Επιστροφή για Καθηγητή Πανεπιστημίου που κατηγορείται για παρενόχληση συναδέλφων και σπουδαστριών

Η Ένωση για την Ισότητα και το Φύλο “ΛίΛα ΠάΟΥΖΕ” μοιράστηκε μαζί μας και με τους αρμόδιους φορείς, τις ανησυχίες της για την ενδεχόμενη επιστροφή του καταγγελόμενου για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, εργασιακή παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας εις βάρος φοιτητριών και καθηγητριών, καθηγητή Α.Τ. στο διδακτικό έργο, ενώ θα κληθεί να βαθμολογήσει και τις πτυχιακές αυτών που τον κατηγόρησαν. To ρεπορτάζ του "20" σχετικά με ένα ζήτημα που φαίνεται απλό, όμως είναι πολιτικό.

Επιστροφή για Καθηγητή Πανεπιστημίου που κατηγορείται για παρενόχληση συναδέλφων και σπουδαστριών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Για να έχετε το πλήρες πλαίσιο οι καταγγελίες έγιναν το 2022 και αφορούσαν πολλά διαφορετικά αδικήματα. Η εισαγγελική έρευνα έδειξε πως ο καταγγελόμενος ακαδημαϊκός έχει διαπράξει προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε κάποιες περιπτώσεις και οι μαρτυρίες κρίνονται ως αξιόπιστες. Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών τελεί υπό κατάληψη από φοιτητές και φοιτήτριες που αντιδρούν στη μη απομάκρυνση του καθηγητή από το Πανεπιστήμιο και πλέον είναι εξοργισμένοι από την διαφαινόμενη επιστροφή του.

Οι καταγγελίες αφορούν τον τότε αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Φοιτήτριες και διδάσκουσες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών κατήγγειλαν τον καθηγητή και διευθυντή μεταπτυχιακού προγράμματος για κατάχρηση εξουσίας που έφτανε μέχρι την θωπεία, την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και ανήθικες προτάσεις σε περίοδο που αφορούσε διάστημα 16 ετών έως και το 2022. Μαρτυρίες από φοιτητές και συναδέλφους του καθηγητή, επιβεβαίωσαν πολλές από τις καταγγελίες δείχνοντας έναν συγκεκριμένο τρόπο δράσης. 

Αρχικά ο καταγγελόμενος, αιτήθηκε και έλαβε εκπαιδευτική άδεια με πρόσχημα την ερευνητική εργασία σε σχολεία! Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο καθηγητής δεν έχει απομακρυνθεί από την έδρα.

Η ανακοίνωση και το ρεπορτάζ μας έως τώρα

Από
: Ένωση για την Ισότητα και το Φύλο

ΛίΛα ΠάΟΥΖΕ UOP

Προς:

- Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,

κα Ν. Κεραμέως

- Τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,

κ. Α. Συρίγο

- Τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης

Εκπαίδευσης, κ. Ο. Ζώρα

- Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του

Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

- Τα μέλη της Συγκλήτου του ΠαΠελ

- Τα μέλη της Γενικής συνέλευσης του

Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΠαΠελ

- Τα μέλη της ΕΙΦ του ΠαΠελ

- Τη Γενική Γραμματεία Ισότητας

- Την πρόεδρο του δικτύου ΕΙΦ, κα Κογκίδου

- Τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών

Υποθέσεων

- Τη Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και

Δικαιωμάτων του ΑνθρώπουΑξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Στις 17 Ιανουαρίου 2023 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ύστερα από δύο δικές σας εγκλήσεις (Α.Π. 6463-24/8/22 και 8553-26/10/22) και μετά από πολύμηνη κωλυσιεργία, αποφάσισε την αποχή από τα διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα του πειθαρχικώς διωκόμενου Α.Τ., καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και πρώην αντιπρύτανη του ιδρύματος. Ο διωκόμενος παραπέμφθηκε τον Ιούλιο 2022 στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών ΔΕΠ, με ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής διενέργειας Ε.Δ.Ε., για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, εργασιακή παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας εις βάρος φοιτητριών και καθηγητριών.

Η απόφαση της 17/1/2023 για την αναστολή καθηκόντων αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 6/2/2023 (ΑΔΑ 9ΣΥ2469Β7Δ-6ΞΨ), ωστόσο με μεγάλη αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι έπειτα από μία μόλις ημέρα, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 7/2/2023, ο πρύτανης Α. Κ. επανέφερε προς συζήτηση το θέμα της αναστολής των καθηκόντων του Α.Τ. και εισηγήθηκε την άρση της προηγούμενης απόφασης. Ο πρύτανης επικαλέστηκε έγγραφο της εισαγγελίας Ναυπλίου, το οποίο, ενώ παραδεχόταν ότι οι καταμαρτυρούμενες πράξεις τελέστηκαν λόγω της πληθώρας των καταθέσεων, έθετε την υπόθεση στο αρχείο για λόγους παραγραφής και δήθεν επειδή οι καταγγέλλουσες δεν ζήτησαν τη δίωξη ή την τιμωρία του κατηγορούμενου!!! Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι ο δικαστικός αγώνας για τη δικαίωση των θυμάτων δεν σταματά εδώ και ότι θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας κατά της κατάφωρα άδικης αυτής απόφασης που εκθέτει και πληγώνει τα θύματα.

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου μάθαμε ότι την πρωτοβουλία του πρύτανη ανέλαβε να υποστηρίξει ο πρώην αντιπρύτανης Γ. Α., ο οποίος υπερασπίστηκε με πάθος «τον καλό συνάδελφο». Στην περίπτωση αυτή θα επανέλθουμε στο κοντινό μέλλον. Τα μέλη της Συγκλήτου, προς μεγάλη μας απογοήτευση, αντί να προασπίσουν την απόφασή τους και να εγκαλέσουν τον πρύτανη για την προνομιακή μεταχείριση του πρώην αντιπρύτανη (φίλου του και στενού του συνεργάτη), επέλεξαν να μετακυλήσουν την ευθύνη στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, δηλαδή το Τμήμα του κατηγορούμενου, ώστε να του χορηγηθεί εκ νέου εκπαιδευτική άδεια!! Μάλιστα την αποστολή αυτή μάθαμε ότι ανέθεσαν στον κοσμήτορα και καθηγητή μας Χ. Κ.. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο καθηγητής μας θα εισηγηθεί υπέρ του αιτήματος αυτού! Τ@ καθηγητ@ του ΤΘΣ καλούνται να ανταμείψουν τον κατηγορούμενο για τις χρηστές υπηρεσίες του προς το ελληνικό πανεπιστήμιο και την ανώτατη εκπαίδευση με έξι ακόμα μήνες διακοπών (συνολικά δεκαοκτώ μήνες τιμητικής άδειας) με πλήρεις αποδοχές!

Οι μεθοδεύσεις και οι καθυστερήσεις για το ξέπλυμα και τον «καθαγιασμό» του διωκόμενου (και προφανώς είτε για να παραγραφούν τα πειθαρχικά αδικήματα, είτε για να πέσει «στα μαλακά» εάν κληθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και φυσικά για να μη στερηθεί ούτε ένα ευρώ από τον άξιο μισθό του) είναι πρωτοφανείς! Πως είναι δυνατόν να ζητείται και πάλι η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε όφελος κάποιου, ο οποίος έχει παρενοχλήσει και απειλήσει στο πρόσφατο παρελθόν φοιτήτριες και καθηγήτριες; Με πόσο θράσος δηλώνει ότι προτίθεται να επισκεφτεί για έρευνα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας; Αλήθεια, τα σχολεία και οι σύλλογοι γονέων έχουν ενημερωθεί ποιος θα τους επισκεφτεί; Η καχυποψία και η οργή μας εντείνεται από το γεγονός ότι πρόσφατα, κυρία Υπουργέ, ορίσατε τον πρύτανη Α. Κατσή μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών ΔΕΠ με αρμοδιότητα τον πειθαρχικό έλεγχο των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων! Αυτό σημαίνει ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα κληθεί να «ελέγξει» τον δικό του αντιπρύτανη (με τον οποίον υπήρξαν μέλη του ίδιου πρυτανικού σχήματος και είχαν μακρά, στενή και αγαστή συνεργασία)! Πώς είναι δυνατόν εσείς, ως υπουργός Παιδείας, να επιτρέπετε μία τόσο εξόφθαλμη εμπλοκή ενός προσώπου, το οποίο συνεργαζόταν στη διοίκηση του πανεπιστημίου, αλλά και ακαδημαϊκά, ως αμειβόμενος καθηγητής και αμειβόμενος επόπτης διπλωματικών εργασιών στο μεταπτυχιακό «Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση» που ο διωκόμενος διηύθυνε;

Απευθύνουμε έκκληση:

1. στην Υπουργό Παιδείας:

- να απομακρύνει τον Α. Κ. από μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ, καθώς είναι το πρόσωπο που αναγκάστηκε να ασκήσει την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του αντιπρύτανή του επί της θητείας του. Υφίσταται κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων η οποία επηρεάζει την αμεροληψία της κρίσης, δεδομένου ότι τα δύο πρόσωπα συνδέονται με επαγγελματικούς και φιλικούς δεσμούς.

- να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Α. Κ. για παρεμπόδιση άσκησης του αποφασιστικού δικαιώματος της Συγκλήτου, για παρακώλυση της λειτουργίας της, καθώς και για απόπειρα συγκάλυψης του διωκόμενου, μέσω προνομιακής μεταχείρισης (παρέχοντάς του εμπιστευτικά έγγραφα του υπουργείου και τη δυνατότητα κατάθεσης υπομνήματος στο οποίο αποκάλυψε προσωπικά δεδομένα και στοχοποίησε θύματα και μάρτυρες τον Σεπτέμβριο του 2022) και σκόπιμης χρονοτριβής (έως την πειθαρχική παραγραφή;).

2. στα μέλη της Συγκλήτου: να τιμήσουν τον όρκο και το λειτούργημά τους και να αντισταθούν σε κάθε μεθόδευση, μονομερή ενέργεια και αντιδημοκρατικό εμπαιγμό από όσο ψηλά και αν προέρχεται. Δεν είναι μόνο ο διωκόμενος, αλλά και οι μεγαλόσχημοι προστάτες του που προσβάλλουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αμαυρώνουν τη δημόσια εικόνα του. Τα καλούμε να συλλογιστούν: γιατί συνηγορούν στο ξέπλυμα του «καλού συναδέλφου» που συστηματικά παρενοχλούσε με φορτικά και ανάρμοστα μηνύματα, άγγιζε τις φοιτήτριες στο στήθος και τις θώπευε στην οσφυϊκή χώρα; Συνάδουν οι συμπεριφορές αυτές με την ιδιότητα του μέλους ΔΕΠ; Θεωρούν ότι τιμά το πανεπιστήμιο κάποιος που εκμεταλλευόμενος τη θέση του καθηγητή και αντιπρύτανη εκβίαζε, απειλούσε και συκοφαντούσε συναδέλφους του;

3. στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης: να ελέγξουν για τους χειρισμούς αυτούς τον Α. Κ. και για το αν λειτουργεί προς όφελος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

4. στα μέλη της ΕΙΠ: να αναρωτηθούν ποιος είναι ο ρόλος τους, ουσιαστικός ή εικονικός; Να αναρωτηθούν εάν η αποστολή τους είναι να σιωπούν αφήνοντας εκτεθειμένα και ακάλυπτα τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποιητικής συμπεριφοράς. Να αναρωτηθούν αν έχουν λόγο ύπαρξης όταν μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε μία αντίδραση από την πλευράς τους.

5. στ@ καθηγητ@ μας: να προστατεύσουν τις συναδέλφους τους και τις φοιτήτριες που έχουν υπάρξει θύματα του κακοποιητή και να αρνηθούν κάθε ευνοϊκή μεταχείριση προς όφελος του διωκόμενου. Να εξασφαλίσουν για όλ@ μας ένα ασφαλές περιβάλλον εκπαίδευσης και συνύπαρξης. Να πάψουν να εφαρμόζουν τα σχέδια του πρώην αντιπρύτανη που στόχευαν μόνο στο διχασμό, το διαίρει και βασίλευε και το δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών χρειάζεται καλ@ καθηγητ@, καλό πρόγραμμα σπουδών με κέντρο το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες, καλές αίθουσες, καλό εξοπλισμό και όχι τακτικισμούς, φθόνο, διώξεις και κατάχρηση εξουσίας.

6. στην εισαγγελία Ναυπλίου: να επανεξετάσει την υπόθεση, καθώς όσ@ είχαν το σθένος να καταθέσουν ενόρκως, επαπειλούμεν@ και υποβάλλοντας εαυτούς σε μία ψυχοφθόρο και εξουθενωτική διαδικασία αδιαμφισβήτητα επιθυμούν τη δίωξη και τιμωρία του.

Τέλος διεκδικούμε την διά παντός απομάκρυνση του Α.Τ. από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει! ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΕ, ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ!

Με τιμή,

ΛίΛα ΠάΟΥΖΕ

Στον ίδιο τόνο έχουμε μια επιστολή από το Δίκτυο των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ όλης της χώρας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΩΝ ΑΕΙ
Προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Προς τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
3 Μαρτίου 2023

Αξιότιμε κ. Πρύτανη
Αξιότιμα μέλη της Συγκλήτου,
Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έγινε αποδέκτης σοβαρών καταγγελιών φοιτητριών, μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ για σεξουαλική παρενόχληση από τον τ.Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το Πανεπιστήμιο αποφάσισε τη διεξαγωγή Ε.Δ.Ε., η οποία με σχετικό πόρισμα της, που κατατέθηκε στις 21/06/2022, πρότεινε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του τ. Αντιπρύτανη. Με βάση το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. και τη συμβουλή του νομικού συμβούλου o Πρύτανης έκανε παραπομπή του τ.Αντιπρύτανη στο Πειθαρχικό συμβούλιο στις 21/07/2022. Στις 11/08/2022 το Υπουργείο έστειλε στη Σύγκλητο έγγραφο με τίτλο: «ζητείται γνώμη Συγκλήτου» για το θέμα της αναστολής καθηκόντων του τ. Αντιπρύτανη. Στις 22/09/2022 η Σύγκλητος αποφάσισε να ζητήσει διευκρινίσεις από την Υπουργό και ελήφθη σχετική απάντηση από την Υπουργό στις 26/10/2022. Το θέμα της έκφρασης γνώμης προς την Υπουργό συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 16/12/2022, κατά τη διάρκεια της οποίας η Σύγκλητος επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναμένοντας νέα στοιχεία από την Εισαγγελία Ναυπλίου που διενεργούσε τη σχετική έρευνα.

Ενόψει της έναρξης του εαρινού εξαμήνου (2022-23) και ενώ συνεχίζονταν οι έντονες διαμαρτυρίες φοιτητών/τριών, καθηγητών, καθηγητριών, μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ για την όλη διαχείριση του θέματος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου
Πελοποννήσου σε συνεδρίασή της στις 17/01/ 2023 αποφάσισε να θέσει σε «αναστολή καθηκόντων» τον τ. Αντιπρύτανη. Μετά την κατάθεση του πορίσματος από τον Εισαγγελέα που έθετε την υπόθεση στο αρχείο λόγω τυπικών κωλυμάτων, η Σύγκλητος συνεδρίασε εκ νέου στις 20 Φεβρουαρίου 2023 και αποφάσισε να ανατρέψει την προηγούμενη απόφασή της και να μην δοθεί στον τ.Αντιπρύτανη αναστολή καθηκόντων μέχρι την ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών να διερευνήσει τη δυνατότητα συνέχισης της εκπαιδευτικής άδειας του τ.Αντιπρύτανη. Το τμήμα τελεί υπό κατάληψη και δεν έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση.
Η τελευταία απόφαση της Συγκλήτου παραβιάζει το άρθρο 182 του Ν. 4957/2022 που ορίζει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της πειθαρχικής διαδικασίας από την ποινική ή άλλη δίκη, με αποτέλεσμα ο ευρισκόμενος σε πειθαρχική δίωξη τ. Αντιπρύτανης να φαίνεται ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, γεγονός το οποίο προκαλεί δικαίως την αγανάκτηση των θυμάτων της παρενόχλησης και των φοιτητριών και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών.

Δεδομένου του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί λόγω των καθυστερήσεων και της κωλυσιεργίας λήψης αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα,
το Δίκτυο των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των Πανεπιστημίων
 Εκφράζει τη συμπαράστασή του στην οικεία ακαδημαϊκή κοινότητα που διαμαρτύρεται για την καταγγελλόμενη προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας μελών της από τον τ. Αντιπρύτανη

 Στέκεται στο πλευρό της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (Ε.Ι.Φ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τα μέλη της οποίας παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

 Ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δίκαιη πειθαρχική διευθέτηση του παραπάνω σοβαρού προβλήματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών/τριών και των καθηγητριών τους για έναν ασφαλή και ελεύθερο από σεξουαλική παρενόχληση εκπαιδευτικό /εργασιακό περιβάλλον και να συνεχιστεί η αναγκαία διεξαγωγή των μαθημάτων κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο και κ.ε.

Οι θέσεις και τα ευρήματα του 20/20

Αναλαμβάνοντας το ζήτημα της διερεύνησης της καταγγελίας ώστε να την δημοσιεύσουμε, πρέπει να δηλώσουμε πως σκοπός μας δεν είναι η διερεύνηση των αληθινών περιστατικών. Αυτό πρέπει να το πράξει η Δικαιοσύνη. Η καταγγελία πως η αρμόδια Εισαγγελία  δεν επικοινώνησε σε δεύτερο χρόνο με τις μάρτυρες και παθούσες ώστε να υποβάλουν επίσημα μήνυση είναι ανησυχητική. Η προσβολή γεννετήσιας αξιοπρέπειας πλέον γίνεται κατ' έγκλιση και μετά από 3 μήνες παραγράφεται. Αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί οι ημερομηνίες αυτές πέρασαν. Πιθανώς να έχει σχέση η άγνοια της ξαφνικής αλλαγής του νόμου, με την αλλαγή του πλαισίου. Πιθανώς να μην εκτιμήθηκαν σωστά από την Εισαγγελία οι αναφορές για τα σεξουαλικά αδικήματα.

Η Ένωση για την Ισότητα και το Φύλο ΛίΛα ΠάΟΥΖΕ έχει καταθέσει μια κατ΄εμάς πολύ πειστική καταγγελία, σχετικά με τις πράξεις και τις παραλείψεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Υπουργείου Παιδείας.

Η δική μας ως τώρα έρευνα έχει επιβεβαιώσει και δεύτερο περιστατικό που αφορά πάλι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και σχετική καταγγελία εναντίον Κοσμήτορα, καταγγελία που δεν έχει ακόμα αποσυρθεί. Αφορά δύο πολύ δυνατά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπου το ένα πολιτεύτηκε στην Αττική και το άλλο στην Πελοπόννησο και οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο πως ασκούνται πιέσεις ώστε το θέμα να κλείσει. Η καταγγελία περιέγραφε περιστατικό εκβίασης της γυναίκας που έκανε διδακτορική διατριβή, ώστε να συνευρεθεί σεξουαλικά με τον Κοσμήτορα. Για αυτό το ζήτημα θα αποστείλουμε τα ερωτήματά μας στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. 

Η παρούσα καταγγελία προς τον Α.Τ. έχει συγκεντρώσεις 33 μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και πρόσωπα που έκαναν τις επί μέρους καταγγελίες. Σε περίπτωση επιστροφής του, θα έρθει σε επαφή με τουλάχιστον δύο από τις κατεγγέλουσες οι οποίες στην παρούσα φάση είναι απροστάτευτες. Το ίδιο ισχύει για τους μάρτυρες που κατέθεσαν στις αστυνομικές ή στις πρυτανικές αρχές. Μια πληροφορία που έχουμε είναι πως ο Α.Τ. παρότι βρίσκονταν σε εκπαιδευτική άδεια, βαθμολογούσε πτυχιακές εργασίες κανονικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άρνηση από πλευράς σπουδαστών-μαρτύρων να παραδώσουν τις πτυχιακές τους στον εν λόγω καθηγητή.Καθώς βρίσκεται σε εκπαιδευτική άδεια, έχει δικαίωμα διόρθωσης πτυχιακών, διπλωματικών και επίβλεψης των μεταπτυχιακών. Ουσιαστικά δεν μπορεί να διδάξει ή να πάρει μέρος σε συνελεύσεις. Πρέπει να ελεγχθεί ο Πρύτανης γιατί μετά την πειθαρχική δίωξη μπορούσε να κάνει αίτημα για αργία/αποχή από τα καθήκοντά του, ενώ βάσει διαδικασίας θα έπρεπε να τεθεί σε αργία/αποχή διδακτικών και διοικητικών καθηκόντων με γνωμοδότηση της Συγκλήτου από την Υπουργό Νίκη Κεραμέως, λόγω της υψηλής θέσης που κατέχει (Αντιπρύτανης).

Ταυτόχρονα μας ανησυχεί η διενέργεια της ΕΔΕ από πρόσωπα που σχετίζονται με τον καταγγελόμενο, ειδικά από την στιγμή που ο εισαγγελέας υπό το πλήθος και την ποιότητα των μαρτυριών φέρεται να τις αξιολόγησε ως αληθείς. Να σημειωθεί πως μέλη της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ανάμεσά τους και η Πρόεδρος, έχουν παραιτηθεί.

Να αναφέρουμε πως αν θα έπρεπε να υπάρχει το εξής ένα μέρος στο οποίο οι σπουδαστές να είναι ασφαλείς από σεξουαλική παρενόχληση και ανήθικες προτάσεις, αυτό θα έπρεπε να είναι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Έχουμε μια συνεχή διαλεκτική για την βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια, όμως τι γίνεται όταν αυτός που ασκεί εξουσία, εκβιάζει ή παρενοχλεί μαθήτριες και υφιστάμενες συναδέλφους του είναι ο αντιπρύτανης; Δυστυχώς, από το ρεπορτάζ μας προκύπτει πως ο κατηγορούμενος πέρα από το κοινό επώνυμο με ισχυρό παράγοντα της Νέας Δημοκρατίας, είναι προσκείμενος ή μέλος του ίδιου κόμματος, πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει των αγώνα των καταγγελουσών για ηθική και πρακτική δικαιοσύνη, την ώρα που έχουν αλλάξει τρεις εισαγγελείς στην υπόθεση.

Αντί επιλόγου, σας αφήνουμε με την αγωνία των φοιτητριών και φοιτητών μέσα από τα λόγια της ΛίΛα ΠάΟΥΖΕ UOP

«Το Πανεπιστήμιο μας δυστυχώς αποτελεί έναν χώρο οπού η ομερτά, τα σεξουαλικά εγκλήματα και οι εκβιασμοί πρυτανεύουν και προστατεύονται. Μας λυπεί που η Σύγκλητος δε σεβάστηκε το πόρισμα της ΕΔΕ που παρέπεμψε τον κατηγορούμενο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ. Η πολιτική του Πρύτανη Αθανάσιου Κατσή επαναφέρει αυτόν που μας χουφτώνει και μας παρενοχλει ενώ δεν έχουν τελεσιδικήσει οι πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες, να μας διδάξει, να βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τις κοπέλες τις οποίες παραβίασε και να συντονίσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είμαστε οργισμένα. Η διοίκηση εθελοτυφλεί για παρεμφερείς καταγγελίες στην Σπάρτη. Χαιρετίζουμε την Κατάληψη της Σχολής Καλών Τεχνών που 22/2 κηδεψε τη δικαιοσύνη. Αιωνία της η μνήμη. Χαιρετίζουμε τη στάση όσων καθηγητών και καθηγητριών των δύο τμημάτων στέκονται στο πλευρό μας. Τέλος, χαιρετίζουμε κάθε κίνηση αντίστασης, συμβολική ή μη, ενάντια στις αυταρχικές, τυρανικές, ολοκληρωτικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Πρύτανη. Οι μάσκες έπεσαν είσαστε όλοι συνένοχοι».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ