Με τα φώτα κλειστά και την χώρα ματωμένη, ετοιμάζουν νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Ιδιωτικοποίηση ή θάνατος. Ή μάλλον και τα δύο όταν μιλάμε για την κυβέρνηση των αρίστων, που δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αριστεία λοιπόν, ενώ η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ετοιμάζεται να περάσει με τα φώτα κλειστά πολυνομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ας το πάρουμε απόφαση, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ.

Με τα φώτα κλειστά και την χώρα ματωμένη, ετοιμάζουν νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει τον πιο φτηνό εαυτό της, επιλέγοντας να εξυπηρετήσει το συμφέρον της την στιγμή που η χώρα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Ευθαρσώς, λοιπόν, το υπουργείο Ενέργειας προσπαθεί εν μέσω τέτοια κρίσης να κάνει το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ένα νομοσχέδιο που έχει «απορριφθεί» τρεις φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάσισε τον αδιαμφισβήτητα δημόσιο χαρακτήρα του: μια το 2021 και δύο το 2022.

Το υπουργείο Εργασίας εκμεταλλεύτηκε το εθνικό πένθος και κατέβασε από την επίσημη ιστοσελίδα νομοσχέδιο με 263 άρθρα και 357 σελίδες, που στην ουσία πρόκειται για το νομοσχέδιο που ενώνει τρία επιμέρους νομοσχέδια, ρυθμίζει το καθεστώς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αναδιατάσσει την διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Συγκεκριμένα, περνούν αρμοδιότητες από Δήμους και την Εθνική Επιτροπή Υδάτων σε μια ανεξάρτητη αρχή και το Υπουργείο. Δηλαδή, αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος είχε ο Δήμος, περνούν τώρα σε ανεξάρτητη αρχή και στο υπουργείο.

Έτσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, ενώ υπό την εποπτεία του τίθεται και η ΕΥΔΑΠ. Αυτό στα λαϊκά σημαίνει «κάνω κουμάντο χωρίς να δίνω λογαριασμό».

Το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών Ε.Ε. 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος» κατατέθηκε στην Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου και παρέμεινε ανηρτημένο στο opengov.gr από το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου - μόλις για 4 ημέρες και στην διάρκεια αργίας.

Αυτό θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ένα πρώτο βήμα, που έγινε κάτω από αδιαφανείς ή τουλάχιστον όχι και τόσο διαφανείς συνθήκες, για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες ακριβώς επειδή οι αρμοδιότητες που θα λάβει η Ρυθμιστική Αρχή θα εκτοπίσουν τον κρατικό παράγοντα από την κρατική παρέμβαση και ουσιαστικά από τον δημόσιο έλεγχο ενός κατεξοχήν δημόσιου αγαθού.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση της η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), η θέσπιση Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) δημιουργεί ανησυχία, καθώς πάνω της βασίζονται άλλου τύπου παρεμβάσεις στον τομέα των υπηρεσιών ύδρευσης «που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ