Πολυνομοσχέδιο-ντροπή: Η αρωγή στα θύματα των Τεμπών «δούρειος ίππος» για προεκλογικά ρουσφέτια

Αναίσχυντη εξουσία, πέρασε 111 άσχετες διατάξεις προτάσσοντας την αρωγή των θυμάτων των Τεμπών.

Πολυνομοσχέδιο-ντροπή: Η αρωγή στα θύματα των Τεμπών «δούρειος ίππος» για προεκλογικά ρουσφέτια
ΠΡΟΒΟΛΗ

Χωρίς ανάσα θα ψηφίζονται τα νομοσχέδια -από τους 156 της ΝΔ- μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη που επισήμως κλείνει η Βουλή λόγω της προκήρυξης εκλογών στις 21/5.

Μέχρι τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί να ψηφιστούν και οι «δέκα νομοθετικές πρωτοβουλίες», όπως χαρακτήρισε κομψά στο Υπουργικό Συμβούλιο τις τελευταίες εκδουλεύσεις που έχει η κυβέρνησή του. Πρόκειται για μια σειρά νομοσχεδίων τα οποία αποτελούν και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και κατατέθηκαν με προτεραιότητα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή παρκάμπτοντας άλλα, που είχαν εγκριθεί από παλαιότερες συνεδριάσεις του Υπουργικού.

Πολυνομοσχέδιο για όλες τις δουλειές

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε την Παρασκευή με τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις», έχουν στριμωχτεί δεκάδες ανομοιογενείς διατάξεις, από τα μέτρα για τη στήριξη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά και το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής που θα διερευνήσουν τις ευθύνες για το δυστύχημα.

Άλλος για το ακαταδίωκτο;

Η κυβέρνηση ακολούθησε την επιτυχημένη συνταγή του ακαταδίωκτου για την επιτροπή και τα στελέχη που χειρίστηκαν την πανδημία και με το άρθρο 5 της τροπολογίας ορίσαν πως «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμα ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023, που συστήθηκε και συγκροτήθηκε με την υπ. αρ. 71651/6.3.2023 απόφαση του γενικού γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα». Στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται πως «αν ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής διώκονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μετά από έγκριση σχετικού αιτήματος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατόπιν απόφασης του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 29 του ν.4831/2021».

Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο-πολυεργαλείο, που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και όχι από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τα άρθρα για τα μέτρα ελάφρυνσης και την ασφάλεια των μεταφορών είναι μόλις 21, ενώ στο νομοσχέδιο βρίσκουμε κρυμμένα 111 άρθρα από 5 διαφορετικά υπουργεία. Απόδειξη ότι το νομοσχέδιο, με μπροστάρη την αρωγή στα θύματα των Τεμπών, είναι ο «δούρειος ίππος» για προεκλογικά ρουσφέτια, είναι το γεγονός ότι 40 εξωκοινοβουλευτικοί φορείς θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για το νομοσχέδιο βάσει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Αντέδρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Ο Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης, μίλησε για επιχειρούμενη θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σειράς ρουσφετολογικών διατάξεων, στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

«Τι επιχειρεί η κυβέρνηση; Να αναγκάσει, πολιτικά να εκβιάσει την αντιπολίτευση να συναινέσει στο νομοσχέδιο, βάζοντας ως προμετωπίδα το ζήτημα των Τεμπών, νομοθετώντας σε μια λογική επικοινωνίας και όχι ουσίας. Θέλει να εκμεταλλευτεί την ευαισθησία του συνόλου της αντιπολίτευσης για ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο θέμα. Αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε και χαρακτήρισε τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου ως «Μνημείο εξυπηρετήσεων και κακοδιαχείρισης», υπογραμμίζοντας τα εξόφθαλμα σημεία:

- Στην ωμή καταπάτηση της δασικής νομοθεσίας με το άρθρο 110 στο «όνομα» του πολιτισμού
- Στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών κατ’ εξαίρεση, μόνο στα λιμάνια στα οποία η ιδιωτικοποίηση είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης, όπως αυτό της Καβάλας.
- Στις νέες παρατάσεις για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
- Στις νέες παρατάσεις για το σύστημα κατάταξης όλων των ξενοδοχείων της χώρας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μίλησε για διατάξεις που:

- Αντιμετωπίζουν με όρους εμπορίας τις φυσικές πηγές νερού.
- Διευκολύνουν την παραχώρηση τουριστικών λιμένων.
- Περιλαμβάνουν ελλιπείς και αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις για τους καλλιτέχνες, οι οποίες ήρθαν χωρίς διαβούλευση και «επιχειρούν να κάνουν το άσπρο μαύρο.
- Εξαιρούν τις ώρες πρόβας από την εργασία πλήρους απασχόλησης.
- Ανοίγουν το δρόμο για την ανέγερση έως και κυλικείων σε δάση και δασικές εκτάσεις υπό το ομπρέλα του πολιτισμού.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, τόνισε: «Είναι λάθος ένα κομβικό, ουσιαστικό και συγχρόνως συμβολικό νομοσχέδιο να εργαλειοποιείται με μια σειρά άλλων άρθρων. Είμαι στη δυσάρεστη θέση να επισημάνω πως είναι αδιανόητο σήμερα οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων να στηρίζονται αποκλειστικά σε ανθρώπινους χειρισμούς χωρίς να υπάρχει καμία τεχνολογική ασφαλιστική δικλείδα».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ