Η Κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει την επίσκεψη LIBE, λόγω... της τραγωδίας και των εκλογών

Την ώρα που οι έξι ευρωβουλευτές της επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, βρήκαμε, μεταφράζουμε και δημοσιεύουμε την επιστολή του Γ. Γεραπετρίτη προς την επιτροπή που προσπαθεί να την αποτρέψει από το να διεξαγάγει έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δικαιοσύνη (βλέπε διαφθορά, υποκλοπές και Κράτος Δικαίου), εξαιτίας της τραγωδίας και των επερχόμενων εκλογών.

Η Κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει την επίσκεψη LIBE, λόγω... της τραγωδίας και των εκλογών
ΠΡΟΒΟΛΗ

H Μετάφραση της Επιστολής Γεραπετρίτη προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής LIBE

(σ.σ. τα bold δικά μας για την μετέπειτα ανάλυση)

«Προς
κ. Juan Fernando Lopez Aguilar
Πρόεδρο της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αγαπητέ κύριε Lopez Aguilar,

Σε επιστολή που απευθύνεται στην Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Μαρτίου του 2023, ο Μόνιμος μας Εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρέσβης Ι. Βραΐλας, υπέδειξε τις δυσκολίες διοργάνωσης μιας παραγωγικής επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Επιτροπής LIBE στην Αθήνα την Τρίτη 7 Μαρτίου. Όπως κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζετε, η χώρα μου βρίσκεται σε ένα βαθύ πένθος για τα θύματα του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τρομακτικές συνέπειες του δυστυχήματος. Ο Πρέσβης Βραΐλας επίσης αναρωτήθηκε αν οι τωρινές συνθήκες της επίσκεψης καθεαυτής είναι κατάλληλες και προσφέρθηκε να διερευνήσει μαζί με την Γραμματεία της Επιτροπής LIBE, εναλλακτικές ημερομηνίες, κατάλληλες και για τα δύο μέρη.
Κατανοώ πως πέρα από τους αυταπόδεικτους λόγους για την αναβολή της επίσκεψης, είναι προειλημμένη η απόφαση να συνεχιστεί η επίσκεψη ως έχει προγραμματιστεί.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απογοήτευσή μου για αυτήν την απόφαση που ρίχνει μια βαριά σκιά πάνω στην δυνατότητα μερικών μελών του (Ευρω)Κοινοβουλίου να προσεγγίσουν ζητήματα με την αντικειμενικότητα και την ευγένεια που απαιτείται στον δημόσιο διάλογο. Μπορώ να σκεφτώ μόνο ένα κίνητρο για μια τέτοια απόφαση, την επιθυμία για ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενός κράτους-μέλους, εμπλεκόμενοι σε πολιτικά παιχνίδια σε μια χρονική περίοδο όπου οι εθνικές εκλογές έχουν ήδη ανακοινωθεί στην χώρα μου για την ερχόμενη άνοιξη.
Όσον αφορά στην ουσία του ζητήματος, η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον φάκελο του Κράτους Δικαίου πολύ προσεκτικά. Προκαλώ οποιονδήποτε να ισχυριστεί πως η Ελλάδα δεν συνεργάζεται με σεβασμό και εποικοδομητικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και όταν αντιμετωπίστηκε με σκληρότητα -κάποιοι μπορούν να πουν με πολιτικά προκατειλειμμένη- κριτική. Στην περίοδο που μας πέρασε, έχουν γίνει πολλές επισκέψεις και πολλοί Έλληνες αξιωματούχοι (ανάμεσα σε αυτούς ο Πρωθυπουργός και εγώ) έχουν συμμετάσχει σε συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την ειλικρινή μας βούληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλες του τις Επιτροπές μέχρι το τέλος του νομοθετήματος, αλλά όχι σε ένα χρόνο που οι προτεραιότητες της χώρας και της Κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της και όχι απέναντι στην πλήρη απουσία πολιτικής ευπρέπειας και κοινής λογικής. Για αυτό, μετά λύπης οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα είναι διαθέσιμοι για διαβουλεύσεις με την αντιπροσωπεία.

Σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας και ανυπομονώ για πιο γόνιμη διάδραση στο μέλλον».

Η ανάλυση των σημείων-κλειδί

Αρχικά γίνεται η επίκληση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η τραγωδία έχει συμβεί, όμως δεν έχει εμποδίσει στο ελάχιστο την Κυβέρνηση να περάσει τα νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού Παίδων μετατρέποντάς το σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Το κράτος λειτουργεί κανονικά. Ύστερα κατηγορεί την Επιτροπή LIBE, μια επιτροπή που έχει ως αντικείμενο την έρευνα για το Κράτος Δικαίου στις χώρες μέλη, για υποκειμενικότητα, αγένεια και προκατάληψη με επιθυμία στην ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας. Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ανήκει στην Δεξιά όπως αντιπροσωπεύεται από την Συντηρητική, την Φιλελεύθερη παράταξη και το κυρίαρχο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποία ανήκει και η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή η πλειοψηφία είναι κεντροδεξιών και δεξιών με συμπάθεια στην Νέα Δημοκρατία. Παρ' όλα αυτά διενεργούν έρευνα για το Κράτος Δικαίου και αυτό κάτι λέει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή LIBE έχει ως αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δικαιοσύνη και τις αρμοδιότητες των Υπουργείων Εσωτερικών (Committee on Civli Liberties, Justice and Home Affairs)! Οπότε το να κατηγορείται για ανάμειξη στα εσωτερικά μιας χώρας, είναι περίπου... η περιγραφή εργασίας της επιτροπής! Αναμειγνύεται σε όλα τα κακώς κείμενα στο αντικείμενό της όλων των κρατών μελών! Όπως κάνουν και όλες οι υπόλοιπες επιτροπές. Το μεγαλύτερο ψέμα όλων είναι πως έχουν προκηρυχθεί εκλογές για την άνοιξη, πράγμα που δεν έχει συμβεί. Μέχρι και σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου, δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές. Η Κυβέρνηση θα ήθελε να έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές για να έχει παραιτηθεί, ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές, ως είθισται, με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. 

Ως τώρα κανένα Κυβερνητικό στέλεχος δεν θα συναντηθεί με μέλη της επιτροπής και το ίδιο ισχύει για τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, που επίσης αρνήθηκε να συναντήσει την επιτροπή.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ