ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Το επιτελικό (παρα)κράτος και η μαφία χέρι-χέρι στη Μύκονο

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέδωσε μια συνολική ανακοίνωση για τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα στην Μύκονο. Αναφέρεται στις μαφίες του τουρισμού, νόμους που βάζουν τις «επενδύσεις» πάνω από το περιβάλλον και τις αρχαιότητες, τις γαλέρες του τουρισμού με την μαύρη εργασία και την διαμονή σε κοντέινερ, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο εμπόριο ναρκωτικών και το trafficking ως κύριες πηγές εισοδήματος των παρακρατικών μηχανισμών.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Το επιτελικό (παρα)κράτος και η μαφία χέρι-χέρι στη Μύκονο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την Μύκονο:

ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ (ΠΑΡΑ)ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΦΙΑ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Η εγκληματική επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού και ο επίμονος αγώνας των σωματείων του Υπουργείου Πολιτισμού για να μη συγκαλυφθεί η υπόθεση, αποκάλυψε τον βόθρο της υπερεκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων στη Μύκονο, με την χωρίς όρια τουριστικοποίηση, που διαφημίζεται ως «πρότυπο ανάπτυξης».

Μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα λειτουργούν ως «κρατος εν κράτει» με την διαχρονική ανοχή και την κάλυψη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, της αστυνομίας, των τοπικών και των δικαστικών αρχών, καταπατώντας κάθε νομοθεσία για τον αιγιαλό, την προστασία των αρχαιολογικών χώρων,  την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία. Κατασκευάζουν φράχτες που αποκόπτουν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, και κτίσματα πέρα από κάθε νομιμότητα και φαντασία. Εκμεταλλεύονται και το τελευταίο κομμάτι γης ανεξέλεγκτα ενώ στήνουν κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, που μετατρέπεται σε σύγχρονο εργασιακό κάτεργο για τους εργαζόμενους. Οι παράνομες οικοδομές χτίζονται τη νύχτα από εργολάβους που υπερεκμεταλλεύονται τους εργάτες, συχνά μετανάστες εργαζόμενους χωρίς χαρτιά, και στέλνουν αυτούς να συλληφθούν και να απελαθούν σε περίπτωση ελέγχου. Τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα beach bar λειτουργούν με 10-12ωρη «μαύρη» εργασία εργαζόμενων που ζουν σε συνθήκες φαβέλας για τη σεζόν, κοιμούνται σε σκηνές ή σε κοντέινερ. Τα ναρκωτικά και η εξαναγκαστική πορνεία είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για να μεγιστοποιεί το εισόδημά της αυτή η μαφία του κέρδους.

Λίγες μέρες μετά τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού, ένας αλβανός εργάτης που εργαζόταν χωρίς χαρτιά και ασφάλιση, έχασε την ζωή του σε παράνομη οικοδομή. Ο εργολάβος του παράνομου και χωρίς ασφάλεια έργου ακόμη δεν έχει βρεθεί, ούτε έχει συλληφθεί. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την αποκάλυψη ότι κυκλώματα τράφικιγκ γυναικών κρατούσαν φυλακισμένες γυναίκες στη Μύκονο και τις εξέδιδαν χωρίς την θέλησή τους. Η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και οι Εισαγγελείς που τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους, δεν τα γνωρίζουν αυτά;

Άνθρωποι, πολιτιστική κληρονομιά και φυσικό περιβάλλον γίνονται θυσία στο βωμό της μαφίας του κέρδους. Και αν κάποιος αντιδράσει επιστρατεύουν την βία, τους τραμπουκισμούς, τις μαφιόζικες επιθέσεις. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Μύκονο, αλλά και στην Ρόδο, και στη  παραλιακή ζώνη της Αττικής, και σταδιακά επεκτείνεται σε όσες περιοχές παραδίδονται στην άναρχη μαφιόζικη τουριστική ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα μοντέλο “αναπτυξης” που απειλεί να επεκταθεί διαμορφώνοντας ολοκληρες περιοχές σε "ειδικες οικονομικές ζώνες" με ανεξελεγκτη δραστηριότητα επίσημων και παρακρατικών δραστηριοτήτων όπου ξεπλένονται κέρδη ανεξαρτήτως προέλευσης. Μονο η μαζική αντίδραση και ο αγώνας των κατοίκων και των εργαζόμενων μπορεί να το σταματήσει.

Το «επιτελικό κράτος» είναι το κράτος της βίας, των επιχειρηματικών συμφερόντων, της προστασίας των μαφιόζων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε υποκριτικά τον αποτροπιασμό του και ανακοίνωσε μέτρα για «να επιβληθεί ο νόμος» στο νησί της Μυκόνου. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που στοχοποιεί τους αρχαιολόγους ως «εχθρούς της ανάπτυξης» και καταστρέφει αρχαιότητες σε όλη την Ελλάδα στο βωμό του κέρδους. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της κερδοφορίας του τουριστικού κεφαλαίου: Έχει υποσχεθεί ασυλία σε ξενοδόχους και επιχειρηματίες για να υπερεκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, να τους έχουν ανασφάλιστους και να τους κλείνουν σε μπουντρούμια. Έχει εγκρίνει, με το νόμο των «Στρατηγικών Επενδύσεων», την δημιουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας σε περιοχή της Μυκόνου όπου, για λόγους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, κανονικά δεν επιτρέπεται η δόμηση! Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που κατήργησε την Επιθεώρηση Εργασίας, και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφήνοντας υπηρεσίες χωρίς υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ, στην αρχαιολογική υπηρεσία, στην πολεοδομία, στην κτηματική υπηρεσία που έχει αρμοδιότητα στον αιγιαλό, στην αποκεντρωμένη διοίκηση που έχει την αρμοδιότητα για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που συνεχώς λοιδορεί το δημόσιο, μιλώντας για «βαθύ κράτος», ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει την απουσία κάθε δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να πλουτίζουν οι μαφίες του κέρδους. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που έχει τα ΜΑΤ για να φυλάνε τις λαμαρίνες στην πλατεία Εξαρχείων, απέναντι στους κατοίκους, αλλά ποτέ δεν βάζει την αστυνομία να αντιμετωπίσει την μαφία των ναρκωτικών, της πορνείας ή τους εργολάβους των αυθαιρέτων.

Υποκριτικές είναι και οι οιμωγές για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στη Μύκονο και σε όλη την Ελλάδα. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν σειρά νόμων για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ειδικά από το 2011 και μετά, και την παράκαμψη κάθε πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Αντί να γκρεμιστούν οι πολυτελείς βίλες και οι αυθαίρετες πισίνες, οι ιδιοκτήτες τους πλήρωσαν για να τα «νομιμοποιήσουν», δίνοντας το μήνυμα ότι όλα επιτρέπονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πήγε κόντρα σε αυτή τη λογική, αλλά με νόμο του 2017 εισήγαγε τη λογική της «τακτοποίησης» αυθαιρέτων έναντι «προστίμου» ακόμη και σε αδόμητες ζώνες, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε παραδοσιακούς οικισμούς, στον αιγιαλό! Ο ιδιωτικός φράχτης στην παραλία του Πανόρμου Μυκόνου, η φωτογραφία του οποίου προκάλεσε αποστροφή σε όλους τους πολίτες, ξεκίνησε να χτίζεται το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να επεκταθεί επί κυβέρνησης ΝΔ.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και των Μνημονίων, ψήφισαν και στήριξαν, διαδοχικά, σειρά νόμων που παραδίδουν τον αιγιαλό ακόμα και τις ζώνες προστασίας (περιοχές NATURA κλπ) στην εκμετάλλευση και το επιχειρηματικό κέρδος και πέρασαν όλη την δημόσια περιουσία και ολόκληρες περιοχές στο ΤΑΙΠΕΔ για να επιταχύνουν το ξεπούλημα τους στα επιχειρηματικά τραστ.

Να σταματήσει η δράση της μαφίας στην Μύκονο, η κερδοσκοπία εις βάρος των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος. Να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει την στάση των μαχόμενων αρχαιολόγων και κάθε εργαζόμενου που σηκώνει που σηκώνει ανάστημα και βάζει εμπόδια στη λεηλασία. Το «Δεν φοβόμαστε» που ειπώθηκε από τα χείλη των συναδέλφων και συναδελφισσών του Μανώλη Ψαρρού αποτελεί μήνυμα για όλο τον εργαζόμενο λαό. Ήταν τα σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού και οι εργαζόμενοι μέσα από τις συνελεύσεις τους που απάντησαν έμπρακτα στη μαφιόζικη επίθεση, που ανέδειξαν το θέμα και ανάγκασαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει ακόμη και σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Ήταν τα σωματεία που ύψωσαν ανάστημα παρά τις μαφιόζικες επιθέσεις και τις απειλές από τις μαφίες του κέρδους, αλλά και τις εντολές της Υπουργού Λ. Μενδώνη που εξυπηρετούσε τους ίδιους σχεδιασμούς. Είναι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες και οι κάτοικοι της Μυκόνου που θέλουν να απαλλαγούν από τη μαφία του κέρδους που διαλύει την ζωή τους.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα των εργαζόμενων και των κατοίκων της Μυκόνου και τα αιτήματα τους. Χαιρετίζει τον εμβληματικό αγώνα των σωματείων του Υπουργείου Πολιτισμού που στάθηκαν με αποφασιστικότητα απέναντι στις μαφιόζικες απειλές, αλλά και όλων των σωματείων που τους συμπαραστάθηκαν.

Στηρίζουμε τον αγώνα για να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στον αρχαιολόγο και να τιμωρηθούν. Να ξεριζωθεί η μαφία, τα ναρκωτικά και η εξαναγκαστική πορνεία από τη Μύκονο. Να μην παραδοθεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο κέρδος της τουριστικής βιομηχανίας, των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες και να επανέλθουν οι έλεγχοι του δημοσίου για την ασφάλιση και την ασφάλεια στην εργασία, για τις παραβιάσεις στην πολεοδομική και αρχαιολογική νομοθεσία, τον αιγιαλό, την παραλία, τους κοινόχρηστους χώρους και τις αδόμητες περιοχές. Να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις που δόθηκαν κάτω από την πίεση του αγώνα και των αποκαλύψεων των εργαζομένων, να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα και να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ