20 εταιρίες-κολοσσοί: 53,5 δισ. μοιράστηκαν σε μετόχους - 230 εκατ. άνθρωποι πεινάνε

Στη δημοσιότητα δόθηκε έρευνα της Greenpeace αναφορικά με τα κέρδη 20 μεγάλων εταιριών γεωργικών προϊόντων, οι οποίες πλούτισαν κατά την διάρκεια της διετίας 2020-2022 εκμεταλλευόμενες την πανδημία του κορονοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την στιγμή που ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα επαρκούσαν για παροχή ουσιαστικής βοήθειας σε 230 εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη, οι εταιρίες αυτές μοίρασαν 53,5 δισεκατομμύρια στους μετόχους τους.

 

20 εταιρίες-κολοσσοί: 53,5 δισ. μοιράστηκαν σε μετόχους - 230 εκατ. άνθρωποι πεινάνε
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 δημοσιεύθηκε μια έρευνα της Greenpeace, με τίτλο «Unchecked, unregulated and anaccountable: who are the hunger profitees?», η οποία, μέσω της ανάλυσης των κερδών 20 κολοσσών εταιριών γεωργικών προϊόντων, αποκάλυψε ότι αυτή η ανεξέλεγκτη αύξηση των κερδών τους προέρχεται από την εκμετάλλευση κρίσεων, και κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι 20 αυτές εταιρίες λιπασμάτων, γαλακτοκομικών, κρέατος και σιτηρών εξασφάλισαν για τους μετόχους τους 53,5 δισεκατομμύρια δολάρια, την στιγμή που 230 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παραμένουν ευάλωτοι, βιώνοντας τις συνέπειες των κρίσεων των τελευταίων δύο ετών.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μεγάλες αυτές εταιρίες, προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη και να αυξήσουν τον έλεγχο τους στην παγκόσμια αγορά, σε περιόδους τεράστιων κρίσεων, εκμεταλλεύτηκαν εκατομμύρια ανθρώπους, βυθίζοντάς τους στην πείνα.

Η έρευνα της Greenpeace καταδεικνύει επίσης την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα αποθέματα σιτηρών και τις πραγματικές ποσότητες αυτών, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας αυτών των εταιριών.

Η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας για την βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε ότι «τέσσερις μόνο εταιρίες, η Archer-Daniels Midland, η Cargill, η Bunge και η Dreyfus ελέγχουν περισσότερο από το 70% του παγκοσμίου εμπορίου σιτηρών, όμως δεν έχουν καμία υποχρέωση να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν για τις παγκόσμιες αγορές, ούτε για τα δικά τους αποθέματα σιτηρών».

Η κ. Δαλάνη επισήμανε ότι οι εταιρίες αυτές προσπαθούν επί της ουσίας να «εκτοπίσουν» τους παραγωγούς μικρής κλίμακας, προκειμένου ακόμη περισσότερος κόσμος να τους έχει ανάγκη, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν την δραστηριότητα τους, η οποία πρόκειται για εκμετάλλευση, τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα βιώνει τεράστια επισιτιστική κρίση.

«Χρειαζόμαστε πολιτικές που να ρυθμίζουν και να περιορίζουν τον έλεγχο των πολυεθνικών στο παγκόσμιο διατροφικό σύστημα, ειδάλλως οι ανισότητες που βλέπουμε τώρα θα γίνουν ακόμα πιο έντονες», τονίζει.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ