Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει μειωμένα τα αναπηρικά επιδόματα - Με ψέματα προσπαθεί να τα «μπαλώσει» το υπουργείο

«Μπαλάκι» έχει γίνει η απόδοση ευθυνών σχετικά με καταγγελίες για καταβολή μειωμένων αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, που επιβεβαίωθηκαν μάλιστα από τον ίδιο τον Οργανισμό. Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τα δημοσιεύματα και εξαπολύει πυρά κατά της αντιπολίτευσης, η οποία αναδεικνύει το θέμα στην βουλή. Την ίδια στιγμή, ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΟΠΕΚΑ, αναφορικά με το ζήτημα, δεν παρουσιάζουν και μεγάλη ταύτιση. 

Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει μειωμένα τα αναπηρικά επιδόματα - Με ψέματα προσπαθεί να τα «μπαλώσει» το υπουργείο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας καταγγελίες σχετικά με την καταβολή μειωμένων αναπηρικών επιδομάτων, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στην ΗΔΙΚΑ.

Παρότι το υπουργείο Εργασίας χαρακτήρισε μυθεύματα τα όσα λέγονται για τα μειωμένα επιδόματα, ο ΟΠΕΚΑ στην ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι «κατά την τακτική μηνιαία καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων, παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις διαφοροποιημένες καταβολές, λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, που εξυπηρετεί τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα».

Ο ΟΠΕΚΑ σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της πληρωμής του τρέχοντος μήνα Φεβρουαρίου, σε ορισμένους δικαιούχους σημειώθηκαν αναντιστοιχίες ανάμεσα στο δικαιούμενο και στο καταβαλλόμενο ποσό των επιδομάτων» και υπογραμμίζει ότι «η απόδοση των ορθών ποσών στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχων θα λάβει χώρα με έκτακτη καταβολή».

Στο μεταξύ, προτού ο Οργανισμός προβεί στην σχετική ανακοίνωση, καταγγελίες ατόμων που είχαν ήδη λάβει μειωμένο επίδομα έφτασαν μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», με τους ακροατές να αναφέρουν ότι ο ΟΠΕΚΑ ξεκίνησε να καταβάλλει μειωμένα επιδόματα, με τον οργανισμό να δεσμεύεται για την αποπληρωμή τους τον επόμενο μήνα, ρίχνοντας την ευθύνη στον ΕΦΚΑ.

Η διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ, Ξένια Παπασπύρου, αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά της, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, παρόλο που το υπουργείο Εργασίας ισχυρίστηκε ότι για το μπάχαλο ευθύνονται «προβλήματα στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας».

Την Πέμπτη 23/2 η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε η κ. Παπασπύρου και στη θέση τοποθετείται ο δικηγόρος και διευθυντής του γραφείου της υφυπουργού, Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης.

Το ζήτημα επεκτάθηκε και στην βουλή, κατόπιν ερώτησης που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχετικού ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 23/2, αποκαλύφθηκε ότι πληροφοριακά συστήματα του ΟΠΕΚΑ δεν μπορούν να διαλειτουργήσουν με τον ΕΦΚΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιστοποιημένοι ανάπηροι ίσως και να μην λάβουν τις παροχές που δικαιούνται. 

Το δημοσίευμα χαρακτηρίστηκε ψευδές από το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια ημέρα, ενώ παράλληλα εξαπολύει πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Με αφορμή δημοσίευμα που συνδέει την αποχώρηση της Διοικήτριας του ΟΠΕΚΑ Ξένιας Παπασταύρου και την αντικατάστασή της από τον κ. Κωνσταντίνο Γλούμη-Ατσαλάκη με δήθεν προβλήματα στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, έχουμε να επισημάνουμε δυο μόνο πράγματα», αναφέρει το υπουργείο και συνεχίζει:

«Πρώτον, ότι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο και προχωρά κανονικά. Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι συμπολίτες μας κάνουν ήδη χρήση αυτής της νέας υπηρεσίας. Δεύτερον, ότι η κ. Παπασταύρου αποχώρησε από τον ΟΠΕΚΑ δεχόμενη τιμητική πρόταση να αναλάβει ανώτατη διευθυντική θέση σε πανελληνίως γνωστό φορέα που προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία. Αυτά για να διαλυθούν οι μύθοι».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν στο υπουργείο, αναφέροντας ότι:

«Στις 26/9/2022 ο ίδιος ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τα ψηφιακά ΚΕΠΑ που υποτίθεται ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από τις 15/9/2022 για να απαλλάξουν τους αναπήρους από την αναμονή μηνών.

Ανέτρεψαν έτσι το σύστημα που ίσχυε στον ΟΠΕΚΑ από το 2018 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, και από τον Σεπτέμβριο του 2019 επρόκειτο να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια, για όλους τους δικαιούχους ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ, με το οποίο υποβαλλόταν μια αίτηση στον ΟΠΕΚΑ και όλη η διαδικασία γινόταν ηλεκτρονικά, με μόνη φυσική παρουσία του αναπήρου στην υγειονομική επιτροπή. Μέσος χρόνος από την αίτηση μέχρι τη λήψη της παροχής ένας περίπου μήνας.

Η αποτυχία του νέου συστήματος φάνηκε από την αρχή. Τα ψηφιακά συστήματα δεν λειτουργούσαν και μετά από λίγες ημέρες τα ΚΕΠ αποσύρθηκαν αφήνοντας μόνα τους τα Κέντρα Κοινότητας να βοηθούν τους δικαιούχους στις αιτήσεις. Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ που είχαν υποβάλει έγκαιρα τις αιτήσεις ανανέωσης ήδη χορηγούμενων παροχών σταμάτησαν να πληρώνονται αμέσως μόλις έληξε η ισχύς της προηγούμενης πιστοποίησης. Ο ΟΠΕΚΑ, διατήρησε 6μηνη παράταση πληρωμών μέχρι τη νέα πιστοποίηση.

Οι πρώτες υγειονομικές επιτροπές για τις αιτήσεις του Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν 4 μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2023. Και τότε φάνηκε το απόλυτο ναυάγιο των πολυδιαφημισμένων "ψηφιακών ΚΕΠΑ". Το ψηφιακό σύστημα των ΚΕΠΑ και τα μητρώα του αναπήρου στην ψηφιακή πύλη δεν μπορούν να διαλειτουργήσουν με τα πληροφοριακά συστήματα των δύο φορέων (e-ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ) για να αντληθούν οι πιστοποιήσεις και να μπορέσουν οι ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες να υποβάλουν αίτηση για σύνταξη ή/και παροχές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ:

«Κατά την τακτική μηνιαία καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων, παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις διαφοροποιημένες καταβολές, λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος της πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, που εξυπηρετεί τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της πληρωμής του τρέχοντος μήνα Φεβρουαρίου, σε ορισμένους δικαιούχους σημειώθηκαν αναντιστοιχίες ανάμεσα στο δικαιούμενο και στο καταβαλλόμενο ποσό των επιδομάτων.

Ο ΟΠΕΚΑ ζητά συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία αυτή.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν.

Η απόδοση των ορθών ποσών στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχων θα λάβει χώρα με έκτακτη καταβολή, για την οποία οι πολίτες θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ