Πώς να παραμείνουν οι γιατροί στα νησιά; - Τρεις ειδικοί απαντούν

Η παραίτηση του κ. Αθανάσιου Κοντάρη, γενικού οικογενειακού γιατρού και επιμελητή Α’, από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου, ανέδειξε εκ νέου το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ και των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών στα νησιά. Δεδομένης της δυναμικής που έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να δοθεί ουσιαστική λύση, χρειάζεται να είναι ριζικές.

Πώς να παραμείνουν οι γιατροί στα νησιά; - Τρεις ειδικοί απαντούν
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι άγνωστα και το αποτύπωμά τους στην ποιότητα των παροχών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και ιατρεία είναι τεράστιο. Η προβληματική αυτή γιγαντώνεται ακόμη περισσότερο στις νησιωτικές περιοχές, στην πλειονότητα των οποίων η υποστελέχωση και η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών είναι σχεδόν δεδομένη.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Αυγής», τρεις ειδικοί δίνουν απαντήσεις για το πώς μπορεί να σταματήσει αυτό το κύμα φυγής των ιατρών από τα νησιά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου Λήμνου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΟΕΝΓΕ και της εννιαμελούς επιτροπής που είχε συστήσει το υπουργείο Υγείας το 2019 για τις Άγονες Δυσπρόσιτες και Νησιωτικές Περιοχές, Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Σαντορίνης Μπάμπης Πανοτόπουλος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου ΕΝΑ και εκ των συντονιστών της Ομάδας Υγείας του ΕΝΑ Βασίλης Ζαχαρόπουλος καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Κώστας Κατσιγιαννόπουλος: Πακέτο κινήτρων για εγκατάσταση και παραμονή

Μιλώντας στην «Αυγή», ο Κώστας Κατσιγιαννόπουλος σημειώνει ότι η πρόταση της Επιτροπής για τα Άγονα νησιά, που είχε συστήσει το υπουργείο Υγείας το 2019, είναι αυτό που θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα, καθώς η πρόταση αυτή είχε εγκριθεί και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

«Ένα τέτοιο πλαίσιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει το λιγότερο ένα πακέτο κινήτρων για εγκατάσταση και παραμονή γιατρών στα νησιά και πρέπει να αφορά τόσο τους γιατρούς που υπηρετούν ήδη όσο και αυτούς που θα επιλέξουν να πάνε στα νησιά:

  • Χορήγηση πραγματικού επιδόματος αγόνου με βάση τους σημερινούς πραγματικούς βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ.
  • Επίδομα στέγασης (είτε ως επίδομα ενοικίου, είτε κυρίως ως επιδότηση για ανέγερση ή αγορά μόνιμης κατοικίας).
  • Ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του συντονιστή διευθυντή.
  • Συνεχή μετεκπαίδευση με μετακίνηση σε άλλα νοσοκομεία για εκπαίδευση με δαπάνη του κράτους.
  • Παροχή μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών με κάλυψη σχετικής δαπάνης από το κράτος.
  • Προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ στα νησιά, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο να υπηρετεί ένας γιατρός σε κάθε ειδικότητα στα νησιωτικά νοσοκομεία».

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κατσιγιαννόπουλο, με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσαν τα νησιά να γίνουν θελκτικός επαγγελματικός προορισμός για μόνιμη εργασιακή εγκατάσταση γιατρών του ΕΣΥ.

Μπάμπης Πανοτόπουλος: Στέγαση και υποχρεωτικότητα

Ο Μπάμπης Πανοτόπουλος υπογραμμίζει στην «Αυγή» τον ρόλο των κινήτρων προκειμένου να προσελκύσει γιατρούς ένα νησί, τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων η εξασφάλιση στέγης αποτελεί έναν βασικό παράγοντα.

«Η επιδότηση στέγης δεν είναι η λύση του προβλήματος, γιατί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αισχροκέρδεια. Σε συνεργασία κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να λυθεί το θέμα της στέγασης του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και του γενικότερου δημόσιου τομέα. Το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει στέγη έστω με ένα πολύ χαμηλό αντίτιμο σε όλο το υγειονομικό προσωπικό» επισημαίνει.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πανοτόπουλος κάνει λόγο για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το οποίο είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδέα του προγράμματος ήταν να βρεθούν δημόσιες εκτάσεις, προκειμένου να χτιστούν εκεί υποδομές για την στέγαση των ιατρών και να παραχωρηθούν έναντι ενός τυπικού, χαμηλού ενοικίου. Ωστόσο, λόγω έλλειψης συνεργασίας, το πρόγραμμα δεν προχώρησε και το πρόβλημα παρέμεινε.

Η δεύτερη πρόταση, την οποία έχει συζητήσει με γιατρούς του ΕΣΥ και με την οποία ήταν σύμφωνοι, είναι ένα είδος μικρής υποχρεωτικότητας.

«Τα νησιά συμμετέχουν στο ΑΕΠ με ένα τεράστιο ποσοστό, δεν είναι φτωχοί συγγενείς. Παράγουν χρήμα. Οπότε θα έπρεπε να έχουν ανταμοιβές στον χώρο της Υγείας. Όταν γίνονται κρίσεις γιατρών ΕΣΥ για τα νοσοκομεία της χώρας, οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται να υποχρεούνται για μια τριετία να υπηρετούν σε άγονες και νησιωτικές περιοχές».

Βασίλης Ζαχαρόπουλος: Ανασχεδιασμός και επένδυση

Τέλος, μιλώντας στην «Αυγή», ο Βασίλης Ζαχαρόπουλος, προτείνει τα ακόλουθα:

  • «Νέο και εκ βάθρων ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη των νησιών για εύκολη και αποτελεσματική εποπτεία των δομών Υγείας.
  • Πλήρη και πραγματική χαρτογράφηση των υφιστάμενων δομών Υγείας.
  • Ουσιαστική εκτίμηση των αναγκών, λαμβανομένων υπόψη και των επιδημιολογικών, γεωγραφικών και τουριστικών δεδομένων.
  • Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με εφαλτήριο τον Νόμο 4486/2017 για τις ΤΟΜΥ και τους οικογενειακούς γιατρούς, με βελτιώσεις, και κατάργηση του Ν. 4931/2022. Παράλληλα, έμφαση και προτεραιοποίηση δημόσιων πολιτικών πρόληψης και παρέμβασης στους κοινωνικούς προσδιοριστές Υγείας.
  • Ενίσχυση των νοσοκομείων σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικούς πόρους.
  • Κίνητρα για την προσέλκυση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του προβλήματος.
  • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή διάσταση της Υγείας μέσω του ΕΣΥ.
  • Επένδυση στο ΕΣΥ και συμπληρωματική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω του ΕΟΠΥΥ. Ανάσχεση της ιδιωτικοποίησης.
  • Στοχευμένες συνεργασίες με τους ΟΤΑ με μοναδικό γνώμονα τη δωρεάν και ποιοτική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων αλλά και των τουριστών.
  • Εκπόνηση πρωτοκόλλων και σχεδίων για έκτακτες περιπτώσεις.
  • Απορρόφηση των σχετικών ενωσιακών κονδυλίων.
  • Και -μάλλον το βασικότερο- πολιτική βούληση και δέσμευση σχεδιασμού και υλοποίησης».
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ