Από το Θαύμα στο Τραύμα: Στους συνεργάτες του 20/20 το Βραβείο Καλύτερου Podcast στο 25ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το podcast των συνεργατών του 20/20 Κωνσταντίνου Βρεττού και Αντώνη Παπαβομβολάκη, με θέμα την έμφυλη βία, απέσπασε το Βραβείο Podcast στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το 30λεπτο podcast εξερευνά την έννοια του τραύματος μέσα από τον ψυχισμό τριών μανάδων που έμειναν πίσω να διαχειριστούν την απώλεια των παιδιών τους, που υπήρξαν θύματα γυναικοκτονίας.

Από το Θαύμα στο Τραύμα: Στους συνεργάτες του 20/20 το Βραβείο Καλύτερου Podcast στο 25ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από το Θαύμα στο Τραύμα

Η εξίσωση της ζωής αποτελείται από λέξεις και πράξεις. Μάνα+κόρη=θαύμα. Μάνα-κόρη=τραύμα. Υπάρχουν εκατομμύρια ελληνικές λέξεις, καμία όμως δεν αντιστοιχεί στη μάνα που έχασε το παιδί της. Η Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης), η Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Εραττώς) και η Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς) έμειναν πίσω και περιγράφουν πώς το θαύμα της ζωής έγινε το τραύμα μιας ζωής.

Η έμφυλη βία και η γυναικοκτονία αποτελούσαν για αρκετές δεκαετίες άγνωστες λέξεις στη χώρα μας. Η πρώτη Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών ολοκληρώθηκε μόλις το 2020 από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Μια έκθεση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, της νεαρής φοιτήτριας που υπήρξε θύμα κακοποίησης, βιασμού και γυναικοκτονίας. «Το τραύμα που άφησε πίσω της είναι αγιάτρευτος καημός. Είναι επώδυνο αυτό που ζω. Η καρδιά μου και το σώμα αιμορραγεί», αναφέρει η Κούλα Αρμουτίδου, η ζωή της οποίας μπορεί να άλλαξε, όχι όμως και τα πιστεύω της. «Η έγνοια μου είναι να μην κάνουμε κανέναν νταή. Προσπαθώ μέσα από τα προβλήματα υγείας που έχω να βρω το κουράγιο να σηκωθώ για να κάνω κάτι, να κάνουμε καλύτερα αγόρια», σημειώνει.

Σχεδόν 4 χρόνια μετά τη δολοφονία της κόρης της, η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Εραττώς, ψάχνει να βρει απαντήσεις. «Εμείς για ποιον λόγο βρισκόμαστε στις αίθουσες των δικαστηρίων; Νιώθουμε ότι δικάζονται τα παιδιά μας, μας το κάνουν εικόνα». Μια μάνα που ψάχνει να βρει το φως μέσα από την κόρη της. «Η Εραττώ μού δίνει απαντήσεις, όταν είμαι σε αδιέξοδο. Καθημερινά επικοινωνούμε».

Από τον Ιούλιο του 2021, η θέση της Γαρυφαλλιάς στα τραπέζια της οικογένειάς της παραμένει κενή, και το δωμάτιό της βρίσκεται σε τάξη, με τη μητέρα της να αναπολεί τις στιγμές αταξίας.

Η Αλεξάνδρα Μάκου θέλει να δει, μέσα από τον θάνατο της κόρης της, τη γέννηση ενός κόσμου σεβασμού και αλληλεγγύης. «Δεν πρέπει εμείς που έχουμε πληγωθεί να γίνουμε θύματα του τραύματος, αλλά να μάθουμε μέσα από το τραύμα».

Δημιουργός: Κωνσταντίνος Βρεττός. Παραγωγή: Αντώνης Παπαβομβολάκης - Music Row Studios. Σενάριο: Κωνσταντίνος Βρεττός, Αντώνης Παπαβομβολάκης. Ηχοληψία/Επιμέλεια Ήχου: Αντώνης Παπαβομβολάκης. Αφήγηση: Κωνσταντίνος Βρεττός. Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Παπαβομβολάκης (διασκευή του τραγουδιού «Ελένη Τοπαλούδη» του Φοίβου Δεληβοριά). Ελλάδα, 2023, 30΄

Ακούστε το podcast:

Tα βραβεία του Διαγωνιστικού Τμήματος Podcast, όπως ανακοινώθηκαν από το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από τα πρώτα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο που παρουσίασε Διαγωνιστικό Τμήμα Podcast, εξερευνά τις εκλεκτικές συγγένειες των podcast με τον κινηματογράφο.

Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής είναι οι:

Λένα Βασιλάκου, δημοσιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός
Λέανδρος Ντούνης, sound designer
Βαρβάρα Σαββίδη, ραδιοφωνική παραγωγός

Το Βραβείο Podcast, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ, κερδίζει το podcast:

Από το Θαύμα στο Τραύμα του Κωνσταντίνου Βρεττού

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Ένα podcast που μας συγκίνησε με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το δύσκολο θέμα της μάνας που χάνει το παιδί της. Το σενάριο απέδωσε ισορροπημένα τη διαδρομή από το θαύμα στο τραύμα, ενώ οι μαρτυρίες των τριών μανάδων ανέδειξαν τη διαχείριση της απώλειας, αλλά και τη δυσκολία επούλωσης του τραύματος. Παράλληλα, η δύναμη των τριών αυτών γυναικών και η προτροπή τους να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων φωτίζει έναν ενεργό τρόπο αντιμετώπισης της έμφυλης βίας».


Ειδική Μνεία κερδίζει το podcast:

Αλκυόνη της Φαίδρας Χατζοπούλου. Μουσική, ηχητική επεξεργασία και συμπαραγωγή: Σταύρος Γεωργιόπουλος

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Ένα πρωτότυπο podcast, με ευρηματική παρουσίαση, το οποίο συνδυάζει την αφηγηματική δομή, την ιδιαίτερη χρήση του ήχου και της μουσικής, με στοιχεία ντοκιμαντέρ».


Βραβείο-υποτροφία Institut français de Grèce - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ

Και φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προσφέρουν το βραβείο-υποτροφία ENS Louis Lumière - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι:

Φρεντερίκ Πρεσμάν, σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και καλλιτέχνις του ήχου
Θοδωρής Κουτσαύτης, ακόλουθος για τα οπτικοακουστικά μέσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Το βραβείο-υποτροφία κερδίζει:

Ο Δημήτρης Ροΐδης για το podcast Μια βόλτα στην πόλη (σενάριο, αφήγηση Ιωάννα Σίσκου)

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ