ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ: Ένα στα δύο νοικοκυριά βγάζει λίγο πάνω από... τον μισό μήνα

Κόλαφος η 11η έρευνα του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ για την ακρίβεια, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι δυσανάλογες του κατά κεφαλήν μηνιαίου εισοδήματος, με τον μισθό να τελειώνει από τις 18 του μήνα. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, με επιδόματα και το καλάθι του νοικοκυριού είναι ανεπαρκείς.

ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ: Ένα στα δύο νοικοκυριά βγάζει λίγο πάνω από... τον μισό μήνα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το ΙΜΑ – ΓΣΕΒΕΕ, ο μελετητικός φορέας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, δημοσίευσε την 11η ετήσια έρευνά του για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης για το 2022, τα αποτελέσματα της οποίας δεν μπορεί παρά να προβληματίσουν.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων διεξήχθη στη διάρκεια του 2022, οπότε και η χώρα βίωνε συνθήκες αυξημένης ακρίβειας, κυρίως στην ενέργεια, λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε ραγδαία το 2022 ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον φέρουν αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, η έρευνα δημοσιεύεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση περηφανεύεται για τις οικονομικές διευκολύνσεις που προσφέρει και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση, ενώ στη πραγματικότητα «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ, το 52,4% των νοικοκυριών αναφέρουν ότι το μηνιαίο εισόδημα τους καλύπτει τις δαπάνες μέχρι τις 18 του μήνα, κυρίως λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια και τα τρόφιμα, με το 51,9% να αναμένει επιδείνωση της κατάστασης το 2023.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 61,6% δήλωσε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ το 57,3 δήλωσε ότι αναγκάστηκε να κάνει περικοπές σε δαπάνες που αφορούν την ένδυση και τις εξόδους. Αυτό είναι λογικό αν αναλογιστούμε ότι το 73,7% δήλωσε ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες λόγω αυξημένων λογαριασμών και  των αυξήσεων στα είδη διατροφής.

Τέλος, το 51,1% σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πρέπει να υπάρξει αύξηση των μισθών και των συντάξεων και το 28,6% υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι και τα τέλη στα καύσιμα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το εισόδημα του παρέμεινε ίδιο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μόλις το 6%  να δηλώνει ότι ζει άνετα. Μάλιστα, το 52,4% δήλωσε ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί μέχρι το τέλος του μήνα, με το 21,9% να αναφέρει ότι ο μισθός τελειώνει στις 18 του μήνα, με το ποσοστό εκείνων που καταφέρουν να περάσουν χωρίς δυσκολία να κατρακυλά από το 38,4% το 2021 στο 24,7% το 2022.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ