Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Δεν είναι ανθρώπινο λάθος, είναι έγκλημα

Κανένα ανθρώπινο λάθος - Δύο ανακοινώσεις, καμία ανάληψη ευθύνης. Πρόεδρος μηχανοδηγών του ΟΣΕ: «Δεν λειτουργεί τίποτα, όλα γίνονται χειροκίνητα».

Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Δεν είναι ανθρώπινο λάθος, είναι έγκλημα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πρόεδρος μηχανοδηγών του ΟΣΕ: «Δεν λειτουργεί τίποτα, όλα γίνονται χειροκίνητα» 

Δώδεκα λεπτά οι δυο αμαξοστοιχίες κινούνταν στην ίδια γραμμή. Δύο οι ανακοινώσεις της  Hellenic Train, που ευθύνεται για την πολύνεκρη μετωπική σύγκρουση. 36 μέχρι τώρα οι νεκροί. Καμία ανάληψη ευθύνης. Την στιγμή που ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας, κατήγγειλε στην ΕΡΤ ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια.

«Έχει συμβεί το αδιανόητο. Τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το ένα ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το επιβατικό, και το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και απ’ ό,τι φαίνεται υπήρχε μετωπική σύγκρουση, με τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε. Δεν λειτουργεί τίποτα, όλα γίνονται χειροκίνητα, με ανθρώπινο παράγοντα. Είμαστε στο manual σε όλο το δίκτυο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπως και στο σημείο αυτό», είπε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, τονίζοντας ακόμα ότι ούτε οι ενδείξεις, τα φωτοσήματα, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας λειτουργούν. «Αν αυτά λειτουργούσαν, οι οδηγοί θα έβλεπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους δεν λειτουργούν εδώ και καιρό, έχουμε κάνει αιτήματα, δεν λειτουργεί. Ο μηχανοδηγός λαμβάνει εντολές από τον ένα σταθμάρχη στον άλλον για να προχωρήσει. Δηλαδή στην Αθήνα λέει "θα πάτε μέχρι το Μενίδι. Στο Μενίδι θα πάτε μέχρι τα Κιούρκα". Αυτό γίνεται περίπου σε 15 σημεία στη διαδρομή από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη γιατί δεν λειτουργεί κανένα σύστημα, τηλεδοιήκησης, φωτοσήμανσης. Δεν λειτουργεί τίποτα. Τα συστήματα υπήρχαν, πλέον δεν λειτουργούν και οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν από τους αρμόδιους, εμείς συνεχώς διαμαρτυρόμαστε. Οι μηχανοδηγοί παίρνουν εντολές και όπου μας πηγαίνουν, πηγαίνουμε κι αυτή τη στιγμή βρέθηκαν δύο τραίνα στην ίδια γραμμή, το ένα κατέβαινε, το άλλο ανέβαινε. Η γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη είναι διπλή, αν σε κάποιο σημείο γίνονται έργα υπάρχουν εκεί διακλαδώσεις που κατευθύνουν τα τρένα. Είναι αδιανόητο. Δεν λειτουργούν τα συστήματα και οι ενδείξεις. Όλα λειτουργούν χειροκίνητα και εμπειρικά».

Hellenic Train: Δύο ανακοινώσεις, καμία ανάληψη ευθύνης

Πρώτη ανακοίνωση

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες. Αναμένεται συνεχής ενημέρωση».

Δεύτερη ανακοίνωση

«H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού. Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών. Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.  Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ