Εργοστάσιο ΕΜFI (πρώην ΕΒΓΑ): ΜΑΤ αντί για μέτρα ασφαλείας για τους εργάτες

Τη Μεγάλη Παρασκευή 14/4, ένας εργάτης σε εργοστάσιο της EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) σκοτώνεται μέσα στο μηχανοστάσιο εν ώρα εργασίας. Δούλευε εξαντλητικά ωράρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εργοστάσιο ΕΜFI (πρώην ΕΒΓΑ): ΜΑΤ αντί για μέτρα ασφαλείας για τους εργάτες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το περιστατικό γίνεται γνωστό μετά από καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ) που επισημαίνει ότι «το νέο τραγικό αυτό γεγονός έρχεται να προστεθεί στην μακάβρια λίστα των δεκάδων εργατών και εργατριών που έχουν χάσει την ζωή τους».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι το θύμα δούλευε εξαντλητικά ωράρια (ακόμα και για 12 ώρες συνεχόμενες) για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς «η ένταση της δουλειάς για να βγει η παραγωγή της μεγαλοεργοδοσίας έχει χτυπήσει κόκκινο στο εργοστάσιο της EMFI αναγκάζοντας αρκετούς συναδέλφους να αποχωρούν οι ίδιοι από την δουλειά τους, καθώς είτε δεν μπορούν να αντέξουν αυτούς τους ρυθμούς είτε φεύγουν για να προστατέψουν την υγεία και ζωή τους. Η εργασία επιβαρύνεται ιδιαίτερα και λόγω ελλιπούς συντήρησης ακόμη και σε καινούρια μηχανήματα καθώς η αγορά τους επιδοτείτε αλλά η συντήρηση όχι».

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. της ΠΟΕΥΓΤΠ -ύστερα από αίτημα που έκανε στην Ομοσπονδία το Σωματείο Εργαζομένων EMFI για απόφαση απεργίας στο εργοστάσιο-, εξήγγειλε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο την επιχείρησης ΕΜFI A.E. από προχθές Δευτέρα 17/4 στις 22.00 μ.μ έως χθες Τρίτη 18/4 στις 22.00 μ.μ.. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ένα σοβαρό εργατικό δυστύχημα λόγω τεράστιων ελλείψεων στα μέτρα ασφάλειας και υγείας της εργασίας».

Σε καταγγελία προχώρησε και το ΠΑΜΕ, αναφέροντας ότι η εργοδοσία «έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια» τις εκκλήσεις, προκειμένου «να βγει η παραγωγή, να αυξηθούν τα κέρδη της, στηριγμένη στο νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης. Στα παλιά της τα παπούτσια έγραφε και τις απαιτήσεις των εργαζομένων να εφαρμόζεται το 8ωρο. Δουλεύουν συνεχώς υπερωρίες, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού».

«Απάντηση» με ΜΑΤ

Η εργοδοσία, μη σεβόμενη ούτε το πένθος των εργαζομένων της EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) που απεργούν ενάντια στην εντατικοποίηση και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, προσπάθησε χθες Τρίτη 18/4 να διαλύσει την κινητοποίηση με ΜΑΤ και αστυνομία. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για «σπάσιμο» της απεργίας μάλιστα, στελέχη της εργοδοσίας δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τον… νεκρό. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητούν να δουλεύουν 12ωρα, λένε, και αρνούνται να πάρουν μέτρα. Οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να μη θρηνήσουν άλλο συνάδελφό τους. Στο πλευρό των απεργών της ΕΜFI βρίσκονται εργαζόμενοι και συνδικάτα από άλλους κλάδους της Αθήνας και όπως δημοσίευσε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών απαιτούν:

  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να στελεχώσουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα τμήματα.

  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου που κρατούν σε ομηρία εκατοντάδες εργαζομένους εδώ και χρόνια.

  • Να υπογραφεί Επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

  • Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη συντήρηση όλων των μηχανημάτων και να εξασφαλίζεται η ορθή τους λειτουργία.

  • Να γίνουν έλεγχοι από όλες τις υπηρεσίες του κράτους (ΣΕΠΕ, Υπουργείο Εργασίας) για την καταπάτηση των ωραρίων, αδειών κ.ά.

  • Να διενεργηθούν έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς (πυροσβεστική, πολεοδομία, κ.λ.π) για την καταλληλόλητα των εγκαταστάσεων και την στατικότητα των κτηρίων.

  • Να αναλάβει το κόστος η κυβέρνηση και η εργοδοσία να εκπαιδεύσει το προσωπικό ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού ή κάποιας απώλειας χημικών ποσοτήτων που χρησιμοποιούνται στην λειτουργία των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής.

  • Να συνεδριάσει με ευθύνη της εργοδοσίας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η επιτροπή των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας (Ε.Υ.Α)

«Κέρδη βαμμένα στων εργατών το αίμα. Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών. Όλοι στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ