Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Τέσσερα χρόνια επιτυχίες», τέσσερα χρόνια διαγγέλματα, τέσσερα χρόνια ψέματα

Εκλογές στις 21 Μαΐου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέδωσε τον φάκελο της πράξης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζητείται η διάλυση της Βουλής. Αμέσως μετά την επίσημη κήρυξη των εκλογών, απευθύνθηκε και πάλι με διάγγελμα, το υπ αριθμόν 35634ο για τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του. Το ακούσαμε και απαντάμε σε κάθε σημείο του, με τον τρόπο που διάλεξε και ο υπουργός να μας απευθυνθεί: τη μυθοπλασία.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Τέσσερα χρόνια επιτυχίες», τέσσερα χρόνια διαγγέλματα, τέσσερα χρόνια ψέματα
ΠΡΟΒΟΛΗ
 • «Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της». Ωραία τα λέει ο αφέντης. Κοίτα που θα πει για σκάνδαλο υποκλοπών και το πάρτι των απευθείας αναθέσεων. Θα πάρει την ευθύνη και θα εγγυηθεί για καθαρές λύσεις. Δεν είπε ποτέ τίποτα; Εντάξει νομίζω είχαμε σοβαρότερα προβλήματα. Δείτε τα είπε, βρήκε και τη λύση.
 • «Μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο. Μετά, την παγκόσμια πανδημία. Αργότερα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια. Και, καθημερινά, τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία»Περάσαμε δύσκολα, έχει δίκιο το παλικάρι μας. Για να δούμε τι προτείνει: «Η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο. Ο εθνικός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας». ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ; ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ;
 • «Η χώρα μας από ουραγός είναι, ήδη, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη». ΠρωταγωνιστΗς Η χώρα. Καλά πήγε αυτό.
 • «Η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες»: Κυριάκο άρχοντα, πάρε μας τα υπάρχοντα.
 • «Επενδυτική βαθμίδα»: Τρία πουλάκια κάθονται. Η μεγέθυνση της οικονομίας που έταξε ο Κυριάκος μας, αφορά μόνο τους ημέτερους του και την εξάρτηση της οικονομίας από δάνεια και φόρους. Αντίβαρο στην αύξηση των επιτοκίων, τα βάρη είναι αυξημένα αλλά στο βάθος του τούνελ παιδία βλέπουμε φως. ΑΝ πετύχουμε επενδυτική βαθμίδα θα πάνε όλα καλύτερα. Για ποιον αφεντικό; «Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας». Α για την ελίτ σας…
 • «Συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και έσοδα από τον τουρισμό της». Κοίτα ότι έχουμε, έχουμε. Πρόσφατο παράδειγμα εξαγωγής το φορτίο με… παγούρια του κυρίου Λασκαρίδη. Α, να το πούμε, πάμε καλά στις εξαγωγές.
 • «Η κοινωνία μας πληρώνει χαμηλότερους φόρους και ΕΝΦΙΑ. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καταργηθεί. Όπως, ουσιαστικά, δωρεάν έγιναν και οι Γονικές Παροχές. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Και, μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, η πολιτεία υψώνει διαρκώς αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια». Πρωθυπουργέ, επειδή μου ήρθε εκκαθαριστικός 850 ευρώ, σας βρίσκεται πρόχειρο ένα ανάχωμα; 
 • «Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν». Σας έστειλε προχθές ο γιατρός της Σερίφου ένα ευχαριστήριο γράμμα για την προσπάθειά σας. Το λάβατε; Σε κάθε περίπτωση το αφήνω εδώ
 • «Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες». Μόνο η PEGA παίρνει συνέχεα το μηδέν γιατί δεν σας ακούει.
 • «Σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν»Χάλασε το μηχάνημα, είπε και μια αλήθεια.
 • «Μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου με αφορμή τη σημερινή θεσμική διαδικασία. Με την ειλικρίνεια που σας μιλώ εδώ και 4 χρόνια. Και με ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έμεινα πιστός στο καθήκον μου. Δίχως να κρύβομαι πίσω από τις άσχημες στιγμές, που πρέπει να γίνονται όλο και λιγότερες»Α, εντάξει, γύρισε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. 
 • «Τον Ιούλιο του 2019 δεν υποσχέθηκα θαύματα αλλά σχέδιο και σκληρή δουλειά, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες το 2023 είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα. Ώστε, σήμερα, να αισθάνομαι πιο έμπειρος και πιο σίγουρος. Γιατί γνωρίζω καλύτερα τα προβλήματα. Κυρίως, όμως, γνωρίζω καλύτερα τις δυνατότητες του τόπου. Αυτές πουμας οπλίζουν όλους με μία νέα αυτοπεποίθηση». Τι πίνετε, πολυχρονεμένε; Το χρειάζομαι για την αυτοπεποίθηση.
 • «Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τις εκλογές, σάς κοιτώ στα μάτια και δηλώνω αισιόδοξος για το αύριο. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου». Να και το πρώτο σημείο που συμφωνούμε. Κρίσιμη είναι, ενωμένοι είμαστε, μακριά από τα ψέματα θέλουμε να μείνουμε, φάγαμε αρκετή λάσπη, πραγματικά, και δεν χορταίνει κιόλας. Ραντεβού στις κάλπες, Κυριάκο μας, και με το καλό σπίτι σου.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ