Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα έβλαψε την αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα

Η βράβευση του Αχιλλέα Μπέου από την Σοφία Σακοράφα με την ιδιότητα της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ, πλήγωσε την ίδια, το MέΡΑ25 και κυρίως τον αγωνιζόμενο λαό του Βόλου. Ποια είναι η ισορροπία ανάμεσα στον θεσμικό ρόλο και την προστασία μιας προσωπικότητας; Πώς γίνονται τέτοια ακραία λάθη σε προεκλογική περίοδο;

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα έβλαψε την αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Λοιπόν, όταν οι προερχόμενοι από την Αριστερά κοροϊδεύουν την Κυβερνητική «Επικοινωνία μέχρι να ματώσετε» με «τι γκόμενους», ρόγες, άλογα, σανόμπαλες, υιοθεσία σκύλου που δαγκώνει τον Σκέρτσο, στημένες συναντήσεις και άλλα τραγελαφικά, καλά θα κάνουν να κοιτούν τα σοβαρά επικοινωνιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν γίνεται μια Αντιπρόεδρος της Βουλής, μια βουλευτής με αγώνες και δράσεις να βραβεύει από όλο τον κόσμο τον Αχιλλέα Μπέο. Μπορούσε να μην δώσει το βραβείο η ίδια, μπορούσε να προφασιστεί οτιδήποτε θέλει για να μην το κάνει. Μια και μοναδική φωτογραφία έκανε φτερά και πούπουλα έναν άνθρωπο, ένα κόμμα και ένα πολιτικό κεφάλαιο.

Να αναφέρουμε πως ο Αχιλλέας Μπέος ως Δήμαρχος Βόλου, ανάμεσα στα δεκάδες άλλα, έχει στην πλάτη του την υπογραφή για ευθανασία σε σκυλιά στο Δημοτικό καταφύγιο στις Γλαφυρές, που είναι κακοποιημένα και υπάρχει δυσκολία εύρεσης σπιτιού.

Ο ίδιος Αχιλλέας Μπέος προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό, μια δράση που το ΜέΡΑ25 εναντιώνεται σταθερά.

Φιλοξενεί την LAFARGE με καύση απορριμάτων εντός των ορίων του Δήμου με αποτέλεσμα η διαβίωση στην πόλη να είναι κακή και η καύση συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα. Σε αυτές τις δράσεις αντιδρούσε και ο Βασίλης Μάγγος, πριν δολοφονηθεί εν ζωή από τα ΜΑΤ. Στις 13 Ιουνίου 2020, ο Βασίλης ενώθηκε με 5.000 ανθρώπους σε μια διαμαρτυρία εναντίον του σχεδίου μιας μονάδας να μετατρέπει εμπορικά απόβλητα σε καύσιμα για το εργοστάσιο τσιμέντου. Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του Βόλου κοιμούνται με τα παράθυρα κλειστά και το καλοκαίρι η ζωή τους είναι μαρτύριο.

Ως Δήμαρχος ο Αχιλλέας Μπέος προχώρησε στην ένωση των Σταγιατών με το προβληματικό δίκτυο ύδρευσης της Πορταριάς, αντί της Κρύας Βρύσης που τους υδροδοτούσε χωρίς πρόβλημα για 350 χρόνια, εποχές Προ Μπέου. Αυτά δεν μπορούν να συμβαίνουν έτσι, ούτε μπορεί ένα κόμμα που έχει ως «σημαία» τον σεβασμό στο περιβάλλον και την υπεύθυνη ανάπτυξη, να σέρνεται άρον-άρον σε ανακοινώσεις όπως αυτή:

«Η θέση του ΜέΡΑ25 για τον κ. Μπέο είναι διαχρονική, ξεκάθαρη και αταλάντευτη. Με τις φασιστικές και τραμπούκικες μεθόδους που εισήγαγε στον Βόλο και στην γύρω περιοχή, ο κ. Μπέος σηματοδοτεί τον χείριστο συνδυασμό αυταρχισμού και εκφυλισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ΜέΡΑ25 ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγωνιστών της Μαγνησίας που παλεύουν ενάντια στη καύση των απορριμμάτων, ενάντια στην χυδαία παράδοση του φυσικού περιβάλλοντος και του νερού από τον κ. Μπέο στις πολυεθνικές και, βέβαια, ενάντια στις διώξεις τους από τον κ. Μπέο και τις εν λόγω πολυεθνικές. 

Όσον αφορά στη Σοφία Σακοράφα και τη φωτογραφία για την οποία η ίδια έχει τοποθετηθεί, το ΜέΡΑ25 δηλώνει πως η πολιτική διαδρομή και το πολιτικό ήθος της αγωνίστριας Σοφίας Σακοράφα δεν κρίνεται από ένα επικοινωνιακό τρικ που την παρουσιάζει, δήθεν, στο πλευρό του τραμπούκου, φασίστα Αχιλλέα Μπέου».

Έχοντας αρχικά επικοινωνήσει με το πολιτικό γραφείο της Σοφίας Σακοράφα, θέσαμε ένα ερώτημα που ίσως να έκανε την διαφορά: «Καλησπέρα σας. Έχοντας στο μυαλό μου πως μιλάω με άτομα του Πολιτικού Γραφείου της κυρίας Σακοράφα, ήθελα να ρωτήσω επίσημα για το 2020mag.gr, από ποιον αποφασίστηκε η βράβευση του Αχιλλέα Μπέου. Από το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ; Από πρόσωπα; Ήταν κάτι αναπόφευκτο γιατί η επόμενη διοργάνωση θα λάβει χώρα στο Πανθεσσαλικό;» Το ερώτημα αυτό είχε ως σκοπό την διερεύνηση της γνωστοποίησης της βράβευσης πολύ αργά. Αν υπήρχε ίντριγκα δηλαδή.

Πολιτικό Γραφείο Σοφίας Σακοράφα

«Κατ΄αρχήν, σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που αποτυπώνει η ερώτησή σας: Πάγια και διαχρονική πολιτική των Διοικήσεων του ΣΕΓΑΣ είναι να αναγνωρίζει τη στήριξη του Ελληνικού Στίβου από οποιονδήποτε φορέα - και ιδίως φορείς της Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού. Στην ουσία μιλάμε για κρίσιμο παράγοντα επιβίωσης, με δεδομένο το σοβαρό πρόβλημα ακόμα και επιβίωσης, λόγω της μόνιμης και διαρκώς επιδεινούμενης υποχρηματοδότησης από την Πολιτεία. Πέρα από το θόρυβο και τις εντυπώσεις, χωρίς να αναφερθούμε σε παλιότερες τέτοιες βραβεύσεις, θα αναφέρουμε, ενδεικτικά, μόνο από αυτές που έγιναν στην τελευταία μας διοργάνωση - εκτός από το Δήμο Βόλου: Δήμος Γλυφάδας, Δήμος Πατρέων, Δήμος Πειραιά, Δήμος Παγγαίου. Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Ιονίου. Όλοι οι αναφερόμενοι έχουν έμπρακτα στηρίξει την προσπάθεια του ελληνικού Στίβου με τη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας (δωρεάν παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, δωρεάν φιλοξενία για camp προετοιμασίας κλπ) είτε και με την έμπρακτη παροχή σημαντικών διευκολύνσεων για την αθλητική δραστηριότητα της Ομοσπονδίας και σε συγκεκριμένες διοργανώσεις (π.χ. κάλυψη οργανωτικών εξόδων, φιλοξενία αθλητών και προσωπικού κλπ.).

Πληροφοριακά, και ειδικά για το Δήμο Βόλου, η παραπάνω στήριξη αφορούσε στην δωρεάν παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου με τον απαραίτητο εξοπλισμό και υπηρεσίες και ανάληψη του συνόλου των οργανωτικών εξόδων κλπ) για τα παρακάτω:
2019: Διεθνής Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου Κ-18 (180 αθλητές/τριες – με πρόσθετη κάλυψη και των εξόδων φιλοξενίας και σίτισης).
2021: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ-18 (1.250 αθλητές/τριες) 2022 : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ-18 (1.350 αθλητές/τριες),
2023 - επικείμενο : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών. (1.200 αθλητές/τριες). Στη διάθεσή σας για κάθε σχετική πρόσθετη διευκρίνιση.»

Από την απάντηση προκύπτει πως το πρόγραμμα των βραβεύσεων ήταν γνωστό. Δεν αποτελούσε επιλογή της τελευταίας στιγμής αλλά συνειδητή πράξη. Οπότε έχουμε να κάνουμε με ένα επικοινωνιακό δυστύχημα που μπορούσε να μην συμβεί. Οι βραβεύσεις από τον ΣΕΓΑΣ έχουν ως σκοπό την ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους φορείς που στηρίζουν τον ελληνικό αθλητισμό. Αυτό είναι ταυτόχρονα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για sportswashing δηλαδή ξέπλυμα της εικόνας του Αχιλλέα Μπέου μέσω του αθλητισμού.

Η θεσμική στήριξη που οδηγεί σε δημόσιες βραβεύσεις, είναι μια συναλλαγή εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ

Η κυρία Σακοράφα, με τον σεβασμό που της έχουμε εξαιτίας του θεσμικού της ρόλου και της συγκεκριμένης πορείας της, δεν μπορεί να μην σκέφτηκε δεύτερη φορά την βράβευση του Αχιλλέα Μπέου από την ίδια. Έχει πολιτικό εκτόπισμα και προσωπικότητα και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε πρώτα τους άλλους (Την Γραμματεία του ΣΕΓΑΣ ή του Πολιτικού Γραφείου) και τελευταία την ίδια. Γνώριζε λοιπόν η...Προέδρος του ΣΕΓΑΣ ποιον θα βραβεύσει και άφησε ευάλωτη την Αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα, την βουλευτή του ΜέΡΑ και το ίδιο της το κόμμα. Η μια της θεσμική ιδιότητα επιτέθηκε στις άλλες. Ακόμα, όταν οι θεσμικές της ιδιότητες έχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, οφείλει να προτεραιοποιήσει κατά συνείδηση. Δεν είναι δουλειά ενός δημοσιογράφου να γράψει αυτά σε μια τέτοια πολιτικοποιημένη προσωπικότητα. Και να που είναι.

Για να βοηθήσουμε λοιπόν επικοινωνιακά την κυρία Σακοράφα και το ΜέΡΑ25, οφείλει μια συγγνώμη στον αγωνιζόμενο λαό του Βόλου. Την συγνώμη προς το κόμμα μπορεί να την εκφράσει κατ' ιδίαν και δεν μας αφορά, όμως ο κύριος Μπέος ως Δήμαρχος του Βόλου αποτελεί πρόκληση για τις Βολιώτισσες και τους Βολιώτες που θέλουν καθαρό αέρα και μια ανθρώπινη δημοτική αρχή. Μια Δημοτική Αρχή που θα δεν τιμά νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν θα προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό, δεν θα τραμπουκίζει περαστικούς, δεν θα φέρεται σεξιστικά στις γυναίκες, θα αγαπά το περιβάλλον και θα φέρεται στα ζώα όπως τους αρμόζει. Κυρίως χρωστούν μια συγνώμη στους ψηφοφόρους που πίστεψαν το ΜέΡΑ25 στον Βόλο. Χωρίς θεσμικές δικαιολογίες. Εκτέθηκε και κάποιοι την άφησαν να εκτεθεί. Το πιο τρομαχτικό από όλα είναι πως κανείς δεν πρόβλεψε τι θα συνέβαινε από αυτή την βράβευση. Αυτή είναι η επιεικής και φιλική κριτική, με πλήρη γνώση της πολιτικής σκληρότητας αυτών που διαβάζετε.

H ανακοίνωση της Σοφίας Σακοράφα

Η πολιτική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια, που λειτουργώ υπηρετώντας αρχές και αξίες, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, ή προσπάθεια εκμετάλλευσης, σκόπιμη ή μη.
Η τρέχουσα δημόσια παρουσία μου στηρίζεται σε τρεις διαφορετικές θεσμικές ιδιότητες : Βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
Οι θεσμικές μου υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δύο τελευταίες ιδιότητες, σε τίποτα δεν αλλοιώνουν και δεν υποστέλλουν τους πολιτικούς μου αγώνες.
Η υποχρέωση για αναγνώριση της ουσιαστικής και διαχρονικής στήριξης ενός Δήμου στην προσπάθεια του ελληνικού στίβου, δεν αμβλύνει την αντίθεσή μου με τον τρόπο που μπορεί να πολιτεύεται ακόμα και κάποιος που θεσμικά βραβεύεται ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του Δήμου.

Φωτογραφία ανοίγματος: Facebook

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ