Τέμπη 2023: Οι συγγενείς των θυμάτων ξεκίνησαν τον αγώνα τους

Ζητούν να αποδοθούν ευθύνες παντού και ετοιμάζουν εκδήλωση στη Λάρισα και πορεία στις Σέρρες κατά της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή.

Τέμπη 2023: Οι συγγενείς των θυμάτων ξεκίνησαν τον αγώνα τους
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στη δημιουργία συλλόγου θανόντων προχώρησαν οι συγγενείς των θυμάτων του τραγικού δυστύχηματος των Τεμπών, το οποίο συγκλόνισε την Ελλάδα τον Φλεβάρη που μας πέρασε. Η ίδρυσή του έγινε προχθές το απόγευμα (3.5.23) στο δημαρχείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη με το Δ.Σ να απαρτίζεται από τους ίδιους τους συγγενείς και το αίτημα ήταν ένα και μοναδικό: Να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό συμβάν και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Πριν από την έναρξη της παρουσίασης του συλλόγου, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος της αδικοχαμένης Βασιλικής Χλωρού, με δάκρυα στα μάτια ανέφερε: «Τελείωσε η εποχή της αφέλειας όπου μία ολόκληρη γενιά πίστεψε σε στοργικά κόμματα και ηγέτες-σωτήρες. Οι υπαίτιοι εγκληματίες είναι χρέος μας να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του σωματείου αλλά και νομικός σύμβουλος Γιώργος Ηλιόπουλος τόνισε: «Λίγοι με μειωμένη συνείδηση σε τέτοιες καταστάσεις εκμεταλλεύονται πολλούς με μειωμένη μνήμη. Κύριος στόχος του Σωματείου είναι να ανατρέχει αυτή την εγκληματική πρακτική, θυμίζοντας το τι συνέβη, ποιοι ήταν υπεύθυνοι και ποια ήταν τα αίτια επικινδυνότητας αυτών που μας κυβερνούν ώστε να αλλάξουν τα κριτήρια της επιλογής τους».

Εκεί που ράγισαν καρδιές όμως ήταν όταν πήρε τον λόγο η πρόεδρος του σωματείου Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, καθώς μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, περνάει και θα συνεχίσει να περνάει: «Το δυστύχημα μας στιγμάτισε όλους. Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσω για τον πρώτο Σύλλογο θανόντων εξαιτίας δυστυχήματος, εξαιτίας ενός διεφθαρμένου κράτους. Είμαι μια μάνα που έχασε το παιδί της. Μου είναι αδιανόητο πως ο ανακριτής επέτρεψε την αλλοίωση του χώρου που χάσαμε τα παιδιά μας. Ούτε ξέρουμε γιατί και πώς έγινε. «Δεν ήταν αμέλεια αλλά έγκλημα. Ελήφθησαν και ξοδεύτηκαν κονδύλια από την ΕΕ και φτάσαμε να μιλάμε για πολυτέλεια όταν ζητούμε την ασφάλεια του σιδηροδρόμου.

Οι ένοχοι συνεχίζουν να ζουν με αλαζονεία και πολιτεύονται. Για αυτούς αποτελούμε μια προσωρινή φθορά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε προσωρινή φθορά του κόμματος. Ο υπουργός είπε καλά κάναμε και στέλναμε τα παιδιά μας με τα τρένα γιατί πρέπει και κάποιος να κόψει εισιτήρια. Εγώ είμαι μια τέτοια μάνα. Έστειλα το παιδί μου με το τρένο. Αλλά δε φανταζόμουν πως θα το χάσω.

Απαιτούμε από τον ανακριτή να κάνει σωστά τη δουλειά του, ο Άρειος πάγος να αντικαταστήσει τον ανακριτή αν θεωρεί πως δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Εγώ η Μαρία, η μαμά της Μάρθης συμπορεύομαι με τον αγώνα του συλλόγου. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα για τον αγώνα μας. Και είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε με όλους όσους βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία. Και όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν το δυστύχημα. Αυτή είναι μια υπόσχεση ζωής».

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε η Σμαρώ Οικού, αδερφή του 28χρονου Δημήτρη, ο οποίος ήταν μηχανοδηγός και «έφυγε» εκείνο το μοιραίο βράδυ. Η κ. Οικού ανέφερε ότι στις 6 του Μήνα θα γίνει μια παρόμοια εκδήλωση στη Λάρισα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί πορεία στις Σέρρες κατά της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή.

Μάλιστα παρουσίασε και τις προτάσεις του σωματείου, οι οποίες είναι:

1. Να σφραγιστεί ο σιδηρόδρομος όπως πρότεινε η ανεξάρτητη τριάδα πραγματογνωμόνων

2. Να προφυλακιστούν και να κληθούν για ανάκριση οι υπεύθυνοι της ΟΣΕ, ΤΡΕΝΟΣΕ και ΡΑΣ

3. Να δεσμευθούν τα κόμματα για την ολοκλήρωση του υπερσύγχρονου σιδηροδρόμου

4. Να δίνονται σε κάθε ταξίδι τα ονόματα των θυμάτων στους επιβάτες

Ο αγώνας αυτός θα είναι μεγάλος και μόλις άρχισε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ