Φάρμακα: Σε έλλειψη αντιβιώσεις, κολλύρια και σιρόπια

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι έχουν εξαφανιστεί από την αγορά φάρμακα πρώτης ανάγκης αλλά και ότι οι πραγματικές ελλείψεις σκευασμάτων είναι πολλαπλάσιες από αυτές τις οποίες έχει καταγράψει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και φτάνουν τα 1.300 σκευάσματα.

Φάρμακα: Σε έλλειψη αντιβιώσεις, κολλύρια και σιρόπια
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, είναι κατηγορηματικός: «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Το Σάββατο εφημέρευα και δεν ξέρω σε πόσους ανθρώπους που ζητούσαν αντιβίωση δεν έδωσα γιατί δεν είχα. Και ήταν άνθρωποι που έψαχναν σε όλα τα εφημερεύοντα φαρμακεία».

Αυτήν την στιγμή από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν:

– Αντιβιώσεις

– Κολλύρια

– Αντιτετανικοί οροί

– Αντισταμινικά

– Σιρόπια για παιδιά

– Αντιδιαβητικά ενέσιμα

Η έλλειψη φαρμάκων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στα νοσοκομεία, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κάνοντας τον απλό συσχετισμό:

«Μου ζήτησαν πολλοί φαρμακοποιοί και γιατροί να αναδείξω το ζήτημα της έλλειψης των φαρμάκων στα νοσοκομεία. Δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους. Η έλλειψη φαρμάκων πια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς οι φαρμακοποιοί προσπαθούν διαρκώς να μπαλώσουν τρύπες. Έχουμε φτάσει μάλιστα στο σημείο να γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια για τη χορήγηση των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη και οι γιατροί αναγκάζονται να χορηγούν λειψές δόσεις. Ακόμη δεν έχουν κινδυνεύσει ασθενείς, αλλά ο μόνος λόγος είναι η υπερπροσπάθεια των φαρμακοποιών, των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Τι κάνουν υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και εταιρείες; Συσκέψεις γίνονται στο Υπουργείο το πρόβλημα όμως δεν λύνεται».

Φάρμακα σε έλλειψη στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, τα παρακάτω φάρμακα είναι σε έλλειψη στα νοσοκομεία:

  • Ενέσιμη φουροσεμίδη (Lasix) amp (ΔIOYPHTIKO) ΣE ΠOΛY ΠEPIOPIΣMENH ΔIAΘEΣH -EΛAXIΣTEΣ ΠOΣOTHTEΣ

  • Uromitexan amp (AIMATOΛOΓIKO)-ΦAPMAKO IΦET

  • Catapres amp (KAPΔIOΛOΓIKO KAI ΓIA MONAΔEΣ)- ΦAPMAKO IΦET

  • HΠΑΡΙΝΗ (ΠEPIOPIΣMENH ΔIAΘEΣH)

  • Lonalgal (ΠAYΣIΠONO - HPEMIΣTIKO)-ΠEPIOPIΣMENH ΔIAΘEΣH

  • Celestone-Chronodose ink (KOPTIZONOYXO)

«Μάλιστα σε εσωτερικό έγγραφο φαρμακείου νοσοκομείου φαίνεται να προτείνονται εναλλακτικές, γεγονός που δείχνει την τραγικότητα που έχουμε φτάσει. Υπάρχουν και άλλα τέτοια έγγραφα που πιστοποιούν τις ελλείψεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος έρχεται να ενώσει τη φωνή του με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολου Βάλτα, που κάνει λόγο για ελλείψεις σε πάνω από 100 φάρμακα (καρδιολογικά, αναπνευστικά και αντιβιοτικά). Σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τον καθοριστικό ρόλο των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια υγεία, τόνισε ότι: «Θα πρέπει να απαγορευτεί επ’ αόριστον η εξαγωγή φαρμάκων και να υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Ο κόσμος ταλαιπωρείται και οι φαρμακοποιοί σκέφτονται πώς θα καλύψουν τις ανάγκες. Προβληματίζομαι όταν έρθει μία μάνα στον πάγκο του φαρμακείου μου και θέλει να κάνει θεραπεία με νεφελοποιητή και γω να μην μπορώ να βρω τα φάρμακα για να κάνει τη νεφελοποίηση το παιδί. Εκεί υπάρχουν πλέον ευθύνες και επιτέλους αυτές οι ευθύνες είναι και ποινικές. Δεν μπορεί κάποιοι να εξάγουν τα φάρμακα για το κέρδος και να μην μπορούν να κάνουν τη θεραπεία στα παιδιά τους οι γονείς».

Τι συμβαίνει με το Ozempic;

Μέσα σε όλα έχουμε και την εξαφάνιση από τα ράφια του φαρμάκου για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με την επωνυμία Ozempic, καθώς γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για την απώλεια βάρους. Χρησιμοποιείται εκτός ένδειξης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου να δηλώνει ότι δεν έχουν ληφθεί ικανοποιητικά μέτρα και να ζητά να γίνει έλεγχος ψευδούς ιατρικής γνωματεύσεων που παρακάμπτουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και που δεν τηρούν τις εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

«Όλοι ομολογούν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα συνταγογραφείται για τον έλεγχο του βάρους κάτι που δημιουργεί εμπόδιο στους ασθενείς που έχουν ανάγκη τη θεραπευτική αγωγή. Αν κάνουν έλεγχο στους γιατρούς που ασχολούνται με την παχυσαρκία και στους φαρμακοποιούς θα δουν ότι έχουν διπλασιαστεί οι συνταγές από τους γιατρούς κι όχι οι ποσότητες που δίνονται χωρίς συνταγογράφηση».

ΕΟΦ για Ozempic

Για το τεράστιο ζήτημα που αφήνει ασθενείς χωρίς αγωγή, πήρε θέση ο ΕΟΦ ζητώντας στους καταναλωτές να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το Ozempic και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα, που σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα. Στο ίδιο πλαίσιο, καλεί τους φαρμακοποιούς να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλ. μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ