New York Times: Στέλεχος της Meta που εργαζόταν στην Ελλάδα παρακολουθούταν από το Predator

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, του οποίοι οι ιθύνοντες προσπαθούν μανιωδώς να κρύψουν κάτω από το χαλί, φαίνεται ότι δεν σταμάτησε στους ντόπιους. Μια αποκάλυψη των New York Times ήρθε για να μας επιβεβαιώσει ότι έχουμε πλέον ξεπεράσει τα όρια του αυταρχισμού εντός συνόρων και θέλουμε να επιβληθούμε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

New York Times: Στέλεχος της Meta που εργαζόταν στην Ελλάδα παρακολουθούταν από το Predator
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μια υπήκοος των ΗΠΑ που εργαζόταν για την Meta Platforms Inc. παρακολουθούταν από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator για περίπου ένα χρόνο στην Ελλάδα, αποκάλυψαν οι New York Times τη Δευτέρα 20.03.

Εκείνη την περίοδο, η Artemis Seaford βρισκόταν στην Ελλάδα και εργαζόταν ως υπεύθυνη για θέματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην ομάδα πολιτικής ασφάλειας της Meta.

Ο λόγος για τον οποίο παρακολουθούταν παραμένει άγνωστος, ωστόσο είναι βέβαιο ότι το τηλέφωνό της παραβιάστηκε από το Predator. Σύμφωνα με τους NYT, αυτό θα μπορούσε να την καταστήσει την πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανίδας που κατασκοπεύεται στην Ευρώπη με τη χρήση τέτοιας τεχνολογίας.

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator κατασκευάζεται από μια εταιρεία που ονομάζεται Cytrox, με έδρα τα Σκόπια, στη Βόρεια Μακεδονία. Το 2021, ήταν μία από τις πολλές εταιρείες παρακολούθησης για ενοικίαση που η Meta απαγόρευσε στις πλατφόρμες της, αφού ανακαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν περίπου 50.000 χρήστες της Meta.

Όπως αναφέρει η Matina Stevis-Gridneff στο ρεπορτάζ της για τους NYT, η υπόθεση «καταδεικνύει ότι η παράνομη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού εξαπλώνεται πέρα από τη χρήση του από αυταρχικές κυβερνήσεις εναντίον αντιπολιτευόμενων και δημοσιογράφων και έχει αρχίσει να εισχωρεί στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, παγιδεύοντας ακόμη και έναν ξένο υπήκοο που εργάζεται για μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία».

Η Seaford ασχολούταν με ζητήματα πολιτικής που αφορούσαν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διατηρούσε επίσης επαγγελματικές σχέσεις με Έλληνες καθώς και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αφού είδε το όνομά της σε έναν κατάλογο ατόμων που παρακολουθούνταν από το Predator, που διέρρευσε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Νοέμβριο, πήγε το τηλέφωνό της στο The Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ειδικοί εγκληματολογίας λογισμικά παρακολούθησης.

Η έκθεση του εργαστηρίου, την οποία εξέτασαν οι NYT, διαπίστωσε ότι το κινητό τηλέφωνο της Seaford είχε παραβιαστεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 και για τουλάχιστον δύο μήνες.

«Αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα άλλων προσβολών ή μιας περιόδου προσβολών που εκτείνεται πέραν του Νοεμβρίου 2021», αναφέρει η εγκληματολογική έκθεση του Citizen Lab.

Η Seaford κατέθεσε την Παρασκευή μήνυση στην Αθήνα εναντίον οποιουδήποτε βρεθεί υπεύθυνος για την παρακολούθηση της. Η αγωγή υποχρεώνει τους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνα.

«Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να πέσει θύμα του κατασκοπευτικού λογισμικού. Θα έπρεπε να ξέρω - ήμουν στόχος του Predator. Αυτό δεν το καθιστά φυσιολογικό. Πρέπει οι κυβερνήσεις μας και οι διεθνείς οργανισμοί να μας προστατεύουν», ανέφερε ο Seaford σε ένα tweet.

«Όπως και εγώ, πολλοί άλλοι που φαίνεται να έχουν γίνει στόχος του Predator είναι απλοί πολίτες που δεν έχουν καμία λογική αξίωση να αποτελούν "απειλή για την εθνική ασφάλεια". Πολλοί είναι πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι», πρόσθεσε.

"Ελπίζω αυτή η ιστορία να ενθαρρύνει και άλλα θύματα του κατασκοπευτικού λογισμικού να μιλήσουν. Υπάρχουν περισσότεροι από εμάς εκεί έξω και οι ιστορίες μας δεν πρέπει ούτε να εργαλειοποιηθούν ούτε να αποσιωπηθούν. Αξίζουμε κάτι καλύτερο. Τελικά, χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις μας και τα όργανα της ΕΕ να μας προστατεύουν", δήλωσε το στέλεχος της Meta.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα δεν έχει ξεχαστεί

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator είχε κεντρικό ρόλο στο ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών, το οποίο πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί «ελληνικό Watergate».

Επρόκειτο για μια παρατεταμένη και μαζική παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων ατόμων που είχαν εξέχουσα θέση στην ελληνική πολιτική σκηνή, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης και Σταύρος Μιχαλούδης, καθώς και μέλη της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί τη χρήση του Predator και έχει νομοθετήσει κατά της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «παράνομο».

«Οι ελληνικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας ουδέποτε απέκτησαν ή χρησιμοποίησαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το να υπονοεί κανείς το αντίθετο είναι λάθος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στους NYT. «Για τυχόν χρήση αυτού του λογισμικού από μη κυβερνητικά στελέχη βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ