Αλλάζουν τη ροή του χρήματος στο ογκολογικό τμήμα του «Αγία Σοφία», με όχημα τον παιδικό καρκίνο

Με ιδεοληπτική ορμή. Χωρίς ιερό και όσιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τα συμβόλαιά της με όποιον τρόπο και όπου μπορεί. Και ας αφορά παιδιά. Παιδιά με καρκίνο.

Αλλάζουν τη ροή του χρήματος στο ογκολογικό τμήμα του «Αγία Σοφία», με όχημα τον παιδικό καρκίνο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με εκδικητική λύσσα σε όποιον αντιστέκεται ενάντια στο καλοστρωμένο σχέδιό της: Την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Έτσι και τώρα, μια ανάσα πριν τις εκλογές, συνεχίζει τον... αγώνα της ενάντια στον Δημόσιο κρατικό χαρακτήρα του ΕΣΥ και των νοσοκομείων του. Η εμμονική μετατροπή σε ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ κλείδωσε με τον νόμο 4999/2022 και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, την είσοδο των ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, την αποτυχημένη προσπάθεια «εξαφάνισης» των ράντζων με την πολυδιαφημισμένη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.

Χθες το πήγαν ένα βήμα παραπάνω. Ακούσαμε με πολύ προσοχή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παρουσιάζει στην καθημερινή ενημέρωση την «Αναβάθμιση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"».

«Θέλω να σημειώσω» -είπε στους διαπιστευμένους συντάκτες- «ότι τέθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ". Αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και στόχο έχει την ενίσχυση και αναβάθμιση της υφιστάμενης εώς σήμερα, ομώνυμης  ογκολογικής μονάδας. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη μονάδα προσέρχεται για θεραπεία ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που πάσχουν, ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών, μιλάμε για το 80% από τα συνολικά περιστατικά που διαγιγνώσκονται.

Με το νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων, αλλά και οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Στόχος είναι: 

-Η έγκαιρη διάγνωση.

-Η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων.

-Η συστηματική ένταξη στο πλαίσιο της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, των παιδιών.

Σημειώνεται ότι ο υπερσύγχρονος Δημόσιος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα, αλλά και στις οικογένειές τους. Επίσης, θα εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμπερασματικά και ως απάντηση σε διάφορες ενστάσεις που διατυπώνονται τελευταία στο δημόσιο διάλογο, αναφορικά με  τη Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ", σημειώνω τα παρακάτω:

Η απλή Ογκολογική μονάδα αναβαθμίζεται σε Ογκολογικό Κέντρο.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.

Δεν επηρεάζονται οι εργασιακές σχέσεις όσων ήδη εργάζονται.

Το διοικητικό συμβούλιο είναι επταμελές, τα τέσσερα μέλη επιλέγονται από το Δημόσιο και ο έλεγχος ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας.

Με το ΝΠΙΔ παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος τόσο των ασθενών, ιδίως ως προς τη διοικητική λειτουργία και την προσέλκυση δωρεών και πόρων, χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας.

Συνεχίζει να υπάγεται στο Νοσοκομείο Παίδων και να διασυνδέεται με αυτό.

Ό,τι γίνεται, γίνεται στο πρότυπο άλλων επιτυχημένων ΝΠΙΔ, όπως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου που λειτουργεί πλήρως ενταγμένο στο Ε.Σ.Υ. ή το Ωνάσειο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο που συστάθηκε με την ίδια νομική μορφή επί ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Μα τα είπε ωραία, γιατί φωνάζουν και προκήρυξαν απεργία;

Το νομοσχέδιο, που προβλέπεται να εφαρμοστεί από 1/9/23, κατατέθηκε άρον άρον, χωρίς καμία διαβούλευση με γιατρούς και εργαζόμενους. Το ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, στις 15/2/23 παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Μάλιστα το έκανε με πανηγυρικό τρόπο στο αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», όπου ήταν καλεσμένος μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, από την πρόεδρο του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ»  Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Σήμερα είναι μια έντονα συμβολική μέρα, που για εσάς είναι μια καθημερινότητα. Αυτό που διαχωρίζει σε μεγάλο βαθμό τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν προγράμματα πρόληψης όπως στον καρκίνο των ενηλίκων. Όμως χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία. Πολύ σωστά είπατε ότι το 80% που θα διαγνωστούν έγκαιρα θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν και την ασθένεια. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να φτάσουμε στο 100%. Μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δομών για την αντιμετώπιση του Καρκίνου, συμπίπτει και με την ημέρα, ανακοινώσαμε και στη Βουλή ότι θα βγει τις επόμενες ώρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που καθιστά την "Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ" σε "Ογκολογικό Κέντρο Μαριάννα Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ". Θα δοθούν οι δυνατότητες, τόσο με πόρους όσο και την ευελιξία με το προσωπικό που διαθέτει, να ενισχύσουμε τη δράση που περιγράψατε ώστε πλέον να υπάρχει μια ευρύτερη αυτοτέλεια που θα του δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα μεγαλύτερες διεθνείς συνεργασίες, σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του Κέντρου πλέον ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και πολύ περισσότερα παιδιά, να αναπτύσσει νεότερες θεραπείες, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο. Να λειτουργεί πάντοτε όπως λειτουργούσε έως σήμερα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να αλλοιωθεί καθόλου ο δημόσιος χαρακτήρας, αντίθετα θα ενισχυθεί, θα αποκτήσουμε το πρώτο Ογκολογικό Κέντρο Παιδιών που θα έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί, να παρέχει τις υπηρεσίες του και να του δοθούν τα εχέγγυα να παράξει ακόμα μεγαλύτερες υπηρεσίες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ότι αυτήν την ημέρα επιλέγουμε ακριβώς να δείξουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε τα ογκολογικά μας κέντρα. Σήμερα ξεκινάει μια άλλη μέρα λαμπρή για τη συγκεκριμένη Ογκολογική Μονάδα ως "Ογκολογικό Κέντρο Μαριάννα Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"» μας ανακοίνωνε ο υπουργός και έβαλε πλάτη και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας: «Προχωράμε σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον στην υγεία. Σας ευχαριστώ όλους πολύ για όλη τη δουλειά που κάνετε, τη στήριξη των παιδιών, το χαμόγελο και την αφοσίωση σας».

Και ο κοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» και «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Μανώλης Παπασάββας, έδωσε πάσα εξυμνώντας την ιερότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας: «Με την πολύτιμη και πολυετή στήριξη του Συλλόγου και με πρωτοβουλίες της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο συγκαταλέγεται στα κορυφαία ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού παρέχοντας στους μικρούς μας ασθενείς πρωτοποριακές και καινοτόμες θεραπείες. Τα Ογκολογικά μας Τμήματα έχουν αναγνωρισθεί ως Ευρωπαϊκά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης, γεγονός για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι, με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου».

Τι δεν μας είπαν

  • Το υπάρχον προσωπικό των δύο Νοσοκομείων Παίδων που μεταφέρεται στο νέο ΝΠΙΔ αλλάζει πλήρως εργασιακό καθεστώς απασχόλησης. Το ίδιο ισχύει και για τις νέες προσλήψεις.
  • Τα νοσοκομεία από τα οποία αποχωρούν οι εργαζόμενοι νεκρώνουν. Οι θέσεις τους μένουν δεσμευμένες και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα σχετικό εκεί.
  • Στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΝΠΙΔ δεν θα εκπροσωπούνται γιατροί και εργαζόμενοι. Κουμάντο θα κάνουν διορισμένα μέλη από το Υπουργείο και το Ίδρυμα-δωρητή. Θα το ορίζουν όποιοι θέλουν, θα παίρνουν ό,τι μισθούς θέλουν και θα διορίζουν όπως θέλουν.

Είναι πολλά τα λεφτά, Θάνο;

Η μετατροπή του τμήματος έχει κίνητρο. Τα χρήματα. Τα ποσά που επενδύονται στις κλινικές μελέτες ζαλίζουν. Στην Ελλάδα το 25%-30% των μελετών αυτών είναι στο Ογκολογικό του «Αγία Σοφία». Στις 13 κλινικές μελέτες που τρέχουν μόνο για το συγκεκριμένο αντικείμενο, υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τους πήρε είκοσι χρόνια αλλά τα κατάφεραν. Το τμήμα Αιματολογίας-Ογκολογίας του ΕΣΥ ήταν στον πρώτο όροφο του «Αγία Σοφία» και το τμήμα Ειδικών Θεραπειών, άνηκε στην πανεπιστημιακής του ΕΚΠΑ. Ο στρατός δώρισε 10 χιλ. στρέμματα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο το «Αγία Σοφία». Με σκοπό την ανέγερση των Ογκολογικών τμημάτων. Υπήρχε μόνο ένα μικρό εμπόδιο, μια ρήτρα που έλεγε ότι δεν επιτρεπόταν να χτιστεί οτιδήποτε άλλο. Πριν δύο χρόνια η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έχτισε εκκλησία και έτσι λύθηκε το πρόβλημα, ο όρος που είχε τεθεί για απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης χρήσης. Μια δωρεά από την «Ελπίδα», ύψους 22 εκατ. ευρώ, ήρθε και έδεσε. Γύρω από τα παιδιά με καρκίνο στήθηκαν οργανώσεις και σύλλογοι. Το κερασάκι μπήκε το 2012 όπου με ΦΕΚ το τμήμα έπαψε να ανήκει διοικητικά στο «Αγία Σοφία» και απέκτησε «διοικητική αυτοτέλεια».

Η ιστορία μια προμελετημένης απαξίωσης

Τότε το Ογκολογικό ξεκινά να απαξιώνεται για να περάσει στα χέρια τους. Αυτών που ήδη το ροκανίζουν. Τον Δεκέμβρη του 2022 οι γιατροί καταγγέλλουν «τεράστιες ελλείψεις, το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του τμήματος. Το εργαστήριο καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων, τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας Δοτών-Ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Το τμήμα αποτελεί κέντρο αναφοράς πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών, διενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, μοναδικές σε πανελλήνιο επίπεδο. Η κατάσταση είναι στο χείλος του γκρεμού καθότι δυο ιατροί βρίσκονται προ συνταξιοδότησης. Οι συνάδελφοι στο τμήμα εγκαίρως και πολλαπλώς έχουν θέσει το θέμα στην διοίκηση χωρίς να λάβουν καμία σαφή απάντηση. Οι άμεσες ανάγκες του τμήματος είναι η πρόσληψη δύο βιολόγων, δύο τεχνολόγων, ενός βιοπαθολόγου και ενός με δύο παιδιάτρων. Σαφώς ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό/ γραμματειακό επίπεδο.

Τμήμα μεσογειακής αναιμίας: Έχουμε ξαναθέσει το θέμα της υποστελέχωσης στο τμήμα που απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης, από την πλευρά του προσωπικού όπως και της αιμοδοσίας για τις αυξημένες ανάγκες των μεταγγιζόμενων ασθενών, όπου από 6 μόνιμους ιατρούς υπηρετούν πλέον δύο και μία γιατρός που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Αναισθησιολόγοι: Απαιτούμε άμεση προκύρηξη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλα τα τμήματα λόγω των επικείμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης και την προβληματική ανάπτυξη και λειτουργία όλων των κλινικών λόγω έλλειψης προσωπικού στα χειρουργεία ( όχι μόνο ιατρικού). Θέλουμε να στελεχωθεί επαρκώς το τμήμα που καλύπτει τεράστιο όγκο περιστατικών ( τακτικά, έκτακτα χειρουργεία, ενδοσκοπήσεις, μαγνητική, τοποθέτηση φλεβοκαθετήρων κ.ά.).

Μικροβιολογικό: Με την πρόληψη ενός μόνιμου ιατρού πάλι το τμήμα δεν θα μπορέσει καν να επανέλθει στην πρωτύτερη κατάσταση της καθημερινής εφημέρευσης. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο αιματολογικό τμήμα με εφημέρευση μόνο τις ημέρες γενικής εφημερίας!! Αντίστοιχα ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες ακτινολογικό, μαγνήτης, νευρολογικό, πυρηνική ιατρική, παιδιατρικές κλινικές και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Πρόσφατα μάλιστα μετακίνησαν προσωρινά ιατρό από την ΜΜΟ για να στελεχώσει παιδιατρική κλινική.

Νοσηλευτικό προσωπικό: Στο νοσηλευτικό προσωπικό αναφέρουμε ότι υπάρχουν κενές 280 οργανικές θέσεις , σε τμήματα όπως οι μονάδες στην ΠΜΕΝ οι νοσηλευτές είναι κάτω από 50% των απαιτούμενων θέσεων, στην ΚΕΜ αντιστοίχως στο 50%, στις μονάδες νεογνών η ψαλίδα είναι ακόμη πιο μεγάλη καθότι υπηρετεί μόνο το 20% των απαιτούμενων νοσηλευτών!!

Όλοι βιώνουμε την εντατικοποίηση και τις αυξανόμενες ανάγκες ειδικά αυτό το διάστημα με την αύξηση των παιδιατρικών περιστατικών που εξετάζονται στα επείγοντα, και εν συνεχεία κάποια από αυτά εισάγονται για νοσηλεία. Μόνο στην πρόσφατη εφημερία Κυριακή-Δευτέρα εξετάστηκαν πάνω από 800 παιδιά και εισήχθησαν γύρω στα 120 παιδιά με την αναμονή να κυμαίνεται στις 5 ώρες. Την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχουν κατεβάσει ρολά λόγω αδυναμίας κλινών, φαίνεται για ακόμη μια φορά ότι η στελέχωση των δημόσιων και δωρεάν Παιδιατρικών νοσοκομείων αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις υπάρχουσες συνθήκες».

Αναφορικά με την μετατροπή των Παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», η ανακοίνωση της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ το χαρακτηρίζει ως μια βόμβα έτοιμη να σκάσει και απαιτεί αυτή η απόφαση να μην συζητηθεί καν. Και εξηγούν τι σημαίνει αυτή η απόφαση.

«Στην Αττική δεν θα υπάρχει δημόσιο και δωρεάν κέντρο για αυτά τα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους ή ο ΕΟΠΠΥ να πληρώνει απευθείας ένα ιδιωτικό κέντρο, ενώ όποιος είναι άπορος δεν ξέρουμε καν που θα καταλήξει! το προσωπικό που θα δουλεύει εκεί θα έχει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αλλά και την άμεση αποδοχή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». 

Οι εργαζόμενοι θέτουν κάποια ερωτήματα:

-Αναρωτιόμαστε, τελικά ποιον εξυπηρετεί η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων; Γιατί σίγουρα δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς και το προσωπικό. 

-Μήπως εξυπηρετεί τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μήπως εξυπηρετεί την διοίκηση του νοσοκομείου που χρόνια φωτογραφίζεται με την κυρία Βαρδινογιάννη, ενώ ανήκει και στο ΔΣ της ΜΚΟ ως αντιπρόεδρος.

-Μήπως εν τέλει λειτουργεί ως δούρειος ίππος, μήπως όλα αυτά ήταν ένας καλός μανδύας για να δοθεί τελικά το κομμάτι αυτό του νοσοκομείου μας σε ιδιώτες;

Μιλώντας με παραδείγματα, χαρακτηριστική περίπτωση είναι το «Μητέρα», που έχει παιδιατρικό Ογκολογικό τμήμα. Διευθύντρια του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων και Εφήβων είναι η Ελένη Κοσμίδη, μία πολύ καλή γιατρός, και το τμήμα κάνει εξαιρετική δουλειά. Κάλλιστα, όποιος θέλει και εφόσον διαθέτει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επιτυχημένο παράδειγμα. Εξάλλου, το «Ντυνάν» πουλιέται εδώ και χρόνια. Αλλά το ιδιωτικό θεραπευτήριο δεν διαχειρίζεται κρατικά κονδύλια ή κλινικές μελέτες του ΕΚΠΑ. Αυτός ακριβώς ο λόγος είναι που επιλέγουν να ασελγήσουν στο δημόσιο νοσοκομείο». 

Η Αγγελική Κρικρή, επιμελήτρια Α’ στο Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, δηλώνει στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» ότι: «Όπως έχει αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων από τον περασμένο Δεκέμβριο- ο διοικητής δεν γίνεται να είναι αντιπρόεδρος στο ίδρυμα που θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νοσοκομείο μας. Υπογραμμίζει ότι τα Ογκολογικά τμήματα λειτουργούν από την ίδρυση του ΕΣΥ, λειτουργούν μια χαρά και προσφέρουν τεράστιο έργο. Επίσης, στην ιστοσελίδα των τμημάτων φαίνεται ότι είναι διαπιστευμένα, έχουν συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού, ακολουθούν τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας και δεν υπολείπονται σε τίποτα στην έρευνα και την εκπαίδευση. Επομένως, δεν συντρέχει κανένας διαφανής λόγος για να γίνει ΝΠΙΔ, «πέρα από το να χαθεί η ροή των χρημάτων με τα οποία επιδοτείται επίσημα η έρευνα για τον παιδικό καρκίνο από το κράτος, από χορηγίες και από φαρμακευτικές εταιρείες».

Τα ερωτήματα των γιατρών του Παίδων «Αγία Σοφία»

  • Θα παραπέμπονται περιστατικά σε ιδιώτες;

Πώς θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά τα τμήματα; Τι θα συμβαίνει με όσα χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά πολύπλοκες που χρόνια τώρα οι γιατροί του Αγία Σοφία και του Αγλαΐα Κυριακού πραγματοποιούσαν; Μήπως αυτή η «αυτοτέλεια» περιλαμβάνει την παραπομπή αυτών των περιστατικών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές για να εξασφαλίζει και άλλα κέρδη ο ιδιωτικός τομέας; 

  • Σε τι εξυπηρετεί η μετατροπή σε ΝΠΙΔ;

Τι εξυπηρετεί η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ; Μήπως εξυπηρετεί εν τέλει την οικονομική αυτοτέλεια του, οπότε απευθείας κέρδη και διαχείριση των από τους νέους ιδιοκτήτες και λοιπούς εμπλεκόμενους;

  • Τι σημαίνει ότι «θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών»;

Μήπως, σημαίνει πρακτικά «ευέλικτοι εργαζόμενοι» με κάθε πιθανή σύμβαση και σχέση εργασίας με την παραπάνω δομή; Εργαζόμενοι, όχι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πείρα και εξειδίκευση στο αντικείμενο τους, αλλά εργαζόμενοι που θα απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας; Εργαζόμενοι πρακτικά που θα δουλεύουν, όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας;

Η ΕΙΝΑΠ καλεί σε κινητοποιήσεις

  • Τετάρτη 22/02/23 8:00 το πρωί συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου προχωρώντας σε στάση εργασίας (08:00 έως 15:00) και συμμετοχή στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο μέχρι το Υπουργείο Υγείας.
  • Πέμπτη 23/02/23 13:00 συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μαζί με σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων και συνέντευξη τύπου. https://www.oengegr.com/post

Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ» έχει ξεκινήσει από τις 17/02 και θα διαρκέσει έως τις 24/02.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ