Ελλάδα 2.0: Οι τυφλοί θα πληρώνουν για να διαβάζουν από την Εθνική Βιβλιοθήκη

Η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα των τυφλών και εντυποανάπηρων στην γνώση, ανοίγοντας την πόρτα προς την εμπορευματοποίησή της. Το υπουργείο Παιδείας μας δηλώνει για άλλη μια φορά πως θέλει να περιορίσει την πρόσβαση μας στην γνώση.

Ελλάδα 2.0: Οι τυφλοί θα πληρώνουν για να διαβάζουν από την Εθνική Βιβλιοθήκη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), υπό την καθοδήγηση του Φίλιππου Τσιμπόγλου, κατέθεσε πρόγραμμα στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα περιελάμβανε έξι έργα:

α) το συνεργατικό σύστημα για τις βιβλιοθήκες της χώρας,

β) συστήματα για δανεισμό,

γ) την εθνική ψηφιακή βιβλιοθήκη,

δ) την ψηφιοποίηση βιβλίων,

ε) την ψηφιακή διατήρηση τεκμηρίων και

στ) την παραγωγή ακουστικών και ηλεκτρονικών βιβλίων για τυφλούς και άλλα ΑμεΑ.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας αγνόησε τη μελέτη της Εθνικής Βιβλιοθήκης και, σε συνεννόηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αφαίρεσε τρία από τα έξη έργα, ενώ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», παραποίησε τα υπόλοιπα και στην θέση εκείνων που αφαίρεσε πρόσθεσε δύο νέα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Αυγής», τα έργα που αφαιρέθηκαν από το πρόγραμμα της ΕΒΕ είναι το έργο της ψηφιακής διατήρησης και το έργο της ψηφιοποίησης περίπου 40.000 βιβλίων, και τα δύο έργα εξαιρετικής σημασίας.

Επίσης, αφαιρέθηκε το έργο, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή ηχητικών και ηλεκτρονικών αρχείων, τα οποία θα ήταν δωρεάν και ελεύθερα προσβάσιμα σε τυφλούς και εντυποανάπηρους.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου φιλοδοξούσε, βάση οργανωμένης προσπάθειας βασισμένη στη μακρόπνοη βιωσιμότητα, να υλοποιήσει ένα έργο συμπερίληψης, που να χωράει όλους, ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία, τα οποία δυστυχώς στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται σαν αόρατοι.

Προκειμένου να πετύχει κάτι που θα λειτουργεί προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, χωρίς να ενέχει τον κίνδυνο αποκλεισμού οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας, για τρία χρόνια σχεδίαζε το έργο και προσπαθούσε να πείσει το υπουργείο Παιδείας να το εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, το υπουργείο τελικά αφαίρεσε το συγκεκριμένο έργο, παρότι αυτό είχε λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το αντικατέστησε με ένα έργο που φέρει τον τίτλο «business intelligence».

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως προέκρινε ως φορέα ανάθεσης του προγράμματος της ΕΒΕ στο ΤΕΕ, σε μια προσπάθεια να «βγάλει από τη μέση» την Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία είχε εξαρχής απορρίψει τις αλλαγές που πρότεινε το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Πρόκειται για μία κίνηση, που πέρα από ρατσιστική -καθώς πεισματικά αποκλείονται οι τυφλοί και εντυποανάπηροι από την πρόσβαση στη γνώση- ευνοεί τους ιδιώτες, καθώς είναι η μόνη επιλογή για τους ανθρώπους αυτούς να μπορέσουν να διαβάσουν ένα βιβλίο, ένα δικαίωμα που σε όλους τους υπόλοιπους προσφέρεται τόσο ανοιχτά, αλλά σε κάποιους άλλους δεν προσφέρεται καθόλου.

Άλλωστε, το υπουργείο Παιδείας μας έχει δηλώσει ξεκάθαρα με τις πράξεις του ότι όσο λιγότεροι έχουν πρόσβαση στη γνώση τόσο πιο ευνοημένο θα είναι και το ίδιο και οι «φίλοι» του.

Ενδεχομένως, αυτή η προσπάθεια να αποσκοπεί στη αποδόμηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ώστε το υπουργείο να απομονώσει μερίδα των πολιτών από την πρόσβαση στη γνώση και να χαράξει μια πολιτιστική πολιτική που μας θυμίζει άλλες εποχές. Δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ