Νέες αποκαλύψεις για αδήλωτες offshore Τσιάρα - Τα ερωτήματα του Ξανθόπουλου

Αναβρασμό στην πολιτική σκηνή έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», το οποίο αποκαλύπτει την εμπλοκή της συζύγου του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σε αδήλωτες offshore εταιρίες.

Νέες αποκαλύψεις για αδήλωτες offshore Τσιάρα - Τα ερωτήματα του Ξανθόπουλου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Να σημειωθεί ότι η σύζυγος του κ. Τσιάρα ήταν στενή συνεργάτιδα του Ανδρέα Πάτση, ο οποίος κατηγορείται για πλουτισμό μέσω διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, απευθείας αναθέσεις ύψους μισού εκατ. ευρώ και ψευδείς δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» η σύζυγος του κ. Τσιάρα, Αγγελική Στεργιούλη, «ήταν ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια της εταιρίας STERALEX Ltd, με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, από την ίδρυσή της, τον Οκτώβριο του 2014, μέχρι και τον Αύγουστο του 2016, δηλαδή έναν χρόνο πριν από τη διάλυση της εταιρίας, τον Δεκέμβριο του 2017. H κυρία Στεργιούλη φαίνεται πως μεταβίβασε την εταιρία λίγο αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πέρασαν τροπολογία με βάση την οποία τα πολιτικά πρόσωπα και οι σύζυγοί τους απαγορευόταν να διατηρούν εταιρία με έδρα στην αλλοδαπή».

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι «με την τροπολογία αυτή είχε δοθεί προθεσμία 60 ημερών προκειμένου να μεταβιβαστούν τέτοια περιουσιακά στοιχεία, την οποία η σύζυγος του κ. Τσιάρα φαίνεται πως τήρησε. Ωστόσο η εξωχώρια εταιρία δεν είχε δηλωθεί ποτέ στη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης του υπουργού, ο οποίος υποχρεούται να αναφέρει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα, τόσο τα δικά του όσο και της συζύγου του».

Τον Οκτώβριο του 2022 η εφημερίδα είχε αποκαλύψει τη σχέση της κ. Στεργιούλη με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση. «Η σύζυγος του κ. Τσιάρα ήταν συνεταίρος με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, γεγονός που επίσης είχε αποκρύψει ο υπουργός στο "πόθεν έσχες" του για τις χρήσεις 2016, 2017 και 2018. Η STERALEX Ltd, δεν αναγράφεται πουθενά στις δηλώσεις του υπουργού σε κανένα έτος. Η μόνη εταιρία που αναγράφεται είναι η STERALEX MIKE, η οποία εδρεύει στην Ελλάδα και έχει το ίδιο όνομα».

Την αποκάλυψη σχολίασε ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος έθεσε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον κ. Τσιάρα και την δραστηριότητα της συζύγου του, τονίζοντας ότι «οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις».

Ολόκληρη η δήλωση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

«Μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του ήταν συνέταιρος του κ. Πάτση σε εταιρία που δεν είχε δηλωθεί στο πόθεν έσχες, σήμερα η εφημερίδα "Δημοκρατία" αποκαλύπτει ότι η σύζυγος του κ. Τσιάρα διατηρούσε και άλλη offshore, που επίσης απέκρυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τα ερωτήματα για τον κ. Τσιάρα είναι αμείλικτα:

Γιατί απέκρυψε από το πόθεν έσχες την offshore της συζύγου του, η οποία μάλιστα ιδρύθηκε με κεφάλαιο μόλις 100 στερλίνες;

Τι περιουσιακά στοιχεία, χρήματα και ακίνητα βρίσκονται στην αδήλωτη βρετανική εταιρία;

Γιατί επιχείρησε πριν δύο μήνες να περάσει διάταξη που δεν υποχρέωνε τις συζύγους πολιτικών να υποβάλλουν μαζί δήλωση πόθεν έσχες;

Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ