Πρωτοφανές: Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Με τον ν. 4610/2019 (ΦΕΚ Α' 70/07.05.2019) «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και λοιπών διατάξεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (σ.σ. κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ)  τα ΤΕΙ της χώρας αναβαθμίστηκαν σε ΑΕΙ. Αυτό τυπικά θα αναβάθμιζε το επίπεδο σπουδών στα εν λόγω τμήματα αλλά και τα πτυχία των αποφοίτων, συνεπώς και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Όπως φαίνεται όμως στην πράξη, δεν ήταν αυτός ο σκοπός της τωρινής κυβέρνησης.

Πρωτοφανές: Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ήδη από το 2020, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανησυχεί για τις δυσμενείς επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων από τις νέες αντιστοιχίες τμημάτων, καθώς μετά την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε ΑΕΙ από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει πλέον δημιουργηθεί ένα σαφές και θετικό κλίμα σχετικά με τη λειτουργία και την προοπτική ανάπτυξης των εν λόγω Τμημάτων. Πολλά τμήματα, πρώην ΤΕΙ, όπως αυτό των Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην ΤΕΙ Δυτικής Πελοποννήσου) και της Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην ΤΕΙ Ηπείρου), αντιμετωπίζουν ήδη ζητήματα επαγγελματικών δικαιωμάτων και αναγνώρισης των πτυχίων τους, καθώς όπως φαίνεται η σκυτάλη του Υπουργείου Παιδείας στην αναβάθμιση, στόχευε περισσότερο στην ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας, με την λογική των αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων, που θα αποτελούν φτηνά και ευέλικτα εργατικά χέρια.

Τη στιγμή που το νυν υπουργείο Παιδείας εξίσωσε τα πτυχία των κολλεγίων με εκείνα των Δημόσιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η ηγεσία του Υπουργείου αφήνει ξεδιάντροπα και απροκάλυπτα στην τύχη τους υπόλοιπους φοιτητές. Σε σχετική επιστολή που απέστειλαν πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πριν αυτό αναβαθμιστεί σε ΑΕΙ, καταγγέλλουν ότι όσοι επέλεξαν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους, δίνοντας κάποια επιπλέον μαθήματα, εξακολουθούν να έχουν ίδιο τίτλο σπουδών με εκείνους που δεν προέβησαν στην αναβάθμιση.

Η αναβάθμιση επομένως αναχαίτισε την επαγγελματική κατοχύρωση του κλάδου και για την κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε μόνο τον τίτλο από «Τεχνολογικά» σε «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», με τα υπόλοιπα να παραμένουν παγωμένα.

«Με τον ν. 4610/2019 (ΦΕΚ Α' 70/07.05.2019) «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και λοιπών διατάξεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», το Τμήμα Μηχανολογίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του πρώην Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας μετεξελίχθηκε σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εν συνεχεία, με την υπ’ αριθ. 30724/Ζ1 απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων της παρούσας κυβέρνησης (ΦΕΚ Β′ 1052/27.03.2020) εγκρίθηκε η πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Συνεδρίαση αρ. 155η, απόφαση 40/26.07.2019) περί ορισμού της διάρκειας του πρώτου κύκλου σπουδών των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του Ιδρύματος σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Με πρόνοια του ν. 4610/2019 (άρθρο 43, παρ.5), δόθηκε η δυνατότητα σε φοιτητές του πρώην Τ.Ε.Ι. που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε χρόνο που δεν ξεπερνά τα ν+2 έτη, να παρακολουθήσουν τα νέα πενταετή Πανεπιστημιακά Προγράμματα Σπουδών, λαμβάνοντας επιπλέον μαθήματα. Στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αναβάθμιση του πτυχίου απαιτούνται επιπλέον δεκαοκτώ (18) μαθήματα καθώς και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Ως νέοι με όνειρα και προσδοκία για μια καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία, λάβαμε την απόφαση να αναβαθμίσουμε το πτυχίο μας, καταβάλλοντας, εν τέλει, φόρτο εργασίας πολύ μεγαλύτερο από τις 300 ακαδημαϊκές μονάδες (ECTS) που απαιτούνται για την περάτωση του εν λόγω πενταετούς Προγράμματος Σπουδών.  

Από τη στιγμή που απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή μας στο νέο πενταετές πρόγραμμα σπουδών, ήταν η ολοκλήρωση των σπουδών μας στο τετραετές πρόγραμμα σπουδών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, θεωρούμε άδικο, μετά από όλη αυτή την επιπλέον προσπάθεια, να μας απονεμηθεί ο ίδιος τίτλος σπουδών με αυτόν που απονέμεται στους φοιτητές που δεν αναβαθμίζουν το πτυχίο τους.

Ο τίτλος που αντιστοιχεί στο φόρτο εργασίας που έχουμε καταβάλει είναι ο τίτλος του Διπλωματούχου Μηχανολόγου Μηχανικού, η απονομή του οποίου θα βάλει τέλος στη στοχευμένη διάκρισή μας από τα υπόλοιπα Πολυτεχνικά Ιδρύματα.

Την παρούσα χρονική στιγμή είμαστε αποκλεισμένοι από θέσεις εργασίας, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, εφόσον δεν δίνεται καν η δυνατότητα λήψης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Δεδομένου ότι οι ακαδημαϊκές μονάδες (ECTS) του προγράμματος σπουδών που παρακολουθήσαμε είναι ίσες με αυτές των προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνικών Τμημάτων της χώρας, ζητούμε να μας απονεμηθεί:

1)    Ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στην ειδικότητα του Μηχανολόγου Μηχανικού, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (EQF).

2)    Επαγγελματικά δικαιώματα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 99/25. 10 2018 (ΦΕΚ Α′ 187/05.11.2018)» αναφέρουν στην σχετική επιστολή.

Ταυτόχρονα, ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επισημαίνει ότι «τα τμήματα της Σχολής Μηχανικών πανεπιστημιοποιήθηκαν με όρους υποβάθμισης των σπουδών μας».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ότι «βλέπουμε την χρηματοδότηση για την σχολής μας να μειώνεται όλο ένα και περισσότερο με αποτέλεσμα να μένουν τα εργαστήρια μας με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, και πολλά από αυτά να γίνονται με την μορφή θεωρίας, αποσπώντας ένα μεγάλο κομμάτι της γνώσης από τα προγράμματα σπουδών μας. Αίθουσες να μην μας χωράνε και να καταλήγουμε να  παρατάμε το μάθημα. Την ίδια στιγμή και στα τρία τμήματα της σχολής μας από την χρόνια υποχρηματοδότηση βιώνουμε καθημερινά την υποστελέχωση με εργαστηριακούς βοηθούς να αναγκάζονται να διδάξουν μόνοι τους τα εργαστήρια, θεωρίες να μην ξεκινάνε στην ώρα τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην διεξαχθούν όλες οι ακαδημαϊκές εβδομάδες, όπως προβλέπεται».

Παραιτήθηκαν οι καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την παραίτησή τους υπέβαλλαν την Δευτέρα 28/3, με ομόφωνη απόφαση που έλαβαν, όλοι οι καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εδρεύει στην Άρτα, αντιδρώντας στη διατήρηση της ομηρίας των αποφοίτων, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να τους αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα παρά τις 5ετείς σπουδές τους.

Όπως επισήμαναν στην σχετική ανακοίνωση «από το 2019, που η Σχολή Γεωπονίας υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές πανεπιστημίου, οργανώνει ένα σύγχρονο πρόγραμμα πενταετών προπτυχιακών σπουδών, το οποίο είναι πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ (τότε ΑΔΙΠ) και το οποίο κατά 90% ταυτίζεται με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζουν καθιερωμένες Γεωπονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ συμπεριλαμβάνει όλες τις σύγχρονες καινοτομίες και τάσεις της Γεωπονικής Επιστήμης.

Ταυτόχρονα, ως οφείλουμε, μεριμνούμε για την ολοκλήρωση των σπουδών  των φοιτητών τεχνολογικής κατεύθυνσης, που κατά τη διαδικασία ένταξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σπούδαζαν στη Σχολή, οι οποίοι όμως αποφοιτούν λαμβάνοντας πτυχίο τετραετούς τεχνολογικής κατεύθυνσης (ΤΕΙ), χωρίς να έχουν καμία συσχέτιση με τους φοιτητές πενταετών γεωπονικών σπουδών. Άλλωστε, οι τελευταίοι (απόφοιτοι ΤΕΙ) απολαμβάνουν αναγνωρισμένα από την Πολιτεία επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989».

Όπως τονίζουν, το επιτακτικό αίτημα και η διαμαρτυρία των φοιτητών μας είναι απόλυτα αιτιολογημένα, και όλοι τους διακηρύσσουν ότι επιτέλους θα πρέπει να εισακουστούν έμπρακτα.

«Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που οδηγούνται, βλέπουν τα όνειρά τους, τα χρόνια τους, το υστέρημα των οικογενειών τους και τις σπουδές τους να σπαταλούνται και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα για να πετύχουν αυτό που η Πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει και να έχει ρυθμίσει νομοθετικά εδώ και χρόνια» σημειώνουν.

Οι καθηγητές χαρακτηρίζουν πρόχειρη, βιαστική και αόριστη την τροπολογία που κατετέθηκε στη Βουλή. «Το συγκεκριμένο άρθρο αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε» επισημαίνουν.

«Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια» υπογραμμίζουν.

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και οι απόφοιτοι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης δημιουργήθηκε το 2019, οπότε ήταν ακόμη ΤΕΙ και αναβαθμίστηκε σε ΑΕΙ. Το τμήμα είναι 5ετούς φοίτησης με ένα πρόγραμμα σπουδών αντίστοιχου με των άλλων Πανεπιστημίων, καθώς και έχει πιστοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ με Α.

Ωστόσο, οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας καταγγέλλουν ότι δεν έχουν κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Όπως αναφέρουν, οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου δεν μπορούν να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο με αποτέλεσμα να μην έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επί της ουσίας, το πτυχίο δεν προσφέρει τίποτα στους απόφοιτους, στέλνοντάς τους, μετά από τόσα χρόνια σπουδών, στην ανεργία.

Την Τετάρτη 22/3 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί ότι θα κατατεθεί τροπολογία που να αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ωστόσο αυτή δεν κατατέθηκε ποτέ.

Η υπουργός Παιδείας ήταν αντίθετη με αυτή την τροπολογία ,αφού ανέφερε ότι αν διευθετηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων θα δημιουργηθούν αντιδράσεις από άλλες σχολές, όπως οι μηχανικοί, για τα δικά τους επαγγελματικά δικαιώματα.

Το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου τελεί υπό κατάληψη από τις 17/3 όπως και αλλά 7 τμήματα Γεωπονίας της χώρας, και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει εξέλιξη.

Το ζήτημα αυτό αφορά 17 τμήματα από 7 πανεπιστήμια καθώς δεν εξασφαλίζονται στους πτυχιούχους τους επαγγελματικά δικαιώματα.

Η λίστα με τα επίμαχα τμήματα:

Τμήμα Γεωπονίας (Ηράκλειο) – Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Τμήμα Γεωπονίας (Φλώρινα) – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα) – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας
Τμήμα Γεωπονίας (Θεσσαλονίκη) – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας
Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα) – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Θεσσαλονίκη) – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας
Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (Καρδίτσα) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας (Λάρισα) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (Λάρισα) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας (Άρτα) – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Αγρίνιο) – Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο) – Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Γεωπονίας (Μεσολόγγι) – Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι) – Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Γεωπονίας (Καλαμάτα) – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Καλαμάτα) – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Οι φοιτητές καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα, τονίζοντας ότι πάνε αρκετά χρόνια από το 2019 και την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, όπου όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ