Απίστευτος εμπαιγμός της ΝΔ με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - Λίγα ακίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις και οι τιμές εκτοξεύονται

Ακόμα μία υπόσχεση της κυβέρνησης αποδεικνύεται τελικά «φούσκα», καθώς πολλοί νέοι που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα που αφορούν τα ακίνητα και τις τιμές τους.

Απίστευτος εμπαιγμός της ΝΔ με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - Λίγα ακίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις και οι τιμές εκτοξεύονται
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πολλοί νέοι πίστεψαν, και δικαίως, ότι θα μπορούσαν τελικά να αποκτήσουν με ευνοϊκότερους όρους ένα σπίτι, χωρίς να περάσουν «θηλιά στο λαιμό τους», ωστόσο μάλλον θα πέσουν πάνω σε τοίχο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Αυγής» και του Γιάννη Αγουρίδη, επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν δύο τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη όσοι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα:

  1. Πολύ λίγα είναι τα σπίτια που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα και
  2. Οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν ως διά μαγείας, όταν γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για περίπτωση ένταξης στο πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Ο Βαγγέλης Λαζαρίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Μεσιτών Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και τομεάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ), μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής, επισήμανε ότι έχει εμφανιστεί στην αγορά το φαινόμενο «ο πωλών τοις μετρητοίς και ο πωλών επί πιστώσει», το οποίο παρατηρήθηκε από τότε που ξεκίνησε το «Σπίτι μου».

Το πρόγραμμα έλαβε διθυραμβικά σχόλια και παρουσιάστηκε ως ακόμη μια επιτυχία της γαλάζιας Κυβέρνησης των Αρίστων, ωστόσο τα προβλήματα και οι «νόμοι» της αγοράς επισημαίνουν το ακριβώς αντίθετο.  

Η προσφορά των ακινήτων, τα οποία θα πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι λίγα, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες που δίνουν τα ακίνητά τους στο πρόγραμμα, αυξάνουν τις τιμές των ακινήτων, όταν συνειδητοποιούν ότι θα ταλαιπωρηθούν με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να πληρωθούν τελικά μετά από 6 μήνες.

Να σημειωθεί δε ότι δεν αρκεί να βρεθεί ένα σπίτι, καθώς όταν πρόκειται για αγορά σταθμίζει κανείς πολλούς παράγοντές όπως ο όροφος, η ποιότητα και το έτος κατασκευή του ακινήτου και άλλες παροχές. Αν αναλογιστούμε τις τιμές των ενοικίων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας λ.χ., σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις παροχές που προσφέρουν, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσο επίπονη μπορεί να γίνει η διαδικασία αναζήτησης κατοικίας για αγορά, που να προσφέρεται σε μια φυσιολογική τιμή, ακόμα και αν χρήζει ανακαίνισης.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η πλειονότητα των προσιτών διαμερισμάτων που πωλούνταν έχει ήδη απορροφηθεί, χωρίς να έχει αντικατασταθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να μην μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω ζητούμενης τιμής ή λόγω της οικονομικής αδυναμίας των ενδιαφερομένων να ανταποκριθούν σε τέτοιο ύψος τιμής, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις κερδοσκοπίας, από την πλευρά ιδιοκτητών, οι οποίοι βρίσκουν ευκαιρία για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει στην «Αυγή»  ο κ. Λαζαρίδης «το γραφείο μας διαχειρίζεται ακίνητα κατά αποκλειστικότητα βάσει του Ν. 4072/2012 και παραθέτουμε τρεις περιπτώσεις προς επίρρωση των παραπάνω.

Διαμέρισμα στα Εξάρχεια 85 τ.μ. πρώτου ορόφου, παλαιά ζητούμενη τιμή 135.000,00 ευρώ, σήμερα πωλείται στις 150.000,00 ευρώ.

Μονοκατοικία στο Αιγάλεω 60 τ.μ. σε οικόπεδο 135 τ.μ., παλαιά ζητούμενη τιμή 100.000,00 ευρώ, σήμερα πωλείται στις 120.000,00 ευρώ.

Διαμέρισμα στη Νίκαια τρίτου ορόφου 70 τ.μ., παλαιά ζητούμενη τιμή 85.000,00 ευρώ, σήμερα πωλείται στις 100.000,00 ευρώ. Φυσικά, όταν ο υποψήφιος αγοραστής προσφέρει μετρητά, οι τιμές θα επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών Αττικής, από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα, μόλις το 32% (περίπου 14.000 ακίνητα) πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, παρά τις θριαμβολογίες του υπουργείου Εργασίας για διαθέσιμα προς πώληση σπίτια εμβαδού 75-150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ που αποτελούν το 60% του συνόλου στο κέντρο, το 74% στα δυτικά προάστια, το 59% στον Πειραιά, το 19% στα νότια, το 5% στα βόρεια και το 38% στα ανατολικά προάστια.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι για το κέντρο το ποσοστό φτάνει μέχρι το 53%, για τα βόρεια προάστια το 16,7%, για τα νότια προάστια το 23,4%, για τα δυτικά προάστια το 39,5%, για τα ανατολικά προάστια το 20,4% και για τον Πειραιά το 41,09%.

Επιπλέον τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λίγα, με αποτέλεσμα όχι απλά να μην μπορεί να διευρυνθεί το πρόγραμμα όπως διαλαλούσε ο Πρωθυπουργός, αλλά να μην επαρκούν για να καλύψουν την αρχική του φάση.

Ακόμη ένα «αγκάθι» στο πρόγραμμα είναι και το γεγονός ότι ενώ η εμπορική αξία του ακινήτου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, το ύψος του δανείου ανέρχεται μέχρι και τις 150.000 χιλιάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν κάποιος ενδιαφερόμενος λάβει την μέγιστη χρηματοδότηση, πρέπει να έχει τουλάχιστον 50.000 ευρώ στην άκρη για να μπορέσει να ξεχρεώσει το ακίνητο!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ