Το πρόσωπο που γνώριζε τα πάντα για το Predator και οι εξηγήσεις που ζητά η ΑΔΑΕ από τον διοικητή της ΕΥΠ

Νέες εξελίξεις αναμένεται να έρθουν στο φως μετά την αποκάλυψη του προσώπου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο υποκλοπών και γνώριζε τα πάντα για το Predator, αλλά και από την πρόσκληση προς ακρόαση εκ μέρους της ΑΔΑΕ στον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Το πρόσωπο που γνώριζε τα πάντα για το Predator και οι εξηγήσεις που ζητά η ΑΔΑΕ από τον διοικητή της ΕΥΠ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παρά τις έντονες πιέσεις του φιλοκυβερνητικού Τύπου, η ΑΔΑΕ κάλεσε τελικά σε ακρόαση τον τέως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Με απόφαση κατά πλειοψηφία, ο κύριος Δεμίρης έλαβε πρόσκληση προς ακρόαση, επειδή οι έλεγχοι της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ εντόπισαν «ευρήματα» που απαιτούν εξηγήσεις από τον διοικητή της Υπηρεσίας, αλλά κι επειδή ο ίδιος δεν έχει αποστείλει ακόμα τα απαραίτητα στοιχεία που του ζητήθηκαν σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες αναμενόταν να εγκριθούν εκ μέρους της ΑΔΑΕ έκθεση ελέγχου στην ΕΥΠ για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς και αντίστοιχες εκθέσεις για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ στα κινητά τηλέφωνα κυβερνητικών στελεχών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, στο ενδεχόμενο αυτής της συνεδρίασης της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, προέκυψαν κάποια πολύ «περίεργα» δημοσιεύματα εκ μέρους των φιλοκυβερνητικών μέσων, που στοχοποιούσαν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, αποδίδοντάς του την ευθύνη μιας προσπάθειας παρέμβασης στην προεκλογική περίοδο.

Για το λόγο αυτό είχε αποφασιστεί στο παρά πέντε η απόσυρση της συγκεκριμένης συζήτησης από την ημερήσια διάταξη της ΑΔΑΕ, προκειμένου να μη γίνει οποιαδήποτε σύνδεση των ερευνών με δήθεν προεκλογικές σκοπιμότητες, ωστόσο τελικά η Αρχή δεν υποχώρησε στις πιέσεις και προχώρησε στην απόφαση να καλέσει τον Δεμίρη για ακρόαση. Αναμένεται επίσης να κληθούν για εξηγήσεις κι άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες που δείχνουν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η στοχοποίηση Ράμμου και η ανησυχία της PEGA

Τα εν λόγω δημοσιεύματα αναπαρήγαγε μεγάλη μερίδα από τα φιλοκυβερνητικά μέσα της λίστας Πέτσα, κάνοντας ανοιχτά λόγο για ύπουλη προσπάθεια του Χρήστου Ράμμου να αυξήσει την επιρροή της υπόθεσης καταγγελιών τηλεφωνικών υποκλοπών στην πρόθεση ψήφου. Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ αναγκάστηκε μάλιστα να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση με την οποία τόνισε ότι η αρχή συνεχίζει να ασκεί τις αρμοδιότητές της:

«Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία και σε συνέχεια διαδικασιών, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί ήδη εδώ και πολύ καιρό, συνεχίζει να ασκεί κανονικά και απερίσπαστη τις αρμοδιότητές της για όλα τα εκκρεμή ενώπιόν της ζητήματα χωρίς εξαίρεση».

Η είδηση για την αναβολή της συζήτησης για την ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ και οι επιθέσεις που δέχεται ο πρόεδρός της σχολιάστηκαν αρνητικά μέσω Twitter από την Sophie in 't Veld, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πολύ ανησυχητική εξέλιξη: η ανεξάρτητη αρχή ΑΔΑΕ αναγκάστηκε να ακυρώσει ακρόαση με θέμα την ΕΥΠ και την έρευνα για τα κακόβουλα λογισμικά, υπό την πίεση νέων επιθέσεων κατά της ακεραιότητας του επικεφαλής της. Αυτή η παρέμβαση στο έργο μιας ανεξάρτητης αρχής είναι απαράδεκτη».

Σε επόμενο tweet, η in 't Veld σχολίασε και τις απολύτως προκλητικές δηλώσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι εδώ για να κάνει ό,τι θέλει. 

Ο κύριος Ντογιάκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι διαχρονικά ένα αναφαίρετο δικαίωμά του. Ουαί κι αλίμονο αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο πρώτης της τάξης εισαγγελέας της χώρας είχε περιορισμούς να εκφραστεί κάποια στιγμή αν αυτός κρίνει απαραίτητο»

Η Sophie in 't Veld εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται: «Γιατί να θέλει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μπλοκάρει την έρευνα για τα κακόβουλα λογισμικά;».

Ποιος είναι ο μάρτυρας-κλειδί;

Συνέχεια στην υπόθεση των υποκλοπών δίνουν νέες αποκαλύψεις που σχετίζονται με ένα πρόσωπο, το οποίο φέρεται να διευκόλυνε τη δραστηριοποίηση της Intellexa στην Ελλάδα και τη δράση του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και του δημοσιογράφου Δημήτρη Τερζή, υπάρχει ένα πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, το οποίο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, αφού φαίνεται πως γνώριζε τα πάντα για το πώς ήρθε το Predator στη Ελλάδα, καθώς και για το ρόλο που διαδραμάτισαν στην υπόθεση οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος.

Πρόκειται για τον στενότερο συνεργάτη του Γιάννη Λαβράνου, τον 55χρονο Νίκο Λιόλιο, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία σχεδόν εργάζεται στις εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία σε Ελλάδα και εξωτερικό και μάλιστα κατείχε θέση εκπροσώπου. Να σημειωθεί πως ο επιχειρηματίας Λαβράνος είναι κουμπάρος του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού του πρωθυπουργού και πρώην Γενικού Γραμματέα του.

Εκτός από τα παραπάνω, το ρεπορτάζ επικαλείται και στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την πολυετή συνεργασία του Λιόλιου με τον Φέλιξ Μπίτζιο, του έτερου εμπλεκόμενου επιχειρηματία, ο οποίος, μέσω μιας κυπριακής εταιρείας ονόματι Santinomo Ltd., είχε αποκτήσει το 35% της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator και εξακολουθεί ως σήμερα.

Η σχέση Λιόλιου-Μπίτζιου κρατάει χρόνια, άλλωστε, αφού συμμετέχουν από κοινού στην εταιρεία Big Time Entertainment, όπου ο Μπίτζιος είναι πρόεδρος και ο Λιόλιος Διευθύνων Σύμβουλος. Μάλιστα, μάρτυρες έχουν επιβεβαιώσει την εμπλοκή της εν λόγω εταιρείας στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ο ρόλος του Λιόλιου στην υπόθεση και η εισαγγελική έφοδος

Μετά από παραγγελία της εισαγγελικής ομάδας που διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών, έγινε έφοδος στο σπίτι του Λιόλιου, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως βοήθησε στη διευκόλυνση της δραστηριοποίησης της Intellexa στην Ελλάδα, αλλά και στη διαχείριση λογιστικών και τραπεζικών θεμάτων της «αμαρτωλής» εταιρείας KRIKEL του Γιάννη Λαβράνου. Συγκεκριμένα, ορισμένες από τις άνω διευκολύνσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω της Fullspan Communications, εταιρεία συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, στην οποία ο Λιόλιος είναι διαχειριστής.

Τέλος, με τις πληροφορίες να τον φωτογραφίζουν ως το πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο των υποκλοπών, φαίνεται πως υπήρξε παρότρυνση προς τον Λιόλιο να φύγει από τη χώρα και να μεταβεί στην Αυστραλία (αφού έχει ζήσει εκεί αρκετά χρόνια, ενώ κατέχει και την υπηκοότητα), εξέλιξη την οποία απευχόμαστε γιατί θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις έρευνες της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ