Όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια – Απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να μετατρέψει πέντε δημόσια μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με σκοπό να διοικούνται από δοτά πρόσωπα, όπως ανακοινώθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, έχει βρει απέναντι τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια – Απεργιακές κινητοποιήσεις από τον  Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες απεργίες από κοινού με άλλα σωματεία, αναφορικά με την υπεράσπιση των πέντε Μουσείων που η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση του, ο ΣΕΑ είχε κάνει λόγο κυβερνητικά συμφέροντα, υπό το πρίσμα του διορισμού «εκλεκτών» της Λίνας Μενδώνη σε διοικητικές θέσεις στα μουσεία αυτά.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται διότι όπως τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της  χώρας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την τοποθέτηση δοτών διοικήσεων στα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία, κατ΄ εφαρμογή του Ν. 5021/2023

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, προχωρά σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις από κοινού με άλλα σωματεία:

-Καλεί σε κινητοποίηση το Σάββατο 22/4/2023 στα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μεσαράς (βλ. συνημμένο κάλεσμα)

-Προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Τρίτη 25 Απριλίου

και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 12.00, από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την ΠΕΣΑ και την ΠΑΣΥΠΑΤΕ

-Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, προκηρύσσει 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 24 Απριλίου, από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Βορείου Ελλάδος και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν.

- Καλεί όλα τα μέλη του Συλλόγου να πάρουν αποφασιστικά μέρος στην απεργία/αποχή από όλα τα καθήκοντα που συνδέονται με την εφαρμογή του ν. 5021/2023, την οποία έχει προκηρύξει από κοινού με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ και η οποία ισχύει μέχρι τις 28/4,

Παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους

και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας.

 Κάτω τα χέρια από τα Κρατικά Μουσεία! Συνεχίζουμε!

Ο ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ