Ο Νότης Μηταράκης στο BBC με 19 ψέματα σε 23 λεπτά (video)

Ένα εξαιρετικό ρεκόρ έπιασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κοτορθώνοντας να πει 19 ψέματα στα 23 λεπτά συνέντευξης στον «διαβασμένο» δημοσιογράφο του BBC Stephen Sackur. Ο παρουσιαστής της εκπομπής HARDtalk ήταν καλά προετοιμασμένος, σοβαρός και αυστηρός, αλλά μάλλον δεν γνώριζε τον τρόπο που λένε ψέματα που οι πολιτικοί στην Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας ένα πιθανό ρεκόρ ψεμάτων ανά τηλεοπτικό χρόνο. Κακά τα... ψέματα, θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε κάτι αντίστοιχο και για την ελληνική τηλεόραση, με τη διαφορά πως τα ψέματα προκύπτουν από σκληρές απαντήσεις.

Ο Νότης Μηταράκης στο BBC με 19 ψέματα σε 23 λεπτά (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν αν το γεγονός της σιδηροδρομικής τραγωδίας είναι σημείο καμπής για την Κυβέρνηση ή αν θα αντιμετωπιστεί ως ένα τραγικό περιστατικό χωρίς να στοιχίσει στην Κυβέρνηση (businness as usual). Ο Υπουργός ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα το οποίο ερευνάται και πως αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα που αφορά όλες τις Κυβερνήσεις. Επανέλαβε το ψέμα πως το 70% των σιδηροδρομικών γραμμών επιτηρείται ηλεκτρονικά, όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, το αληθινό ποσοστό σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων και συνδικαλιστών είναι από 30 έως 45%. Ο υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να ενημερώσει πως ο σταθμάρχης έχει συλληφθεί, όπου ο δημοσιογράφος με την σειρά του το «έπιασε» και ρώτησε αν ήταν ένα σοβαρό λάθος του Πρωθυπουργού στις πρώτες του δηλώσεις να κάνει λόγο για «τραγικό ανθρώπινο λάθος» (σ.σ. το διάβασε στις σημειώσεις του, είπαμε ήταν προετοιμασμένος). Ο Νότης Μηταράκης ανταπάντησε πως έχουμε να κάνουμε με πολλαπλά ανθρώπινα λάθη και πως η Ελλάδα είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την Ε.Ε. (σ.σ. τόσο «φλου» δήλωση που δεν θα την καταχωρίσουμε ως ψέμα). Μετά άρχισε να απαριθμεί τα ζητήματα υποδομών, όπου ανέφερε πως έχει ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή (σ.σ. τι χρονοκαθυστέρηση ο άνθρωπος. Μας ταξίδεψε.), τους αυτοκινητόδρομους ως τελευταίας τεχνολογίας (σ.σ. δεν είναι, του το χαρίζουμε ως λεκτική υπερβολή), την επέκταση του Μετρό της Αθήνας και την πλήρη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης! Ναι, αυτό που πήγαν οι άνθρωποι να μυρίσουν τα βαγόνια.

Παραδέχθηκε μετά πως το σύστημα των σιδηροδρόμων είναι ένα ζήτημα όπου πρέπει να κάνουν περισσότερα. Στην συνέχεια ο παρουσιαστής χρησιμοποίησε τα λόγια του Κυβερνητικού εκπροσώπου για το ατύχημα πως οφείλεται σε χρόνιες παθογένειες του Δημοσίου, ρωτώντας αν αυτό συνιστά παραδοχή αποτυχίας. Ο Υπουργός απάντησε για το συμβόλαιο του 2014 που έπρεπε να υλοποιηθεί το 2016. Αυτό είναι ψέμα και μισή αλήθεια ταυτόχρονα. Αναφέρεται στην διαβόητη πλέον σύμβαση 717 όπου οι εταιρείες που δεν είχαν ρήτρες παράδοσης προσπαθούσαν να υφαρπάξουν περισσότερα χρήματα από το δημόσιο, παρουσιάζοντας ένα δήθεν έξτρα έργο που προέκυψε. Στην υποβολή παραίτησης του υπεύθυνου για την υλοποίηση του συστήματος ελέγχου ETCS, αποδίδονται ευθύνες, λάθη και παραλείψεις στους αναδόχους. Δηλαδή στην ΑΚΤΩΡ, την ALSTOM και την ΕΡΓΟΣΕ. Το 2018 έγινε αποδεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο η αξίωση των αναδόχων για Συμπληρωματική Σύμβαση 13,3 εκατ. ευρώ που ξεμπλόκαραν το έργο, αλλά η σύμβαση υπογράφηκε το 2021. Ακόμα και τότε η Κυβέρνηση είχε δύο χρόνια να πιέσει τους αναδόχους να εκκινήσουν το έργο. Παρ' όλα αυτά ο Υπουργός υποσχέθηκε πως το έργο θα παραδοθεί το 2023, κάτι που επίσης είναι ψέμα μιας και οι σοβαροί υπολογισμοί όσων γνωρίζουν την υπόθεση κάνουν λόγο για παράδοση το 2024 και πως το να παραδοθεί την τρέχουσα χρονιά είναι ανεδαφικό.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τον Υπουργό να σχολιάσει τον όγκο των διαδηλωτών που τους αποκαλεί «Δολοφόνους». Απάντησε πως είναι μια λογική αντίδραση κυρίως από τους νέους, γιατί τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι, υποστήριξε πως το σημαντικό για εμάς είναι να προχωρήσουμε, πως θα υπάρχει ένα πλάνο για διαδικασίες εξπρές για την διόρθωση του προβλήματος και πως ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το δυστύχημα. Ακόμα ένα ψέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους όλων των Κυβερνήσεων και παραιτήθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο Πρωθυπουργός).

Ο παρουσιαστής αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των εκλογών, ρωτώντας αν θα πάνε σε σημείο μετά τις 9 Απριλίου όπου υπολογίζονταν. Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε πως συνταγματικά οι εκλογές μπορούν να γίνουν στα τέλη Ιουλίου και πως κανείς δεν σκέφτεται τώρα τις εκλογές την δεδομένη στιγμή. Αυτά είναι δύο ψέματα σε μία πρόταση και παρότι δεν αποτελούν το προσωπικό ρεκόρ του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, το Σύνταγμα δίνει περιθώριο μέχρι τις 9 Ιουλίου για εκλογές, ενώ η αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση δεν σκέφτεται τίποτα άλλο πέρα από τις εκλογές από τον Νοέμβρη το 2022 και έπειτα, με την βαριά σκιά των υποκλοπών πάνω από τα κεφάλια τους και την θητεία του Ισίδωρου Ντογιάκου να λήγει.

Ο Stephen Shacur ρώτησε και σχετικά με την ανεξάρτητη έρευνα και αν αυτή θα βγει πριν τις εκλογές. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως χρειάζονται απαντήσεις πριν από τις εκλογές και πως ο σκοπός τους είναι ακριβώς αυτός. Παραβλέποντας βέβαια πως τέτοια δυστυχήματα απαιτούν πολύμηνες έρευνες, μόνο για να διερευνηθεί το συγκεκριμένο συμβάν. Όμως ο Ισίδωρος Ντογιάκος ψάχνει κάθε ατύχημα από το 2014 και έπειτα, ενώ η θητεία του λήγει σε δυόμισι μήνες. Άρα είτε η έρευνα θα γίνει στα... πεταχτά, είτε δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές. Δεν το κατατάσσουμε στα ψέματα μιας και περισσότερο είναι ένα ανεδαφικό ευχολόγιο. Αν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα πριν τις εκλογές, θα είναι τουλάχιστον ύποπτο.

Ο παρουσιαστής αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις διαδηλώσεις και την λαϊκή δυσαρέσκεια και θέλησε να σταθεί στο ζήτημα των υποκλοπών, αναφέροντας κάποιες από τις κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης. Εδώ έχουμε άλλο ένα ψέμα, όπου ο υπουργός ανέφερε πως δεν ήταν παράνομες υποκλοπές, αλλά νόμιμες υποκλοπές, σύννομες με το Σύνταγμα και με δικαστική εντολή (σ.σ. την υπογραφή της εισαγγελέως Βλάχου). Ο παρουσιαστής επέμεινε ρωτώντας για ποιον λόγο (“why on earth”, το ευγενικό αντίστοιχο για «τι στο καλό») η ΕΥΠ να ζητήσει από το δικαστήριο (σ.σ. την εισαγγελέα Βλάχου) να βγάλει εντολή για υποκλοπές οικονομικού δημοσιογράφου, του μετέπειτα αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και μελών της Κυβέρνησης. Ο υπουργός ανέφερε πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί παράνομο λογισμικό από την Κυβέρνηση και πως είναι διαφορετικές περιπτώσεις οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με επισυνδέσεις και οι παρακολουθήσεις με Predator, για να επιμείνει πάλι ο δημοσιογράφος. Εδώ είχαμε ακόμα ένα ψέμα, καθώς γνωρίζουμε από την δημοσιογραφική έρευνα πως η ομάδα που χειριζόταν το Predator το έκανε από κτήριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, ενώ οι υποκλοπές με επισύνδεση γίνονταν σε όσους γλίτωναν την παρακολούθηση με Predator. Ο Μηταράκης, σε σχετική ερώτηση αν παρακολουθούνταν ο ίδιος, ανέφερε πως δεν ξέρει και πως έχουν βγει δεκάδες ανεπιβεβαίωτα ονόματα (σ.σ. ανεπιβεβαίωτα γιατί κουκουλώνεται η έρευνα και δεν έχει ενοποιηθεί) για να συμπληρώσει πως ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθείτο πριν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ έτσι για την λάσπη, ανέφερε πως παρακολουθείτο και η Εύα Καϊλή για μη σχετιζόμενους με τον Νίκο Ανδρουλάκη λόγους. Επιχείρησε να κάνει σύνδεση ενός ατόμου που κατηγορείται και έχει προφυλακιστεί, με τον τότε υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που ήταν ευρωβουλευτής. Λαθροχειρία, προπαγάνδα, αλλά δεν θα το κατατάξουμε στα ψεύδη.

Στα ζητήματα του δικού του Υπουργείου, ο Νότης Μηταράκης ρωτήθηκε για το αντικείμενό του, όπου άρχισε να απαριθμεί τα έργα της Κυβέρνησής του στο αντικείμενο της μεταναστευτικής πολιτικής, αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα και διμερείς συμφωνίες για νόμιμη μετανάστευση. Το τελευταίο αφορά το ζήτημα σχετικά με τις ελλείψεις στα εργατικά χέρια για τις καλλιέργειες και τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό. Δεν αφορά τους πρόσφυγες, αλλά οικονομικούς μετανάστες, οπότε θα το κατατάξουμε στα ψέματα. Ουσιαστικά είναι άσχετο με το μεταναστευτικό καθεαυτό, αλλά είπε να το αναφέρει ο Υπουργός έτσι για το yolo που μίλησε στο BBC.

O Stephen Sackur είπε εισαγωγικά στον Υπουργό πως έχει αναφερθεί σε σκληρά και δίκαια μέτρα, με τα σκληρά μέτρα να είναι εμφανή και τα δίκαια όχι, παίρνοντας την ευκαιρία να μιλήσει για τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιο ειδικά για την πολιτική των επαναπροωθήσεων ή pushbacks. Τι περίεργο, εδώ είχαμε άλλο ένα ψέμα του Νότη Μηταράκη, ο οποίος αρνήθηκε την διεξαγωγή επαναπροωθήσεων, συμπληρώνοντας πως έχουν στερήσει μισό δισ. ευρώ από τους διακινητές (σ.σ. ψέμα στο ψέμα καθώς οι διακινητές πληρώνονται μπροστά, έβγαλε μισό δισ. διαφυγόντα κέρδη έτσι για τον χαβαλέ) παρά την επιμονή του δημοσιογράφου. Είπε πως δεν υπάρχουν παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου μα το δικαίωμα υπεράσπισης των συνόρων, παραβλέποντας τα ζητήματα του Ασύλου και πως υπάρχουν ανεξάρτητες έρευνες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί (σ.σ. κι άλλο ψέμα μιας και έχουν επιβεβαιωθεί πολλαπλά, ακόμα και από την Frontex). Ο δημοσιογράφος του ανέφερε τις ανεξάρτητες έρευνες του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που κάνουν λόγο για επαναπροωθήσεις, μετά ληστείας, εξευτελισμού, παράνομης κατακράτησης, κακοποίησης, ξυλοδαρμού και σεξουαλικής κακοποίησης σε τουλάχιστον 11 καταγεγραμμένες περιπτώσεις (σ.σ. ολόκληρη η έρευνα, θα προσπαθήσουμε να την μεταφράσουμε). Ο Νότης Μηταράκης αποφάσισε να απαντήσει για το ζήτημα της μικρής Μαρίας, ενημερώνοντας το παγκόσμιο κοινό πως η Ελλάδα κατηγορήθηκε άδικα και πως υπάρχει ανοιχτή υπόθεση για την μικρή Μαρία στο ΕΔΔΑ. Το ψέμα εδώ είναι πιο ύπουλο: Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν κατέληξε η υπόθεση της μικρής Μαρίας, αλλά των 38 προσφύγων, ενώ η έρευνα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το οποίο αφορά 11 καταγεγραμμένες περιπτώσεις που επικαλέστηκε ο παρουσιαστής, δεν σχετίζεται με την υπόθεση του Έβρου.

Η συζήτηση πήγε μετά στον φράχτη στον Έβρο και πως οι εργασίες έχουν επιταχυνθεί εξαιτίας των σεισμών. Ο υπουργός αρνήθηκε πως η επιτάχυνση των εργασιών είχε σχέση με τους σεισμούς, ενώ συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα έχει δεχθεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και την Ουκρανία.

Σε ερώτηση που του έγινε με την ιδιότητα του βουλευτή Χίου σχετικά με τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, του έγινε γνωστή η περιγραφή της Oxfam, όπου ανέφερε για το στρατόπεδο της Χίου πως έχει κάμερες, συρματοπλέγματα, σκανάρισμα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτι που περιγράφηκε ως Prison Camps (φυλακές) για να ερωτηθεί αν είναι καλό για την Χίο. Ο Υπουργός απάντησε με ακόμα δύο ψέματα, πως μένουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για όσες ώρες θέλουν την ημέρα και υποχρεωτικά μόνο το βράδυ (σ.σ. Κάποια είναι κλειστού τύπου), για μόνο τρεις εβδομάδες μέχρι να ελεγχθεί η αίτηση ασύλου. Κάποιοι κρατούμενοι (με μοναδικό αδίκημα την παράνομη είσοδο) ζούνε για μήνες ή και χρόνια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όπου η παρατεταμένη στέρηση της ελευθερίας αποτελεί τιμωρία δυσανάλογη του αδικήματος. Αλλά ας μην ηθικολογούμε, ας παρουσιάσουμε περισσότερα ψέματα του Υπουργού μας.

Ο παρουσιαστής ρώτησε ακόμα για ποιον λόγο περίπου 24 διασώστες και εθελοντές κατηγορήθηκαν για «κατασκοπία» σε υποθέσεις που κατέπεσαν, ρωτώντας τον συμπληρωματικά «αν ντρέπεται» που έφτασαν τέτοιες υποθέσεις στο δικαστήριο. Για να απαντήσει ο Υπουργός πως οι εθελοντές των ΜΚΟ είναι ευπρόσδεκτοι, για να λάβει το σχόλιο πως η κατηγορία για κατασκοπία είναι παράλογη. Η δήλωση πως οι εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι είναι ψευδής που δεν θα του το χαρίσουμε. Οι εθελοντές παρακολουθούνται και σε στιγμές όπου απαιτείται η συνδρομή τους για διασώσεις, το λιμενικό και η αστυνομία τους σταματά για πολύωρους «τυπικούς ελέγχους», ώστε να βρουν πρώτοι τους πρόσφυγες και να τους επαναπροωθήσουν. Ο Υπουργός απάντησε πως οι συλληφθέντες είχαν ασυρμάτους κοντά στα σύνορα, για να λάβει την απάντηση πως «προσπαθούσαν να σώσουν ζωές». Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε πως δεν προσπαθούσαν να σώσουν ζωές μα να διευκολύνουν το έργο των δουλεμπόρων (σ.σ. έβγαλε δικαστική απόφαση χωρίς δικαστική απόφαση, ψέμα και δαιμονοποίηση των εθελοντών) και πως αυτό πρέπει να το αποφασίσει το δικαστήριο. Στην συνέχεια επεξήγησε ποια είναι η διαφορά μεταξύ δουλεμπορίου και διάσωσης. Στην συνέχεια ζήτησε σχόλιο για την βρετανική πολιτική μετανάστευσης και πως όσοι βρίσκονται παράνομα στην Βρετανία θα μεταφέρονται στην Ρουάντα! Ταυτόχρονα, ρώτησε αν η Ελλάδα σκέφτεται κάτι αντίστοιχο. Αρχίζοντας πως δεν μπορεί να σχολιάσει την βρετανική πολιτική (σ.σ. μπορεί αλλά δεν θέλει), ανέφερε την Τουρκία ως ασφαλή Τρίτη Χώρα. Για να λάβει την απάντηση πως η Τουρκία θα σταματήσει να παίρνει πίσω πρόσφυγες από την Ευρώπη. Κάτι που αρνήθηκε ο υπουργός, αναφέροντας πως οι δηλώσεις του Ερντογάν έχουν παρερμηνευθεί, σε ένα ακόμα ψέμα σε μόλις 23 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο και αν ανακαλύψετε περισσότερα ψέματα, εδώ είμαστε να ανακαλέσουμε!

Κάτω θα δείτε πώς ο υπουργός της καρδιάς μας ανακάλεσε το ψέμα για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Ας δούμε τι θα πει για τα υπόλοιπα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ