Αρσάκειο: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν βάναυσα συμμαθητή τους – Δεν ήταν η πρώτη φορά, καταγγέλλουν οι συμμαθητές του

Ένα περιστατικό απίστευτης βαρβαρότητας έλαβε χώρα στο Αρσάκειο γυμνάσιο Ψυχικού με πρωταγωνιστές έξι ανήλικους μαθητές, οι οποίοι ξυλοκόπησαν ανηλεώς συμμαθητή τους. Η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της εξαπολύει πυρά κατά της Κεραμέως, χαρακτηρίζοντας τα ιδιωτικά σχολεία «ξέφραγο αμπέλι» και «μαγαζιά» της κυβέρνησης.

Αρσάκειο: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν βάναυσα συμμαθητή τους – Δεν ήταν η πρώτη φορά, καταγγέλλουν οι συμμαθητές του
ΠΡΟΒΟΛΗ

Άγριο περιστατικό bullying σημειώθηκε στο Αρσάκειο γυμνάσιο Ψυχικού την Παρασκευή 31.03, όταν έξι ανήλικοι ακινητοποίησαν, έδεσαν και χτύπησαν βάναυσα έναν συμμαθητή τους.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, πέντε αγόρια και ένα κορίτσι άρχισαν να βρίζουν και να κοροϊδεύουν τον συμμαθητή τους, ωστόσο πολύ γρήγορα η λεκτική βία μετατράπηκε σε σωματική, καθώς πέρα από κλοτσιές και μπουνιές, οι ανήλικοι δεν δίστασαν να τυλίξουν με την πετονιά τον λαιμό του συμμαθητής τους, προκαλώντας του σωματικές βλάβες.

Τα σημάδια είδε η μητέρα του, που στη συνέχεια κατήγγειλε το περιστατικό στις αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, τέσσερις ανήλικοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι διέφυγαν τη σύλληψη.

Και οι 6 κατηγορούνται για εξύβριση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία κατά συναυτουργία.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Το θύμα δεχόταν εκφοβισμό συστηματικά

Μιλώντας στο newsbomb.gr συμμαθητές του 15χρονου θύματος, ένας από τους φίλους του υποστήριξε πως το περιστατικό έλαβε χώρα εντός σχολικής αίθουσας, δίπλα από το γραφείο της υποδιευθύντριας, και κανένας δεν κατάλαβε τίποτα.

«Μπήκαν μέσα στην τάξη, τον έδεσαν και του τρίβανε τον λαιμό με την πετονιά. Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Δίπλα από τις τάξεις της Γ' Γυμνασίου, ήταν οι τάξεις της υποδιευθύντριας, δεν κατάλαβε τίποτα», είπε αρχικά.

Μάλιστα, ο μαθητής ανέφερε ότι δεν ήταν εκείνη η πρώτη φορά που το παιδί δέχεται bullying. Όπως υποστήριξε, δεχόταν πάρα πολύ καιρό bullying, ενώ σημείωσε ότι «αυτό με την πετονιά» μπορεί να έχει ξαναγίνει.

«Το παιδί είχε έγκαυμα από την πετονιά, από το τρίψιμο. Έχει δύο σημάδια. Το παιδί τώρα είναι μια χαρά. Δεχόταν πάρα πολύ καιρό bullying. Τον έβριζαν, άλλοι λένε πως τον χτυπούσαν. Αυτό με την πετονιά ίσως έχει γίνει ξανά. Δεν γνωρίζω γιατί το έκαναν αυτό στο ίδιο παιδί».

Με καθυστέρηση η ανακοίνωση του Αρσακείου

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι το Αρσάκειο Ψυχικού εξέδωσε ανακοίνωση για να ενημερώσει τους γονείς των μαθητών, που φοιτούν στα Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για το επεισόδιο bullying στον μαθητή από συμμαθητές του, με καθυστέρηση τριών ημερών.

Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ανακοίνωση επισημαίνεται η 3η Μαρτίου ως ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες για το περιστατικό, την στιγμή που αυτό μετρά ήδη τρεις ημέρες.

Η ανακοίνωση του Αρσακείου:

«Ενημερώνουμε τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ότι εντός τής ημέρας (3/4/2023) θα κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες, ώστε να διερευνηθεί η ευθύνη των εμπλεκομένων μαθητών από τα αρμόδια όργανα (Σύλλογο Διδασκόντων). Ομοίως υπεβλήθη ήδη κατεπείγον αίτημα για Ενορκη Διοικητική Εξέταση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες εκπαιδευτικών σχετικά με το συμβάν».

«Ξέφραγο αμπέλι» χαρακτηρίζει τα ιδιωτικά σχολεία η ΟΙΕΛΕ

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ιδιωτών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Την ανακοίνωση της, η ΟΙΕΛΕ χαρακτήρισε τα ιδιωτικά σχολεία «ξέφραγο αμπέλι» και «μαγαζιά» και κατήγγειλε, χωρίς να κατονομάσει το σχολείο στο οποίο έλαβε χώρα το περιστατικό, ότι «το bullying σε ιδιωτικά σχολεία δεν έχει μόνο πρωταγωνιστές μαθητές, καθώς καταγράφονται πολλά περιστατικά με γονείς εναντίον εκπαιδευτικών και με ιδιοκτήτες εναντίον εκπαιδευτικών».

Κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η ΟΙΕΛΕ τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι το γενικευμένο bullying στα ιδιωτικά σχολεία εντείνεται, η Υπουργός Παιδείας δεν κάλεσε την ΟΙΕΛΕ στο διάλογο για το σχέδιο νόμου σχετικά με την σχολική βία, αν και κάθε νόμος που ισχύει για τα δημόσια ισχύει και για τα ιδιωτικά σχολεία».

Σημείωσε μάλιστα ότι «η κ. Κεραμέως μάλλον δεν θεωρεί τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «σχολεία», αλλά κλειστά «μαγαζιά» ορισμένων γνωστών και φίλων και δεν θέλει να εφαρμοστεί καμιά διάταξη που βάζει έστω και ελάχιστα όρια και περιορισμούς στη λειτουργία τους. Ακόμη κι αν αυτό βαίνει εις βάρος των μικρών μαθητών, εις βάρος της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, εις βάρος της ασφάλειάς τους».

Όπως τόνισε στην ανακοίνωση της η ΟΙΕΛΕ, «κάποιοι ήθελαν τα ιδιωτικά σχολεία να μετατραπούν σε "μαγαζιά", ουσιαστικά εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και χωρίς τον έλεγχο που απαιτείται σε φορείς που παρέχουν ευαίσθητο, δημόσιο αγαθό.

Ο χώρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης ολισθαίνει σε μια χωρίς προηγούμενο απορρύθμιση και παρακμή, καθώς η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων σε μια ομάδα επιχειρηματιών είναι για τους κρατούντες πιο σημαντική ακόμη και από το συμφέρον των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ελπίζουμε έστω και τώρα, έστω και την ύστατη ώρα, πολιτικές δυνάμεις και η σιωπηρή, υγιής πλειονότητα των γονέων, να πιέσουν για ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία για την ιδιωτική εκπαίδευση, ώστε να διασφαλίζονται εύρυθμες, ομαλές σχέσεις σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής κοινότητας και τα ιδιωτικά σχολεία να επιστρέψουν στην κανονικότητα» καταλήγει η ΟΙΕΛΕ.

1 στα 3 παιδιά πέφτουν θύμα bullying

Την στιγμή που βλέπουμε τα θύματα bullying να πολλαπλασιάζονται, μια νέα έρευνα έρχεται να μας επιβεβαιώσει ότι οι αριθμοί είναι ακόμα πιο μεγάλοι από όσο νομίζουμε.

Έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού» για τον σχολικό εκφοβισμό, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής σχολικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης με τίτλο «Μίλα Τώρα», έδειξε ότι το 32% του δείγματος της έρευνας έχει πέσει θύμα bullying.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.293 παιδιών από όλες τις σχολικές βαθμίδες και τα δείγματα που λήφθηκαν ήταν ποικίλα -ανά σχολική κατηγορία, ανά φύλο κ.ά.- και σε πολλαπλά επίπεδα, ανά περιφέρεια κ.λπ.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 48% των παιδιών που δέχονται bullying ζουν στην Πελοπόννησο και το 42,1% δέχεται σχολικό εκφοβισμό στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού έχει ταξικούς, φυλετικούς, αλλά και έμφυλους παράγοντες, καθώς η πλειονότητα των θυμάτων περιλαμβάνει μετανάστες, πρόσφυγες, κορίτσια από φτωχότερες ή και μονογινεϊκές οικογένειες.

Η έρευνα καθιστά πλέον σαφές ότι θύματα bullying είναι παιδιά που, λόγω δύσκολων συνθηκών διαβίωσης, είναι περισσότερο «ευάλωτα» και καθίστανται «στόχος» από τους συμμαθητές τους.

Το κράτος οφείλει να εφαρμόσει πολιτικές και να λάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες να παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς να χρειάζεται τα παιδιά να μπαίνουν στον κόσμο του ανταγωνισμού και της «ανωτερότητας» που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με μια αχρείαστη αριστεία, σε όλους τους τομείς.

Η κρατική παρέμβαση οφείλει να εξασφαλίζει την ευημερία όλων των παιδιών, πόσο μάλλον όταν αυτή σχετίζεται και εξαρτάται από το σχολείο και το σχολικό περιβάλλον, έναν χώρο άντλησης γνώσης και ιδεών, καθοριστικών για την υγιή πνευματική διάπλαση των παιδιών και του χαρακτήρα τους.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ