Συνταγματική εκτροπή: «Κρυμμένες» στο υπουργείο Παιδείας 49 καταγγελίες για παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία

Μια καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) έρχεται στο φως και αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν 49 καταγγελίες για παρανομίες και παραβάσεις σε ιδιωτικά σχολεία οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί από το υπουργείο Παιδείας. Η ΟΙΕΛΕ αναφέρει ότι υπήρξε απόφαση του υπουργείου ώστε να μην ελέγχονται πια συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία. Έτσι λοιπόν θα αλλάξει το μέλλον της εκπαίδευσης η κ. υπουργός.

Συνταγματική εκτροπή: «Κρυμμένες» στο υπουργείο Παιδείας 49 καταγγελίες για παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την κατάργηση της συνταγματικής εντολής για κρατική εποπτεία σε ιδιωτικά σχολεία επιδιώκει η κυβέρνηση, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτών.

Σύμφωνα με τον ΟΙΕΛΕ, υπάρχουν 49 καταγγελίες για παραβιάσεις και παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία, εκ των οποίων μόλις 2 έχουν ελεγχθεί, ενώ τις υπόλοιπες φρόντισε το υπουργείο να τις κρύψει κάτω από το χαλί.

Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ έρχεται μια χρονική στιγμή κατά την οποία υπουργείο Παιδείας και πρωθυπουργός «στήνουν» προεκλογική εκστρατεία, υπερηφανευόμενοι τα κατορθώματα τους σε ότι αφορά την ριζική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα έμμεσα υπόσχονται «προνόμια» στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρεται στις 2 καταγγελίες που ελέγχθηκαν, εκ των οποίων η μία αφορά εκπαιδευτήρια στην Λάρισα, τα οποία είχαν υποχρεώσει τους καθηγητές να εργαστούν τον Αύγουστο αμισθί. Η υπόθεση προωθήθηκε στις Διευθύνσεις και στην Επιθεώρηση Εργασίας Λάρισας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια περαιτέρω εξέλιξη στο ζήτημα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο πραγματοποιήσει φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές Λυκείου, τα Σαββατοκύριακα, χωρίς να πληρώνει τους καθηγητές, γνωρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ελεγχθεί».

Η δεύτερη καταγγελία αφορά ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Αθήνα, στο οποίο βρέθηκαν διπλές συμβάσεις εργασίας, με το υπουργείο να δεσμεύεται ότι θα γίνει προανακριτική εξέταση, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάποια ενέργεια.

Παρότι το υπουργείο φαίνεται να έλαβε γνώση σχετικά με τις συγκεκριμένες, τουλάχιστον, έκνομες ενέργειες, άφησε την διεκπεραίωση εξαιρετικά απλών διαδικασιών ελέγχου στον «αέρα», παρότι πρόκειται για παρανομίες και παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων και λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει θέση υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά υπέρ των ιδιωτών που ηγούνται τα εν λόγω εκπαιδευτήρια. Επομένως, σε ότι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, πολύ απλά, δεν ενδιαφέρεται καθόλου, είτε αυτό υπάγεται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα.

Καταγγελίες που δεν ελέγχθηκαν ποτέ

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών παραθέτει ορισμένες καταγγελίες, οι οποίες είτε ελέγχθηκα προσχηματικά είτε δεν ελέγχθηκαν καθόλου.

Το Νοέμβριο του 2022 η ΟΙΕΛΕ είχε δώσει στη δημοσιότητα καταγγελίες για ιδιωτικό νηπιαγωγείο  στην Πεύκη. Την καταγγελία αυτή αξιοποίησαν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη που κατέθεσαν αναφορά στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση.

Το γραφείο του Βουλευτή ενημέρωσε την Ομοσπονδία ότι έλαβε απάντηση υπογεγραμμένη από την Υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή πως το σχολείο ελέγχθηκε και όλα βρέθηκαν νόμιμα.

«Οι ερωτήσεις εύλογες. Τι είδους έλεγχος έγινε στο εν λόγω εκπαιδευτήριο; Προκαταρκτική εξέταση ή ΕΔΕ; Γιατί δεν κλήθηκε, όπως πάντοτε συμβαίνει, η καταγγέλλουσα Ομοσπονδία; Αν έγινε έρευνα (που πολύ αμφιβάλλουμε), ποια ήταν τα πορίσματά της; Τέθηκε η υπόθεση στο αρχείο; Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος και η υπόθεση κουκουλώθηκε με ευθύνη τόσο της Διεύθυνσης όσο και της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ» αναφέρει για την υπόθεση η ΟΙΕΛΕ.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ακόμη ένα παράδειγμα που αφορά ιδιωτικό νηπιαγωγείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο χαρακτηρίζει «ίσως την πιο προκλητική περίπτωση ανοχής, εκ μέρους Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου, σε άγριες κυριολεκτικά παρανομίες ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου τα τελευταία χρόνια». 

«Το εν λόγω νηπιαγωγείο, με την ανοχή της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, εξέδιδε παράνομες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (για να διώχνει την εκπαιδευτικό το καλοκαίρι) με παράνομο ωράριο 40 ωρών και παράνομο μισθό», καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το ζήτημα επιλύθηκε με την απόλυση, μέσω λήξη της παράνομης σύμβασης, εκπαιδευτικό, που μάλιστα βρισκόταν σε διάστημα προστασίας της μητρότητας, με τη Διεύθυνση να αρνείται να προωθήσει τα χαρτιά της εκπαιδευτικού για την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου με τη φαιδρή δικαιολογία ότι το σχολείο αρνείται να ορίσει αναπληρωτή. Η ΟΙΕΛΕ κάλεσε τη Διεύθυνση να απαντήσει και ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ