Προσαγωγές τα ξημερώματα σε φοιτητές που προσπάθησαν να δώσουν τρόφιμα στην κατάληψη της Πρυτανείας

Με εντολή Θεοδωρικάκου, οι καταληψίες στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη μέρα χωρίς τρόφιμα, καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται από αλληλέγγυες και αλληλέγγυους να παραδώσουν είδη πρώτης ανάγκης στην κατάληψη καταλήγει σε προσαγωγές.

Προσαγωγές τα ξημερώματα σε φοιτητές που προσπάθησαν να δώσουν τρόφιμα στην κατάληψη της Πρυτανείας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα σκυλιά του κράτους αλυχτούν, τα αφεντικά τους έδωσαν την εντολή. Επίθεση χωρίς όρια. Χθες, Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε με περισσή γλαφυρότητα τη θέση της για την καταστολή. Το πρωί, τα σκυλιά της χτύπησαν τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου -που ξυλοκοπήσαν τον Ιούνιο του 2020 με αποτέλεσμα τον θάνατό του λίγους μήνες μετά- Γιάννη και σήμερα τα ξημερώματα απαγόρευσαν σε δικηγόρους και φοιτητές να δώσουν τρόφιμα στην υπό κατάληψη Πρυτανεία. Μάλιστα προχώρησαν σε προσαγωγή πέντε εξ αυτών.

Με εντολή Θεοδωρικάκου, οι καταληψίες στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη μέρα χωρίς τρόφιμα, καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται από αλληλέγγυες και αλληλέγγυους να παραδώσουν νερό και τρόφιμα στην κατάληψη καταλήγει σε προσαγωγές.

Η Μίνα Ανανιάδου, πρόεδρος του ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ (Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού), καταγγέλλει με ανάρτησή της χθες:

«Εδώ και 3 ώρες βρισκόμαστε 100 αλληλέγγυοι έξω από την κατειλημμένη πρυτανεία με τρόφιμα που θέλουμε να παραδώσουμε στα άτομα που έχουν καταλάβει το κτίριο. Εδώ και 3 μέρες η αστυνομία προσάγει οποια/ον αποπειράται να παραδώσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης επιβάλλοντας καθεστώς ομηρίας.  Ύστερα από πολύωρη διαπραγμάτευση, η ΓΑΔΑ και η πολιτική ηγεσία αρνείται το στοιχειώδες δικαίωμα στη σίτιση, παρά την επίμονη απαίτηση όλων των συγκεντρωμένων. Παρά το επίσημο σχετικό ψήφισμα του Συλλόγου Σπουδαστών Δραματικής του Εθνικού και του ΣΕΧΩΧΟ.  Υπάρχει μάλιστα απαγόρευση στη δικηγόρο να μεταφέρει τροφή στους εντολείς της που έχουν υπογλυκαιμία. Καταγγέλλουμε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση της δεξιάς που επιλέγει να μην σεβαστεί στο ελάχιστο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να εκδικηθεί τους πολιτικά ανυπάκουους.

Απαιτούμε άμεση ανάκληση της απαγορευτικής απόφασης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Αγώνας για την τέχνη και για την ζωή, η αλληλεγγύη η μόνη επιλογή».

Την ανήκουστη ενέργεια καταγγέλλει και ο εκπρόσωπος των σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Θάνος Παπαδογιάννης, ο οποίος είναι ανάμεσα στους πέντε προσαχθέντες:

«Αυτό που ζήσαμε σήμερα, ξημερώματα γενικής απεργίας, έξω από την υπό κατάληψη Πρυτανεία δεν έχει προηγούμενο.  Με απόφαση γενικής συνέλευσης του Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου  και με συνυπογραφή από το Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ (Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού) προσπαθήσαμε να δώσουμε, παρουσία δικηγόρων, τρόφιμα και κουβέρτες στους ανθρώπους που εδώ και τρείς μέρες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας από την αστυνομία η οποία τους έχει περικυκλώσει και δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει σε απόσταση 100 μέτρων από την είσοδο του κτιρίου. Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δικηγόρους και την αστυνομία η απάντηση ήταν αρνητική και στη συνέχεια ο κόσμος κρατώντας μονάχα τρόφιμα στα χέρια προσπάθησε να περάσει προς την Πρυτανεία κάνοντας σαφές ότι είμαστε άοπλοι, ότι δεν θέλουμε να μπούμε στην κατάληψη και ότι θέλουμε να μην αφήσουμε τους συνανθρώπους και συνσπουδαστές μας να λοιμοκτονήσουν.

Εντέλει τα ΜΑΤ δεν μας άφησαν να περάσουμε ΠΟΤΕ και φάγαμε σπρωξίδια, τραμπουκισμούς, τραβήγματα και όλα αυτά με αποκορύφωμα την προσαγωγή 4 σπουδαστών της Σχολής του Εθνικού και ενός ακόμα παρόντα καλλιτέχνη, μουσικού.

Ενώ εμείς φωνάζαμε ότι είμαστε άοπλοι και ενώ προσπαθούσαμε να υπερασπιστούμε το ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ.

ΝΑΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΚΕΙ. ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ. ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. Και μάλιστα μετά από πάνω από 2 μήνες αγώνα με τις υπό κατάληψη καλλιτεχνικές σχολές και θέατρα χωρίς κανένα αίτημα να έχει εκπληρωθεί και μετά από μια κρατική δολοφονία άνευ προηγουμένου που κόστισε τόσες ζωές το κράτος μας αντιμετωπίζει ΕΤΣΙ.

Είναι αυτό που ζούμε δημοκρατία;

Αλληλεγγύη στους καταληψίες της Πρυτανείας. Μπορεί να μην καταφέραμε να σας φέρουμε φρούτα και μπισκότα αλλά καταφέραμε να φωνάξουμε σε όλη την Αθήνα ότι δεν θα σας αφήσουμε μόνους και ομήρους.

(Και οι 5 που μας προσήγαγαν είμαστε καλά, μας άφησαν ελεύθερους. Κυκλοφορούν πολλά σχετικά βίντεο όπου μπορείτε να δείτε ότι κρατάμε σακούλες με ψωμιά και μπισκότα στα χέρια μας και από την άλλη τα ΜΑΤ μας συλλαμβάνουν.)

#sesaspoumasakoute».

Η κατάληψη της Πρυτανείας ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 από φοιτητές και φοιτήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Κόντρα στο κλίμα ηττοπάθειας και ατομικισμού, αποφασίσαμε συλλογικά και με όρους αυτοοργάνωσης να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών μας. Η κρατική-καπιταλιστική δολοφονία στα Τέμπη ανέδειξε για μία ακόμα φορά το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση οτιδήποτε δημόσιου, ακόμα και του βασικού αγαθού για την επιβίωση του ανθρώπου, το νερό. Είναι οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, οι νεκροί πρόσφυγες και μετανάστριες στα χερσαία και υδάτινα σύνορα την Ευρώπης, οι δολοφονημένοι Ρομά Νίκος Σαμπάνης και Κώστας Φραγκούλης που ζητάνε δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη, όχι από το σάπιο δικαστικό σύστημα που αφήνει ελεύθερους (παιδο)βιαστές, συγκαλύπτει κυκλώματα trafficking, και νομιμοποιεί την έξωση 700.000 ανθρώπων από την πρώτη κατοικία τους, αλλά από τον κόσμο του αγώνα που θα ανατρέψει αυτό το σύστημα και την πολιτική του. 

Επιλέγουμε να αντισταθούμε μαχητικά, φοιτητές/τριες και σπουδαστές/τριες μαζί, απορρίπτοντας την συντεχνιακή αντίληψη και τα στερεότυπα που μας διαχωρίζουν. Έχοντας πλήρη συνείδηση της ταξικής μας θέσης, αντιλαμβανόμαστε ότι ο αγώνας ενάντια στο ΠΔ85 είναι κομμάτι του αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Η εξίσωση των πτυχίων στο δημόσιο τομέα, κολλεγίων και ΑΕΙ, με το άρθρο 7 του ΠΔ85 είναι άλλο ένα κομμάτι που καταδεικνύει την αναγκαιότητα της σύνδεσης των δυο υποκειμένων. Μέσω της κίνησής μας αποσκοπούμε την σύνδεση φοιτητικού και σπουδαστικού υποκειμένου για έναν συνολικότερο αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών μας. Οι καταλήψεις των καλλιτεχνικών σχολών και των κεντρικών θεάτρων άνοιξαν τον δρόμο για ένα κίνημα ακηδεμόνευτο, χωρίς διαμεσολαβητές και ειδικούς, που έχει ήδη κερδίσει ηθικά από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να αγωνιστεί. 

Αυτή την στιγμή που το κράτος απονομιμοποιείται στις συνειδήσεις της κοινωνικής βάσης, εμφανίζεται η ευκαιρία να συλλογικοποιήσουμε την οργή και τις ανάγκες μας, δημιουργώντας ένα κέντρο αγώνα στην καρδιά της μητρόπολης. Ως φοιτήτριες/τες σπουδάστριες/ες καταλαμβάνουμε την πρυτανεία του ΕΚΠΑ διεκδικώντας την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και του κοινωνικού του χαρακτήρα. Ακριβώς γιατί το άσυλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αγώνες για ελευθερία, ισότητα, και αξιοπρέπεια, και δεν σταματά να νοηματοδοτεί τα επίδικα των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του νόμου 4777 και του νέου νόμου-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που φέρνουν τους ταξικούς φραγμούς και την καταστολή στις σχολές μας. Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του σπουδαστικού κινήματος για το ΠΔ85 και τις φοιτητικές παροχές σε όλες τις καλλιτεχνικές σχολές οι οποίες εποπτεύονται από το ΥΠΠΟΑ. Απαιτούμε την άμεση παραίτηση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, την παραίτηση της ακροδεξιάς-νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ και την αποχώρηση από το πολιτικό γίγνεσθαι όλων αυτών που, είτε με τις πολιτικές που εφάρμοσαν, είτε με τις θέσεις που πήρανε, οδήγησαν στον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου και τρένων.

Καλούμε το φοιτητικό/σπουδαστικό σώμα και αλληλέγγυο κόσμο, μέσω της οριζόντιας ανοιχτής συνέλευσης της κατειλημμένης πρυτανείας, να ορίσουμε τα χαρακτηριστικά ενός ακηδεμόνευτου κινήματος με βασικές αρχές μας την Αυτοοργάνωση και την Αλληλεγγύη, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ