Διεκδικείτε; Θα τιμωρηθείτε - Συνδικαλίστρια παθολόγος του «Γ. Γεννηματάς» καταγγέλλει τιμωρητική μετακίνηση

Η κυβέρνηση τιμωρεί τους γιατρούς που χειροκροτούσε στην πανδημία.

Διεκδικείτε; Θα τιμωρηθείτε - Συνδικαλίστρια παθολόγος του «Γ. Γεννηματάς» καταγγέλλει τιμωρητική μετακίνηση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι υγειονομικοί που διεκδικούν και φωνάζουν τιμωρούνται

Η υπόθεση του Κώστα Καταραχιά -τον Απρίλη του 21- έφερε στο φως, την σκοτεινή λειτουργία του βαθέος κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι εκείνου που επικαλείται για να δικαιολογηθεί όταν δεν δηλώνει ότι δεν ήξερε, αλλά εκείνου που έστησε ο ίδιος. Του σκοτεινού μηχανισμού που χρησιμοποιεί τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του, με όλους τους τρόπους, ενάντια σε όποιον τολμήσει να σηκώσει κεφάλι

Διεκδικείτε; Θα τιμωρηθείτε

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, συμβασιούχος επιμελήτρια Β' Παθολόγος, Γενικό συμβούλιο ΟΕΝΓΕ και Δ.Σ. σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», μέχρι και τις 13 Μάρτη, είναι ανυποχώρητα στην πρώτη γραμμή. Τόσο του νοσοκομείου της, που υπηρέτησε με αυταπάρνηση και υπερβαίνοντας κάθε ανθρώπινο όριο το διάστημα της πανδημίας και μετά από αυτήν, όπου υποστελεχωμένο και απαξιωμένο παλεύει με τα θηρία που επιχειρούν τη διάλυση του ΕΣΥ, αλλά και των αγώνων. Από τους οποίους δεν έλειψε ποτέ.

Τον Μάιο του 2021, η γιατρός μας έλεγε, μεταξύ άλλων:

«Ποτέ δεν ήμασταν με την άποψη ότι η υγεία πρέπει να έχει και ιδιωτικό σκέλος. Υγεία και κέρδος δεν μπορούν να συμβαδίζουν. Το υγειονομικό κίνημα ζητά προσλήψεις, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μονιμοποίηση των συναδέλφων που είναι συμβασιούχοι και επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Και να τελειώσει η πανδημία, το αίτημα για την επίταξη παραμένει. Ποτέ δεν ήμασταν με την άποψη ότι η υγεία πρέπει να έχει και ιδιωτικό σκέλος. Υγεία και κέρδος δεν μπορούν να συμβαδίζουν. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να μη δουλεύουμε οκτάωρο. Η πλειοψηφία των νοσηλευτών κάνει διπλές βάρδιες, πολλές μέρες μέσα στην εβδομάδα. Δουλεύουν 7-3 και 11-7. Γνωρίζουμε ότι αυτό διαλύει τις ζωές των ανθρώπων και είναι ένα τεράστιο δώρο στα χέρια των αφεντικών. Η οικονομική κρίση μπορεί να έχει μείνει λίγο πίσω στη συζήτηση, σε σχέση με την πανδημία, όμως ξέρουμε ότι πάντα την πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει χέρι στα σωματεία μας και τα συνδικάτα μας, προσπαθεί να ρίξει και λάσπη για το ρόλο τους και να τα διαλύσει».

Το κράτος της ΝΔ, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ξεχνά. Η εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» το τελευταίο διάστημα καταγγέλλει συνεχώς την κατάρρευση των παθολογικών κλινικών στο νοσοκομείο. Τον Ιανουάριο μας λέει χαρακτηριστικά ότι: «Η πληρότητα φτάνει και το 500%, δηλαδή κλινικές με 27 κρεβάτια νοσηλεύουν 130 περιστατικά. Για αυτούς τους ασθενείς δουλεύουν ελάχιστοι γιατροί. Ένας ειδικευόμενος φτάνει να είναι υπεύθυνος για 25 περιστατικά». Έτσι, πριν δυο ημέρες, στις 14 Μάρτη και αφού έχει διοριστεί μία μέρα πριν με βαθμό Επιμελήτριας Β, ειδικότητας Παθολόγου, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, βρίσκεται με απόφαση της διοίκησης στην Πολυκλινική.

Αυτοί με τις ντουντούκες, σε δυσμενή μετάθεση

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου καταγγέλλει:

«Στις 13 Μάρτη 2023 διορίστηκα με βαθμό Επιμελήτριας Β, ειδικότητας Παθολόγου, στο νοσοκομείο "ο Ευαγγελισμός". Μέχρι τότε δούλευα ως επικουρική γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Με απόφαση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του "Ευαγγελισμού" τοποθετήθηκα στην Ε' Παθολογική κλινική. Την επομένη, στις 14 Μάρτη 2023, με απόφαση της διοίκησης άλλαξε η τοποθέτηση μου και πλέον τοποθετούμαι στην Πολυκλινική. Αυτή η κίνηση της διοίκησης αποτελεί συνδικαλιστική δίωξη και ταυτόχρονη προσπάθεια προσωπικής μου εξόντωσης.

1. Ξαφνικά και χωρίς να ρωτηθώ, από νοσοκομειακή γιατρός μετατρέπομαι σε ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ένας νοσοκομειακός γιατρός αντιμετωπίζει περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στην νοσηλεία τους στην κλινική, στα εξωτερικά ιατρεία της εκάστοτε κλινικής και είναι μέρος μιας ολόκληρης ομάδας που αντιμετωπίζουν, διαφορο-διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν ασθενείς. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη -αυτό δηλαδή που γίνεται στην Πολυκλινική- δεν έχει νοσηλευόμενους ασθενείς, δεν έχει επείγοντα περιστατικά αλλά προγραμματισμένα τακτικά ραντεβού.

2. Αυτή η αλλαγή στο περιεχόμενο της απασχόλησης μου είναι και νομικά έωλη. Το ΦΕΚ του διορισμού μου ξεκάθαρα διευκρινίζει ότι αφορά σε θέση στον "Ευαγγελισμό" και όχι κάπου αλλού. Άλλωστε όταν υπάρχουν ανάγκες διορισμού Παθολόγου ή οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας στην Πολυκλινική αυτό διευκρινίζεται σε κάθε προκήρυξη θέσεων.

3. Βάσει των παραπάνω θεωρώ ότι αυτή η μετακίνηση πλήττει την επιστημονική μου εξέλιξη και πορεία.

4. Δεν μου έχει αποσαφηνιστεί εάν θα μπορώ να συμμετέχω στις εφημερίες του "Ευαγγελισμού". Πέραν του επιστημονικού κομματιού χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν και η οικονομική επίπτωση του να μην εφημερεύει ένας ιατρός.

5. Γνωρίζω πολύ καλά ότι στην κλινική στην οποία τοποθετήθηκα αρχικά (Ε' Π) υπάρχουν μεγάλες ανάγκες προσωπικού καθώς πολύ πρόσφατα μετακινήθηκαν επικουρικοί συνάδελφοι από άλλες παθολογικές κλινικές για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

6. Οι δύο διοικήσεις -του Ευαγγελισμού και της Πολυκλινικής- επικαλούνται αυξημένες ανάγκες της Πολυκλινικής. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν αξιοποιούν συνάδελφο παθολόγο του Ευαγγελισμού με την οργανική της θέση να είναι στην Πολυκλινική και πολιτευόμενη με τη ΝΔ; Επιπλέον γιατί στην προκήρυξη που τρέχει αυτές τις μέρες δεν έχει ζητηθεί ούτε και ένας Παθολόγος για να στελεχώσει την Πολυκλινική;  

7. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, στο προηγούμενο νοσοκομείο που δούλευα -στο Γεννηματά- βρέθηκα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να αντιστραφεί η υποβάθμιση και διάλυση των παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου. Στα εγκαίνια του νέου ΤΕΠ του νοσοκομείου "Γεννηματάς" στις 12/10/2022 βρέθηκα μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους μου στην πλευρά των διαμαρτυρόμενων κατά της πολιτικής του υπουργείου που πανηγυρίζει για τα κτήρια αλλά δεν κάνει καμία πρόσληψη προσωπικού. Ήταν εκείνη τη μέρα που ο ίδιος ο υπουργός από τα μεγάφωνα των εγκαινίων είπε δημοσίως ότι "αυτοί με τις ντουντούκες δε χωράνε στο δρόμο μας" μιλώντας για τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

8. Πέντε μήνες μετά βρίσκομαι με μετακίνηση σε ένα παράρτημα ενός νοσοκομείου που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη θέση και την ιατρική που επέλεξα να υπηρετήσω, με κατά πάσα πιθανότητα μειωμένο μισθό λόγω απουσίας εφημεριακού έργου και σίγουρα πολιτικά και συνδικαλιστικά διωκόμενη από ένα μαζικό εργασιακό χώρο όπως ο Ευαγγελισμός.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τους διοικητές της σε κάθε νοσοκομείο νομίζει ότι με τέτοιου τύπου δικτατορικές μεθοδεύσεις μπορούν να κάνουν το κίνημα να σωπάσει. Είναι βαθιά γελασμένοι. Η κυβέρνηση του εγκλήματος στα Τέμπη, των ιδιωτικοποιήσεων, των μονοβαρδιών που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Αυτού του κόσμου που βροντοφώναξε στην πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη "οι ζωές μας να μπούνε πάνω από τα κέρδη".

Η τιμωρητική μετακίνηση ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Αργυρή Ερωτοκρίτου,

Παθολόγος

Γενική Σύμβουλος ΟΕΝΓΕ»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ