Κλιμακώνονται απεργίες και κινητοποιήσεις όσο οδεύουμε προς εκλογές

Καλλιτέχνες, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, υγειονομικοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται στα «κάγκελα», σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν ο καθένας από την πλευρά του τις αυτονόητες συνθήκες που τους στερεί η κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται ενώ οι εκλογές είναι μια ανάσα μακριά. Όλο και περισσότεροι ξεσηκώνονται ενάντια στην αυθαιρεσία και την αυταρχικότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Κλιμακώνονται απεργίες και κινητοποιήσεις όσο οδεύουμε προς εκλογές
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μπαράζ στάσεων εργασίας και νέων κινητοποιήσεων έχουν ξεκινήσει από την Δευτέρα 20/02 σε όλη την Ελλάδα, με φόντο την υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, με τα σωματεία να ανακοινώνουν δράσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματα του κλάδου τους.

Πανελλαδική πανυγειονομική απεργία και κινητοποίηση την Τετάρτη 22/02

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την Τετάρτη 22/02 τους υγειονομικούς σε συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή των Ελλήνων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τέλος στο υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του η ΠΟΕΔΗΝ, «δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που στα Νοσοκομεία θα κυριαρχούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όλοι γνωρίζουν ότι οι Συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εν μέσω πανδημίας για την μονιμοποίησή τους. Δεν θα επιτρέψουμε να απολυθούν 6.000 συνάδελφοι ΣΟΧ από τις υπηρεσίες στήριξης και να επανέλθουν οι εργολάβοι οι οποίοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν ακριβότερα στο Δημόσιο.

Να επανέλθει η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να καλύπτουν τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες συνάπτοντας νέες Συμβάσεις ΣΟΧ. Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που οι ασθενείς θα ταλαιπωρούνται επί ώρες στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων λόγω ελλείψεων προσωπικού και λόγω έλλειψης οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Δεν μας αρμόζουν νοσηλείες σε ράντζα. Από διαχρονικές ευθύνες έχουμε τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους».

Τα Νοσοκομεία της χώρας χωλαίνουν λόγω των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού, τις παραιτήσεις και τις άγονες προκηρύξεις, ενώ οι οργανικές θέσεις παραμένουν κενές. Αυτά τα προβλήματα προκύπτουν λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους πενιχρούς μισθούς, χρόνιες προβληματικές του ελληνικού συστήματος υγείας τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει την διάθεση να επιλύσει, όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Μέρος στην απεργία θα πάρουν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς δεν συμφωνούν με τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» σε Ογκολογικό Κέντρο, ενώ οι διαμαρτυρίες των υγειονομικών θα συνεχιστούν και στις 23/02, καθώς οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) & Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) καλούν όλα τα μέλη τους να συγκεντρωθούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου έξω από το Πολεμικό Μουσείο στις 09:30 ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον 10ετή εορτασμό του ΕΟΠΥΥ.

Στάσεις εργασίας για την αποχή από την αξιολόγηση

Ταυτόχρονα, παραμένει ανοιχτό το μέτωπο της εκπαίδευσης, με τους εκπαιδευτικούς να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αξιολόγηση και την υποβάθμιση της δωρεάν δημόσιας παιδείας.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προκηρύξει επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας (πρώτη ή δεύτερη βάρδια εργασίας) ήδη από την Δευτέρα 20/02 έως και την Τετάρτη 22/02, στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-2,  σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης της ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ.

Το κρεσέντο αστυνομικής βίας που υπέστησαν καθηγητές, δάσκαλοι και αλληλέγγυοι μαθητές και γονείς έξω από το Μέγαρο Μουσικής το απόγευμα της Δευτέρας 20/02, δεν τους πτοεί, καθώς αναμένεται να συνεχίσουν με ζήλο τις κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση μέσω της αξιολόγησης επιδιώκει να θεσπίσει μια τιμωρητική διαδικασία κατηγοριοποίησης, προκειμένου να συρρικνώσει την ατομική πρωτοβουλία και τον προοδευτικό τρόπο μάθησης, μονιμοποιώντας την «αυθεντία».

Απεργίες και στάσεις εργασία και οι καθηγητές των ΑΕΙ με μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα

Νέο μισθολόγιο εντός του 2023 και αξιοπρεπείς συντάξεις διεκδικούν οι πανεπιστημιακοί, ξεκινώντας απεργιακές κινητοποιήσεις από την Πέμπτη 23/02, σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), παρουσίασε τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών, με τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης να αναφέρεται στη «χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών, στη συντήρηση και ανανέωση των υποδομών καθώς και στην ερευνητική δραστηριότητα».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΟΣΔΕΠ, οι πανεπιστημιακοί «διεκδικούν νέο μισθολόγιο εντός του 2023 σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με επιπλέον αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες, για ανταγωνιστικά επίπεδα αποδοχών και αξιοπρεπείς συντάξεις - αναδρομική καταβολή από το 2017 της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει το ΣτΕ - γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχυθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή και η έρευνα - νέες θέσεις ΔΕΠ και διοικητικού - τεχνικού - εργαστηριακού προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα συμπληρώνουν τα κενά της προηγούμενης περιόδου κατά την οποία οι θέσεις ήταν μηδενικές».

«Ανοιχτό» παραμένει το μέτωπο με τους καλλιτέχνες

Η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής 17/02 παρουσίασε σχέδιο ΚΥΑ, την οποία τα σωματεία απέρριψαν, υποστηρίζοντας ότι «σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το Π.Δ. 85/22 δεν τροποποιείται και έτσι παραμένουμε στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.). Αυτό που ανακοινώθηκε είναι η μισθολογική και μόνο προσέγγιση με αυτή της κατηγορίας Τ.Ε.», τονίζοντας ότι η ΚΥΑ είναι «νομικά ασθενέστερη και υποδεέστερη από νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα», ενώ σε σχετική ανακοίνωση, έγινε γνωστό ότι τα σωματεία θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις κινητοποιήσεις τους, καθώς ακόμα και η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού ήταν ατελέσφορη.

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που έχουν σχέση με τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τα έργα ΕΣΠΑ και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει κηρύξει από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σε υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο ΣΕΑ ζητά την συμπαράσταση και την στήριξη των πολιτών ενώ μεταξύ άλλων, αίτημα του είναι «η κατάργηση των άρθρων 1-34 και 72-73 και 85 του ψηφισθέντος νόμου 5021/2023 του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον οποίο αποκόπτονται τα πέντε μεγάλα Μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα με κυβερνητικά διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια προσώπων άσχετων με την αρχαιολογία και τη μουσειολογία». Επίσης ο ΣΕΑ ζητά «την άμεση διενέργεια κρίσεων σε θέσεις ευθύνης Διευθυντών και αμέσως μετά Τμηματαρχών, με ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών μας, στις Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ (Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς)» και «την επαρκή χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητές της».

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης με φόντο την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη στιγμή που πλησιάζει η έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, ύστερα από ομόφωνη απόφαση, θα προχωρήσει σε κινητοποίηση, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε Συλλαλητήριο, την Τετάρτη 22/02, στις 10:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου, υπογραμμίζονται και τα αιτήματα των εργαζομένων:

1. Ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι να ξαναβρούν δουλειά οι συνάδελφοι

2. Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας με όρους αμοιβής και εργασίας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συναδέλφων μας

3. Κήρυξη Γενικώς Υποχρεωτικές τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφονται.

4. Επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.

5. Μέτρα κατά της ακρίβειας.

6. Αναβάθμιση των σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.

7. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ