Αποκλειστική συνέντευξη - Το όχημα που παρέσυρε και τραυμάτισε τον Κ. είναι πιθανό να ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο Κ., ένας από τους δύο διαδηλωτές που παρασύρθηκαν -και τραυματίστηκαν- στην οδό Ακαδημίας από ένα Citroen Xsara στην απεργιακή πορεία για τα Τέμπη, στις 16 Μαρτίου, μιλάει αποκλειστικά στο 20/20 και τη Μαρία Κεφαλά.

Αποκλειστική συνέντευξη - Το όχημα που παρέσυρε και τραυμάτισε τον Κ. είναι πιθανό να ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το αυτοκίνητο που με χτύπησε με πέταξε δίπλα στην μπροστινή ρόδα αστυνομικής κλούβας που βρισκόταν εν κινήσει και δεν σταμάτησε! Για λίγα εκατοστά δηλαδή... μάλλον δεν θα συζητούσαμε τώρα

Το τραύμα που αντιλήφθηκα άμεσα ήταν αυτό στο κεφάλι μου, που ήταν και το πιο επικίνδυνο μάλλον. [...] Τραυματίστηκα επίσης στον αριστερό καρπό άσχημα και τον έχω δεμένο. Η αριστερή μου πλευρά επίσης είναι όλη χτυπημένη

Έχω ήδη κινηθεί νομικά καταθέτοντας μήνυση και ζητώντας να ταυτοποιηθεί ο οδηγός του οχήματος

Την Πέμπτη 16/3/23, την Αθήνα συγκλονίζει μια μεγαλειώδης απεργιακή πορεία. Χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν να διαδηλώσουν για την τραγωδία των Τεμπών. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιστρατεύει όλα τα κατασταλτικά της μέσα. Χημικά, ΜΑΤ, ασφαλίτες, ξυλοδαρμούς, συλλήψεις. Ωστόσο, δεν μένει εκεί. Στη δημοσιότητα έρχονται εικόνες με ομάδα των ΜΑΤ να διαλύουν με χημικά και γκλομπ -και χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή αφορμή- την απεργιακή διαδήλωση, με το μεγαλύτερο όργιο βίας να δέχεται το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ.) και άλλες με ένα αστυνομικό όχημα γερανό να χαράζει ανεξέλεγκτη δολοφονική πορεία ανάμεσα σε κόσμο.

Λίγο πριν την ώρα καταγραφής της επιθετικής οδήγησης του γερανού στην οδό Ακαδημίας, που προσκρούει με δύναμη πάνω σε κάδο απορριμμάτων ενώ ακριβώς δίπλα στέκεται πλήθος κόσμου, έχει συμβεί ένα ακόμα σοβαρότερο περιστατικό που όμως δεν έχει βιντεοσκοπηθεί. Λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι, στην οδό Ακαδημίας, ένα Citroen Xsara επιταχύνει, παρασύρει και τραυματίζει δυο διαδηλωτές. Το -πιθανόν- όχημα της ασφάλειας εξαφανίζεται. Λίγα λεπτά αργότερα, διαδηλωτές στη ίδια οδό γίνονται αυτήκοοι μάρτυρες ενός παράξενου τηλεφωνικού διαλόγου. Ένας άντρας των ΜΑΤ, καθησυχάζει τον ταραγμένο συνομιλητή του.

Το γνωστό βίντεο φτάνει στο mail του 20/20 Μagazine. Είναι η καταγραφή της συνομιλίας του άνδρα των ΜΑΤ, που παρηγορεί άγνωστο πρόσωπο λέγοντάς του -και υπαγορεύοντάς του επί της ουσίας μία υπερασπιστική γραμμή- το σοκαριστικό: «Μήτσο, καταρχήν μην κλαις. Eν τέλει, κι αν πάτησες κάποιον, κατά λάθος».

Η σύμπτωση μας κάνει να αναρωτηθούμε τι συνέβη και ξεκινάμε να το ψάχνουμε. Έτσι βρίσκουμε αυτόπτες μάρτυρες του τρομακτικού περιστατικού: Ένα άσπρο αμάξι πιθανόν της ασφάλειας (λόγω του μοντέλου - Citroen Xsara), επιτάχυνε και παρέσυρε δύο διαδηλωτές. Ο ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε έντονα και ως αποτέλεσμα πετάχτηκε δίπλα στις ρόδες κινούμενης κλούβας, και μόνο από τύχη δεν έχουμε νεκρό σήμερα.

Ο Κ. μιλάει αποκλειστικά στο 20/20

-Την Πέμπτη 16/3/23 ήσασταν στη διαδήλωση για τα Τέμπη. Συμμετέχοντας, όπως και χιλιάδες πολίτες της χώρας, στην ειρηνική διαδήλωση που συνόδευε την 24ωρη πανελλαδική απεργία, σωστά;

«Λοιπόν, κατ’ αρχάς να πω ότι μένω Θεσσαλονίκη και είχα κλείσει εδώ και καιρό εισιτήρια να κατέβω Αθήνα για να δω φίλες και φίλους μου που μένουν πια εκεί. Συμμετείχα στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία στα Τέμπη και εδώ (στη Θεσσαλονίκη) και έτσι κανόνισα να κατέβω και στην απεργιακή πορεία στην Αθήνα χωρίς δισταγμό».

-Πώς βρεθήκατε στο σημείο; Περιγράψτε μου παρακαλώ ακριβώς τις συνθήκες.

«Η πορεία ήταν τεράστια και κινούταν με πολύ αργούς ρυθμούς προς το Σύνταγμα. Μετά από αρκετή ώρα από τη στιγμή που ξεκίνησε και ενώ μεγάλο της κομμάτι βρισκόταν γύρω γύρω στην πλατεία Συντάγματος, στην κάτω πλευρά αυτής (όπως φαίνεται και στο γνωστό βίντεο) άρχισε μια διευρυμένη επίθεση της αστυνομίας στο σώμα της διαδήλωσης με ξύλο, δακρυγόνα κ.λπ., γεγονότα που είναι γνωστά και καταγεγραμμένα, άλλωστε. Ο περισσότερος κόσμος άρχισε να προσπαθεί να διαφύγει μέσω της Πανεπιστημίου. Λόγω του τεράστιου πλήθους, ένα μαζικό ποδοπάτημα δεν θα ήταν καθόλου σενάριο φαντασίας και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αποφεύχθηκε κυρίως χάρη στην απάντηση ενός μεγάλου κομματιού των διαδηλωτών στην επίθεση των ΜΑΤ, πράγμα που έδωσε το χρόνο στον κόσμο να διαφύγει.

Παρ’ όλα αυτά, ένα σχετικά μεγάλο κομμάτι της πορείας αναγκαστήκαμε να στρίψουμε (μέσω της οδού Κριεζώτου, νομίζω) προς Ακαδημίας γιατί η κατάσταση γινόταν αποπνικτική (το κύριο σώμα της πορείας ήταν στην Πανεπιστήμιου). Στην Ακαδημίας που, προς έκπληξή μας, μάλλον δεν είχε κλείσει τελείως η κυκλοφορία, και πορευόμενοι προς Νομική, υπήρχαν κάποια οχήματα που κινούνταν σε αντίθετη με μας κατεύθυνση αργά ή και καθόλου, λόγω του κόσμου που ήμασταν στον δρόμο».

-Υπήρχε ένταση γενικά;

«Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω υπήρχαν και κάποιες κλούβες των ΜΑΤ μποτιλιαρισμένες, οι οποίες προπηλακίστηκαν από τον κόσμο, που ήταν οργισμένος λόγω του ό,τι είχε συμβεί νωρίτερα. Μιλάμε όμως για λεκτικές αντεγκλήσεις, δεν είδα κάτι περισσότερο».

-Οι αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ένα Citroen Xsara που επιτάχυνε, παρέσυρε και τραυμάτισε δύο διαδηλωτές. Είστε ο ένας από αυτούς. Περιγράψτε μου το συμβάν.

«Θυμάμαι ότι βρισκόμουν στο μέσο της δεύτερης λωρίδας δίπλα σε μια κλούβα όταν είδα ένα άσπρο όχημα να επιταχύνει κατά πάνω μου. Κατάλαβα ότι με χτύπησε πολύ βίαια, αλλά από το σοκ της πρόσκρουσης δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Αυτό που θυμάμαι είναι να με σηκώνουν από το οδόστρωμα και να μου λένε "ηρέμησε φίλε, έχεις χτυπήσει, πάμε σε ένα φαρμακείο εδώ δίπλα". Όπου και με πήγαν (επί της Ομήρου), και καθίσαν μαζί μου, μέχρι να μου δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκα στον Ερυθρό Σταυρό που εφημέρευε. Τους ευχαριστώ όλους πολύ και αυτούς, όσο και τις εργαζόμενες στο φαρμακείο.

Να σημειώσω εδώ ότι η μεταφορά μου στο νοσοκομείο καθυστέρησε αρκετά διότι αστυνομικοί της ομάδας "ΔΡΑΣΗ" είχαν αποκλείσει το φαρμακείο. Από όλα αυτά που σας λέω, έχω μικρά κενά, καθώς ζαλιζόμουν αρκετά ακόμα. Το κεφάλι μου είχε ένα μεγάλο εξόγκωμα στην αριστερή πλευρά και είχα τρομάξει και αγχωθεί για τα καλά».

-Θυμάστε την ώρα;

«Από κλήσεις φίλων υπολογίσαμε ότι όλα αυτά έγιναν κάπου μεταξύ 13:30 και 13:45».

-Πιστεύετε ότι υπήρχε πρόθεση για τον τραυματισμό σας;

«Από την παράσυρση, ακόμα και τόσες μέρες μετά, δεν θυμάμαι πολλά, μόνο ένα άσπρο αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω μου. Από τις μαρτυρίες όλων, βέβαια, προκύπτει ότι το αυτοκίνητο αυτό επιτάχυνε ξαφνικά και εσκεμμένα προς τον κόσμο (κάνοντας και ελιγμό αντίστοιχο του γερανού από το άλλο γνωστό βίντεο) καταφέρνοντας να χτυπήσει και άλλο ένα παιδί που πρόλαβε να τραβηχτεί κάπως και εμένα πιο σοβαρά. Φαίνεται λοιπόν να υπάρχει πρόθεση».

-Σας εμβόλισε, υπήρχε περίπτωση να έχετε τραυματιστεί θανάσιμα. Τι τραύματα έχετε; Κάνατε κάποιο χειρουργείο;

«Το τραύμα που αντιλήφθηκα άμεσα ήταν αυτό στο κεφάλι μου, που ήταν και το πιο επικίνδυνο μάλλον. Πέρα από εκδορές, το μέτωπο είχε πρηστεί αφύσικα, και ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να πιάσει ένα εξόγκωμα. Τραυματίστηκα επίσης στον αριστερό καρπό άσχημα και τον έχω δεμένο. Η αριστερή μου πλευρά επίσης είναι όλη χτυπημένη. Έχω επίσης ένα κάταγμα στα πλευρά αριστερά πίσω και τραυματισμένους μυς στην ωμοπλάτη που με δυσκολεύουν στην αναπνοή και την κίνηση, μώλωπες στο μπούτι και εκδορές σε διάφορα σημεία. Τέλος, επειδή κάνω αιμοκάθαρση, έχω στο δεξί χέρι μια "φίστουλα" (αρτηριοφλεβική αναστόμωση), από την οποία γίνεται η αιμοκάθαρση και η οποία καταστράφηκε κατά την παράσυρση. Έπρεπε λοιπόν να κανονίσω να μπω άμεσα για χειρουργείο ώστε να μου "φτιάξουν" νέα αναστόμωση.

Από κει και πέρα, με το ένα χέρι εγχειρισμένο και το άλλο τραυματισμένο και δεμένο καταλαβαίνετε ότι δεν είμαι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθώ. Να 'ναι καλά οι φίλες/-οι και η αδερφή μου που με βοηθάνε. Βέβαια, εν τέλει, αυτό που με τρόμαξε πιο πολύ και από την κατάστασή μου μετά την παράσυρση, είναι ότι το αυτοκίνητο που με χτύπησε με πέταξε δίπλα στην μπροστινή ρόδα αστυνομικής κλούβας που βρισκόταν εν κινήσει και δεν σταμάτησε! Για λίγα εκατοστά δηλαδή... μάλλον δεν θα συζητούσαμε τώρα».

-Το αυτοκίνητο εικάζεται ότι ήταν της ασφάλειας. Από που προκύπτει;

«Όλες και όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες λένε πως πρόκειται για άσπρο Citroen Xsara που πορευόταν παράλληλα με τις αστυνομικές κλούβες και φαινόταν να τις συνοδεύει. Εγώ λέω απλώς ότι είναι πολύ πιθανό να ανήκε στην αστυνομία. Ας μας πουν όμως οι αρμόδιες αρχές σε ποιον ανήκει».

-Υπήρχε ένταση και ίσως ο οδηγός του φοβήθηκε. Ανθρώπινο δεν είναι; Σταμάτησε μετά τον τραυματισμό σας;

«Τη χρονική στιγμή της παράσυρσης ο κόσμος έβηχε, έκλαιγε, προσπαθούσε ακόμα να συνέλθει από ό,τι είχε προηγηθεί. Ταυτόχρονα διαμαρτυρόταν και προς τις κλούβες. Οπότε ναι, σίγουρα η ένταση δεν έλειπε από την ατμόσφαιρα, δεν είδα όμως να συμβαίνει κάτι που να μπορεί να συσχετιστεί με μια παράσυρση».

-Θα μπορούσε αυτό που σας συνέβη να συμβεί στον καθέναν; Και γιατί;

«Αυτό που μου συνέβη δεν είναι τυχαίο. Το μόνο τυχαίο ήταν ποιον ή ποια από τους διαδηλωτές θα έβρισκε. Στο νοσοκομείο δεν ήμουν ο μόνος από τη διαδήλωση, άλλωστε. Σίγουρα άλλος ένας από την ίδια παράσυρση, άλλα δύο άτομα από άλλες παρασύρσεις και άλλοι με ανοιγμένα κεφάλια από γκλομπ κ.λπ. Η βία της ΕΛ.ΑΣ. είχε ποικιλία. Μπορεί να ήμουν ο πιο άτυχος εκείνη την μέρα, αλλά στη θέση μου θα μπορούσε να είναι ο καθένας και η καθεμιά από τον κόσμο που διαδήλωνε. Οι ζωές μας είναι αναλώσιμες μπροστά στην ανάγκη για αέναη ανάπτυξη και κερδοφορία και αυτό φροντίζουν να μας το κάνουν σαφές: στις ράγες, στους χώρους εργασίας μας, στα σύνορα, στα νοσοκομεία, στους δρόμους, παντού. Φροντίζει να μας το υπενθυμίζει και ο ΜΑΤατζής στο 3ο γνωστό βίντεο εκείνης της μέρας (τραβηγμένο λίγα λεπτά μετά την παράσυρση) μιλώντας με συνάδελφο του -και πιθανόν αναφερόμενος στο δικό μας περιστατικό- και λέγοντας "...και να πάτησες κανέναν, κατά λάθος". Αυτή είναι όμως η ΕΛ.ΑΣ. και η συνέπεια με την οποία συμβαίνουν τέτοια περιστατικά δείχνει και στον πιο αφελή πως δεν πρόκειται για "παραστρατήματα" αλλά για την ουσία του ρόλου της. Ενός ρόλου που δεν είναι αυτόνομος προφανώς, αλλά άμεσα συνυφασμένος με την κρατική μορφή. Όπως και οι υπόλοιπες εκτελεστικές εξουσίες. Το είδαμε τόσο στις δολοφονίες του Σαμπάνη στην Αθήνα και του Φραγκούλη στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην παράσυρση του Ιάσονα έξω από τη βουλή από υπηρεσιακό όχημα».

-Θα προχωρήσετε σε κάποια νομική ενέργεια;

«Ναι προφανώς, έχω ήδη κινηθεί νομικά καταθέτοντας μήνυση και ζητώντας να ταυτοποιηθεί ο οδηγός του οχήματος».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ