένα επικοινωνηθεί, άρθρο 16/παρ.7 και Ν. 1158/1998).

Δεν θα σταματήσουμε να ζητάμε την ίδρυση ενός πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα (άρθρο 16/παράγραφος 5).

Εμείς παλεύουμε για τα εκπαιδευτικά και εργασιακά μας δικαιώματα ως καλλιτέχνες (άρθρο 16/παράγραφος 7).

Αντιστεκόμαστε σε μια ΚΥΑ που προσπαθεί να εξαγοράσει τον αγώνα μας με κάποια παραπάνω χρήματα κι αυτά, υπό προϋποθέσεις, ενώ παραμένουμε Δ.Ε.

Σ’ εσάς που μας ακούτε,

Δεν υποχωρούμε!

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών - Κατάληψη Θεάτρου Τσίλλερ

#sesaspoumasakoute

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ