Οι εργοθεραπευτές κατά Πλεύρη - Οργή για την υπουργική απόφαση «έκτρωμα» που τους αφανίζει

Οι εργοθεραπευτές μάλλον έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργού Υγείας, καθώς σιγά σιγά φαίνεται ότι το υπουργείο προσπαθεί να τους αφανίσει. Υπουργική απόφαση, λοιπόν, ορίζει έναν εργοθεραπευτή ανά ογδόντα ασθενείς!

Οι εργοθεραπευτές κατά Πλεύρη - Οργή για την υπουργική απόφαση «έκτρωμα» που τους αφανίζει
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υπουργική απόφαση που ορίζει έναν εργοθεραπευτή ανά ογδόντα ασθενείς.

Στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε και στα κόμματα της Βουλής, γίνεται λόγος για νέο «χτύπημα» από την κυβέρνηση με μια απόφαση «έκτρωμα» που καταστρατηγεί τα δικαιώματα του κλάδου καθώς «με το πρόσχημα της μη εύρεσης Εργοθεραπευτή, δίνει το δικαίωμα αναπλήρωσης της ειδικότητας από Φυσικοθεραπευτή».

Εύλογα ο ΠΣΕ ρωτά ευθέως τον κ. Πλεύρη αν «σε περίπτωση μη εύρεσης χειρουργού θα προσλάβετε οφθαλμίατρο, με γνώμονα ότι και οι δύο έχουν τελειώσει την Ιατρική;», κάνοντας σαφές ότι εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές πρόκειται για δύο διαφορετικές ειδικότητες.

Παράλληλα, στην επιστολή του ο ΠΣΕ κάνει λόγο για προχειρότητα, καθώς το υπουργείο αντιμετωπίζει την ειδικότητα σαν να μην γνωρίζει ποια είναι η χρησιμότητά της, παρότι πρόκειται για μια αυτοτελή ειδικότητα αποκατάστασης, νομοθετικά κατοχυρωμένη στη χώρας μας, όπως σε όλες τις σύγχρονες χώρες του κόσμου.

Μάλιστα, καλεί το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ως αρμόδιο φορέα, «να αποσύρουν την εν λόγω Υ.Α. και να υπάρξει άμεση συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών για την υιοθέτηση όρων ουσιαστικής εργοθεραπευτικής παρέμβασης στα Κέντρα  Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, με βασικό στόχο την αξιοπρεπή αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιθαλπόμενοι σε αυτά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΕ

«Νέο «χτύπημα», μέσα σε λίγες ημέρες, από την κυβέρνηση, κατά των εργοθεραπευτών και της παροχής του έργου τους σε ασθενείς.

Αυτή τη φορά, το ατόπημα έρχεται από το υπουργείο υγείας, το οποίο στην Υ.Α.  περί «Εφαρμογής κριτηρίων ποιότητας στις αποζημιωμένες από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας ιδιωτικών Γενικών Κλινικών και ιδιωτικών Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας», ορίζει έναν εργοθεραπευτή ανά ογδόντα ασθενείς! Παράλληλα, με το πρόσχημα της μη εύρεσης Εργοθεραπευτή, δίνει το δικαίωμα αναπλήρωσης της ειδικότητας από Φυσικοθεραπευτή!

Και θέτουμε ευθέως το ερώτημα προς το Υπουργείο Υγείας: Σε περίπτωση μη εύρεσης χειρουργού θα προσλάβετε οφθαλμίατρο, με γνώμονα ότι και οι δύο έχουν τελειώσει την Ιατρική;

Πραγματικά μένουμε άφωνοι από την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Υγείας, και ο υπουργός κ. Αθ. Πλεύρης, αντιμετωπίζει μία αυτοτελή ειδικότητα αποκατάστασης, νομοθετικά κατοχυρωμένη στη χώρας μας, όπως σε όλες τις σύγχρονες  χώρες του κόσμου.

Θεωρούσαμε, ότι μετά την συνάντηση μας, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Πλεύρης, θα είχε αντιληφθεί πλήρως την ειδικότητά μας και το έργο που προσφέρουμε, το οποίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες ειδικότητες, γεγονός που συνιστά αντιποίηση επαγγέλματος.

Αντί αυτού, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, και μάλιστα στο χειρότερο, η ήδη προβληματική Υ.Α. του 2005, ενώ περιμέναμε την κατάργηση της και την θέσπιση πραγματικών και σύγχρονων κριτηρίων ποιότητας στα συγκεκριμένα κέντρα.

Δεν μας εκπλήσσει όμως, αρνητικά, μόνο η συνεχιζόμενη απαξίωση του κλάδου, αλλά και αυτή του ασθενούς, αφού στην Υ.Α., ξεκάθαρα, αντιμετωπίζεται ως αριθμός και όχι ως πολίτης που έχει δικαίωμα στην ποιοτική και εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η υπουργική απόφαση κάνει λόγο για «εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων» προβλέπει ότι για κάθε ογδόντα (80) ασθενείς αναλογεί ένας (1) εργοθεραπευτής! Προφανώς, εδώ πλέον, μιλάμε για ένα κακόγουστο αστείο, σε βάρος όμως ενός ολόκληρου κλάδου επαγγελματιών της υγείας και φυσικά σε βάρος χιλιάδων ανηλίκων και ενηλίκων συμπολιτών μας, για τους οποίους η εργοθεραπεία αποτελεί παροχή υπηρεσίων με σκοπό να αποκτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ως αρμόδιο φορέα, να αποσύρουν την εν λόγω Υ.Α. και να υπάρξει άμεση συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών για την υιοθέτηση όρων ουσιαστικής εργοθεραπευτικής παρέμβασης στα Κέντρα  Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, με βασικό στόχο την αξιοπρεπή αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιθαλπόμενοι σε αυτά.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών δηλώνει διαθέσιμος και έτοιμος για μια τέτοια εποικοδομητική συνεργασία αλλά και αποφασισμένος να προασπίσει με κάθε τρόπο, τόσο τα επιστημονικά και επαγγελματικά δικαιώματα των Ελλήνων Εργοθεραπευτών, όσο και το δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη για πρόσβαση σε πραγματικά ποιοτική και αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ