Έρχεται τρομακτικό κύμα «κόκκινων» δανείων - Εκτός ελέγχου τράπεζες και funds

Τρομακτικά έχει αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση με τις τράπεζες και τα funds, με τα «κόκκινα» δάνεια να απειλούν πλέον και τους πιο τυπικούς στις πληρωμές τους. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες κατασχέσεις, με τα funds να καθίστανται πλέον αμείλικτα.

Έρχεται τρομακτικό κύμα «κόκκινων» δανείων - Εκτός ελέγχου τράπεζες και funds
ΠΡΟΒΟΛΗ

Φαίνεται πως ακόμη και όσοι εκπληρώνουν εμπρόθεσμα και τυπικά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες, τιμωρούνται αυστηρά, καθώς μετακυλείται σταδιακά όλη η αύξηση του επιτοκίου στους δανειζόμενους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή «κόκκινων» δανείων.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, τράπεζες και funds αντί να στοχεύουν σε απορρόφηση μέρους των πιέσεων στα επιτόκια, μετακυλίουν όλο το βάρος στους δανειζόμενους.

«Δυστυχώς θα δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, όπου συμπολίτες μας που με πολύ κόπο τα εξυπηρετούσαν, αντί να επιβραβεύονται από τις τράπεζες, τιμωρούνται σήμερα, επιβάλλοντας και μετακυλίοντας όλη την αύξηση του επιτοκίου», είπε η κ. Καλαποθαράκου.

«Υπάρχει μια αναλγησία από τις τράπεζες αλλά πολύ περισσότερο από τα funds... ασφαλώς θέλουν να γίνουν πλειστηριασμοί. Η πρακτική αυτό έχει δείξει. Εμείς καθημερινά καταγράφουμε πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμα και για ευάλωτα νοικοκυριά».

Εξηγώντας τους λόγους πρόκρισης των πλειστηριασμών έναντι των ρυθμίσεων οφειλών, η κ. Καλαποθαράκου επισημαίνει ότι «παίρνουν τα χρήματα άμεσα ... είναι κερδοσκοπικές εταιρείες που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους».

Συνεχίζονται οι παράνομες κατασχέσεις

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι παράνομες κατασχέσεις ακινήτων και αυτή τη φορά η κατάσχεση αφορά σπίτι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, τα οποία δεν μπορούν να κατασχεθούν.

Η αναλγησία των funds είναι πλέον τέτοια που, χωρίς κανέναν έλεγχο, όπως αποδεικνύεται, βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των πολιτών ακόμη και για μικρά χρέη.

Όπως κατήγγειλε σε εκπομπή του MEGA κόρη εγγυήτριας κεφαλαίου κίνησης 7.000 ευρώ, όταν το δάνειο δεν ήταν δυνατό να αποπληρωθεί, πουλήθηκε από την τράπεζα σε fund, το οποίο παράνομα έβγαλε σε πλειστηριασμό το σπίτι της, το οποίο είναι από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και ως εκ τούτου ακατάσχετο.

«Αυτό το σπίτι το έχουν οι γονείς μου με παραχωρητήριο από τη δεκαετία του ’80, από το 1987. Είναι της μητέρας μου» ανέφερε. Όπως είπε, το δάνειο ύψους 6.500-7.000 ευρώ αφορούσε την αγορά ενός αγροτικού αυτοκίνητου και πάρθηκε από τον πατέρα της, με εγγυήτρια τη μητέρα της.

«Στον πλειστηριασμό βγήκε 29.000 ευρώ όμως σε επικοινωνία που είχα τον Φεβρουάριο φέτος, έναν χρόνο μετά έγινε 39.000 ευρώ. Βγήκε αυτό το σπίτι σε πλειστηριασμό τον Οκτώβρη του 2022 ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε από θέμα τύχης καθώς δεν βρέθηκαν πλειοδότες» συνέχισε. «Όφειλε να γνωρίζει το fund και όσοι ανακατεύονται με αυτό, ότι είναι της εργατικής κατοικίας» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ