Διαγραφή Πλεύρη από τον ΔΣΑ για τον ναζιστικό χαιρετισμό στην δίκη της Χρυσής Αυγής

Την οριστική και αμετάκλητη διαγραφή του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη από τα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε το Α' Τμήμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου, για τον ναζιστικό χαιρετισμό στον οποίο είχε προβεί στην διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Ο δικηγόρος αναμένεται να ασκήσει έφεση, η ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού όμως δεν χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Διαγραφή Πλεύρη από τον ΔΣΑ για τον ναζιστικό χαιρετισμό στην δίκη της Χρυσής Αυγής
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το dikastiko.gr, το Πειθαρχικό Τμήμα του δικηγορικού συλλόγου αποφάσισε την διαγραφή του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό στον οποίο προέβη εντός της αίθουσας στην οποία δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού δεν αφήνει περιθώριο στον δικηγόρο να ασκήσει, την αναμενόμενη, έφεση και έτσι τίθεται σε άμεση ισχύ.

Η πράξη του είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και την κοινωνική κατακραυγή, καθώς τέτοιοι συμβολισμοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν θέσει σε μια δημοκρατική κοινωνία, πόσο μάλλον σε ένα δικαστήριο που λειτουργεί με βάσει κανόνες του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών.

Υπενθυμίζεται ότι στον Κωνσταντίνο Πλεύρη είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από τον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του ΔΣΑ, Ζήση Κωνσταντίνου, για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς εντός της δικαστικής αίθουσας.

Μέχρι πρότινος ο Πλεύρης ήταν συνήγορος του Γιάννη Λαγού, ωστόσο μετά την απόφαση του Πειθαρχικού, δεν θα μπορεί πλέον να ασκεί το ρόλο του συνηγόρου.

Υπενθυμίζεται ότι σε ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ, τον Οκτώβριο του 2022, επισημάνθηκε ότι «ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος. Για το λόγο αυτό, ο ΔΣΑ έχει διαχρονικά στηλιτεύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, απάδουν στο δικηγορικό ήθος και αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη». 

Μετά τον νέο ναζιστικό χαιρετισμό από τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος του δικαστηρίου απαγόρευσε κάθε είδους τέτοια κίνηση ή επιφώνημα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ