Το ΣτΕ έδωσε αναβολή στην δίκη για το μετρό της Πλατείας Εξαρχείων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε αναβολή για την προσφυγή για το Μετρό Εξαρχείων. Οι κάτοικοι ζητούν «πάγωμα» στις εργασίες με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα (κοπές δέντρων, μεταφυτεύσεις και άλλα), έως τις 27 Σεπτέμβρη 2023, όπου θα εκδικαστεί η προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ. Ο αγώνας της Ανοιχτής Συνέλευσης «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» θα συνεχιστεί.

Το ΣτΕ έδωσε αναβολή στην δίκη για το μετρό της Πλατείας Εξαρχείων
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αυτούσια η ανακοίνωση της ανοιχτής συνέλευσης «Όχι μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων»:

Αναβολή της εκδίκασης στο ΣτΕ - Δεν επιτρέπονται εργασίες με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα

Η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ για παραβάσεις που συνδέονται με τον σχεδιασμό, το εργοτάξιο και την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων πήρε αναβολή και αντί για τις 10 Μάη μεταφέρεται στις 27 Σεπτέμβρη 2023. Μέχρι την οριστική απόφαση του δικαστηρίου η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ο Δήμος και φυσικά, οι εργολάβοι του έργου δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν σε εργασίες που προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη, όπως π.χ. η κοπή των δέντρων. 

Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτονόητο πριν από 1,5 χρόνο. Είναι ένα αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας γύρω από εξειδικευμένα τεχνικά και νομικά ζητήματα, αποτέλεσμα αποκάλυψης όσων σκανδαλωδώς έχουν συμβεί και συμβαίνουν γύρω από το συγκεκριμένο έργο. Είναι αποτέλεσμα ενός καθημερινού και πολύμορφου αγώνα ανθρώπων που βρίσκονται δυναμικά απέναντι σε στελέχη εταιριών και κυβερνητικούς φορείς, σε βίαιους αστυνομικούς, σε μπουλντόζες. Είναι αποτέλεσμα μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων των κατοίκων μιας γειτονιάς, των θαμώνων, των αλληλέγγυων ανθρώπων της.

Η πλατεία Εξαρχείων είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος που έγινε εργοτάξιο από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, αλλά έχει γλιτώσει από τα πριόνια και τους εκσκαφείς της. Είναι ακόμα πλατεία! Σαφώς και η τωρινή της εικόνα δε μας ευχαριστεί. Για εργασίες που θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι λαμαρίνες και τα συρματοπλέγματα παραμένουν όρθια και επιθετικά, μαζί με τους φρουρούς τους να καταλαμβάνουν πολλά από τα τετραγωνικά της με αυτόματα όπλα στα χέρια, με απειλές και αηδιαστικές συμπεριφορές. Στήθηκαν εκεί ανακόπτοντας με τη βία την προσπάθειά μας η πλατεία να γίνει ομορφότερη και πιο ευχάριστη (καθαριότητα, παιδική χαρά, εκδηλώσεις).

Περιμένουμε δε από στιγμή σε στιγμή να μας κατηγορήσουν για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους εργολάβους εξαιτίας των καθυστερήσεων. Ποιος, όμως, υπέγραψε αυτές τις συμφωνίες; Ποιος επέλεξε να στήσει πρόχειρα εργοτάξια με τόσες ελλείψεις και παρανομίες; Και τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιον; Γιατί οι συνολικές καθυστερήσεις του έργου είναι πάρα πολύ μεγάλες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα φιλοξενούνται σε ηλεκτρονικές σελίδες άρθρα, των οποίων ο τίτλος διαφημίζει την έναρξη εκσκαφών από τον μετροπόντικα. Ανάμεσα στους διθυράμβους, όμως, γράφεται και ότι από τα δύο μηχανήματα μόνο τα ένα θα ξεκινήσει- και μάλιστα όχι αυτό που αφορά τον σταθμό Εξάρχεια. Αποκρύπτεται, επίσης, ότι ο πρώτος μετροπόντικας ακόμα δεν έχει δυνατότητα να σκάψει στο απαιτούμενο βάθος.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο σταθμός μετρό στην πλατεία Εξαρχείων δεν είναι ένα συγκοινωνιακό έργο, αλλά μια πολιτική επιλογή που αφορά τη φυσιογνωμία και την ιστορικότητα της γειτονιάς μας, καθώς και τα κέρδη της κτηματαγοράς στο κέντρο της Αθήνας. Και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση. Γιατί και στο πάρκο Ριζάρη έχουν σταματήσει τα έργα εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, αλλά ο χώρος έχει σχεδόν ολοκληρωτικά δοθεί προς χρήση. Βέβαια την προσφυγή την έκανε εφοπλιστής, ενώ ο δήμος τάχθηκε υπέρ της μη κοπής εκείνων των δέντρων. Φαίνεται τα δέντρα της Ριζάρη θα δήλωσαν ότι δε γουστάρουν μεταφυτεύσεις και μετακομίσεις. 

Όσο ο καιρός περνά γίνεται ξεκάθαρα σε όλο και περισσότερους ανθρώπους το δίκιο μας. Και αυτό δεν μπορούν να το κάμψουν πια ούτε τα ψέματα του κάθε προύχοντα ούτε το ξύλο και τα δακρυγόνα. Τον Αύγουστο του 2022 μας έλεγαν ότι τα δέντρα θα κοπούν Σεπτέμβρη του 2022. Είναι Μάης του 2023, είναι ακόμα εδώ και θα παραμείνουν. 

Συνεχίζουμε δυναμικά μέχρι το τέλος. Δεν εφησυχάζουμε. Το παρατηρητήριό μας παραμένει ενεργό, στις συνελεύσεις μας σχεδιάζουμε τις δράσεις μας, είμαστε εδώ μέχρι να πάρουμε την πλατείας μας πίσω, είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε και να δημιουργήσουμε την πλατεία που θέλουμε. Και φαίνεται στην πράξη ότι ο μόνος χαμένος αγώνας, είναι αυτός που δε δόθηκε ποτέ.

Ανοιχτή συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»

Ως μπόνους, σας παρουσιάζουμε τα δύο πρώτα podcast της συνέλευσης. Μπορείτε να ακούσετε το Νο1 εδώ και το Νο2 εδώ.

Δελτίο Τύπου πρώτου επεισοδίου

Το πρώτο επεισόδιο του Podcast της ανοιχτής συνέλευσης «Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων» είναι εδώ!

Στα χρόνια Προ Λαμαρίνας στη γειτονιά των Εξαρχείων ζούσαν… Άνθρωποι.

Κάτοικοι κάθε ηλικίας είχαν τους ρυθμούς τους σε μια γειτονιά του κέντρου με τις ομορφιές και την ιστορία της, τις δυσκολίες και τα προβλήματά της. Δεν ήταν δε λίγοι εκείνοι που ακόμα κι αν δεν έμεναν στη γειτονιά ζούσαν σε αυτήν και την αγαπούσαν.

Οι επίσημες αρχές του κράτους έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα αιτήματα για φροντίδα των ελεύθερων χώρων, των δρόμων και των πεζοδρομίων, για κοινωνικές υπηρεσίες κ.ο.κ. Από την άλλη βέβαια φρόντιζαν διαρκώς να κάνουν μεγαλόστομες δηλώσεις περί άβατου, περί εγκληματικότητας και άλλων συναφών τεράτων την ίδια στιγμή που τα Εξάρχεια συγκέντρωναν τεράστιο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων που φρόντιζαν να τα πνίγουν στα χημικά και τα δακρυγόνα.

Και, όμως, οι κάτοικοι και οι θαμώνες των Εξαρχείων δεν τα εγκαταλείπουν. Σε μια γειτονιά που το μοναδικό πάρκο που υπάρχει δημιουργήθηκε από τον κόσμο και ανθεί αυτοδιαχειριζόμενο, που κανένας δε μένει χωρίς φαγητό γιατί, αν θέλει, υπάρχει η κοινωνική κουζίνα El Chef, που οι πρόσφυγες μπορούν ακόμα να βρουν φιλόξενους χώρους στην κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών της Νοταρά και στο στέκι μεταναστών, που στο κέντρο της υπάρχει η Αυτοδιαχειριζόμενη Δομή Υγείας Εξαρχείων και το κοινωνικό κέντρο Βοξ, πώς μπορεί αυτή η πολιτική ηγεσία να πιστεύει ότι θα χαριστεί η μοναδική πλατεία της γειτονιάς στις ιδεοληψίες συγκεκριμένων πολιτικών χώρων που θέλουν να σβήσουν ολόκληρες γειτονιές από τον χάρτη του κέντρου της Αθήνας, κάνοντάς το αβίωτο για τους κατοίκους και φιλέτο για τα τουριστικά,
επενδυτικά κεφάλαια;

Επεισόδιο πρώτο: Προ λαμαρίνας...

Ποιος εκλέχτηκε Πρωθυπουργός με σύνθημα «Να τελειώνουμε με τα Εξάρχεια»;
Ποιος ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, έγινε υφυπουργός μεταφορών και ζητούσε κομματική συναίνεση για τον σταθμό στην πλατεία Εξαρχείων;
Ποιος έχει θέση δημάρχου και όχι μόνο δεν ακούει, αλλά δεν αναγνωρίζει και τους δημότες του;
Και τελικά ποιοι είναι αυτοί και αυτές που τα έβαλαν με όλους τους παραπάνω και τους συνεργάτες τους, είπαν «ως εδώ» και υπερασπίζονται την πλατεία Εξαρχείων και τη γειτονιά τους;
Ακούστε με προσοχή και πιστεύουμε ότι θα σας λυθούν πολλές απορίες.

Δελτίο Τύπου Δεύτερου επεισοδίου

Αύγουστος 2022… Ήρθαν!

Σαν τους κλέφτες ξημερώματα σε μια σχεδόν άδεια πόλη. Σαν τους κατακτητές με ασπίδες, δακρυγόνα και όπλα. Σαν τους δικτάτορες με αποκλεισμό των Εξαρχείων και απαγόρευση κυκλοφορίας. Και φυσικά, όπως οι ηγεμόνες που ξέρουν ότι δεν μπορούν να σταθούν και να πείσουν με τον λόγο τους έχουν τα «στηρίγματά» τους, έτσι και αυτοί ξαμόλησαν τα φερέφωνά τους για να πείσουν για τα.. απίστευτα. Δημοσιογράφοι μαριονέτες, πρωθυπουργός, δήμαρχος και ο κατά τα άλλα αδέκαστος Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ γεμίζουν σελίδες και τηλεοπτικούς χρόνους με ψέματα, χλευασμούς και λοιδορίες.

Και όμως, αρχές Αυγούστου, σε μια σχεδόν άδεια πόλη η γειτονιά των Εξαρχείων πλημμυρίζει με κόσμο. Στην πορεία είναι εκατοντάδες, κάθε πρωί έξω από το υπό κατασκευή εργοτάξιο μικροί/ες, μεγάλοι/ες είναι εκεί. Φωνάζουν για τις λαμαρίνες που στήνονται, για κλαδιά που κόβονται, για την κάθε παρανομία, ακόμα και για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στο εργοτάξιο.
Ρωτάνε, διαμαρτύρονται, στριγγλίζουν. Ξεσπούν σε αυθόρμητες πορείες στους δρόμους της γειτονιάς, περιφρουρούμενοι/ες πάντα από δεκάδες άντρες των ΜΑΤ που εκφοβίζουν και χτυπούν.

Ή εκείνοι ή εμείς. Και το δίκιο είναι αυτό που δίνει ένταση στις φωνές μας και δύναμη στα σώματά μας. Στην επίδειξη ισχύος του αντιπάλου είμαστε εμείς που δε φοβόμαστε, εμείς που γινόμαστε ακόμα πιο πολλοί και πολλές. Ακούστε μας!

Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ