Καψόνια σε δικηγόρους, κατηγορούμενους και συγγενείς σε δίκη-παρωδία στον Πειραιά!

Κάποιοι δικαστές πήραν πολύ στα σοβαρά την ατάκα Ντογιάκου πως «Ο δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο, που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων».

Καψόνια σε δικηγόρους, κατηγορούμενους και συγγενείς σε δίκη-παρωδία στον Πειραιά!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις για επίθεση στην Πειραιά, καθώς οι δύο από αυτούς βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή μετά από ώρα και οι άλλοι δύο συνελήφθησαν μετά από 10 μήνες στην προσπάθεια δημιουργίας ομάδας των 3 ατόμων και άνω. Την ανακοίνωση που ακολουθεί την έβγαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Αναδημοσιεύοντας από το Alerta.gr:

Σε μια δίκη παρωδία μετέτρεψε η έδρα την σημερινή διαδικασία για τους 4 προφυλακισμένους συντρόφους. Η έδρα εμφανίστηκε με καθυστέρηση τρεισήμιση ωρών εμφανίζοντας ως πρόφαση την εκδίκαση άλλων υποθέσεων την ίδια μέρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι συνήγοροι υπεράσπισης έφυγαν στις 12 και ζήτησαν την διακοπή της δίκης για την επόμενη μέρα. Μετά απο λίγο η έδρα έμφανίζεται και ζητάει απο τους κατηγορούμενους να επιστρέψουν για να ξεκινήσει η δίκη. Οι ίδιοι, μη γνωρίζοντας τι έχει συμβει καθώς δεν τους αφήνουν από το πρωί να έχουν την παραμικρή επικοινωνία, στηρίζουν την απόφαση των δικηγόρων και ζητούν εκ νέου διακοπή. Το αίτημα για διακοπή δεν γίνεται δεκτό απο την έδρα όπου και ζητάει τον διορισμό νέων δικηγόρων οι οποίοι και εμφανίστηκαν σε πολυ μικρό χρονικό διάστημα δεχόμενοι να αναλάβουν την υπόθεση. Όπως είναι φυσιολογικό οι σύντροφοι δεν δέχτηκαν τον διορισμό των δικηγόρων απο το δικαστήριο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΝΗΚΟΥΣΤΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΔ ΠΕΙΡΑΙΑ:

Αυτό που συνέβη σήμερα στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά και δεν έχει ακουστεί ποτέ στις δεκάδες ετών δικηγορίας των παρισταμένων συνηγόρων:

Σήμερα, 08.05.2023 και ώρα 09:00 π.μ. είχαν κληθεί οι εντολείς μας, τέσσερις κατηγορούμενοι για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις στις 14.11.2021 στο Τμήμα Τροχαίας Πειραιά ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, το οποίο μετά από ειδική αίτηση της Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιά αποφασίστηκε να συνεδριάσει στον χώρο των φυλακών Κορυδαλλού λόγω προβλημάτων που, κατά την αίτηση της Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιώς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα δημιουργούσε η μαζική προσέλευση και δημοσιότητα της δίκης.

Οι συνήγοροι όλοι εμφανιστήκαμε στις 09:00 π.μ., καθώς και μάρτυρες, αλλά συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων και ακροατές και δημοσιογράφοι. Και ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από τις 09:00 π.μ., ούτε οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν, αλλά ούτε οι δικαστές της σύνθεσης του δικαστηρίου, καθώς και οι ένορκοι που επρόκειτο να κληρωθούν για να συγκροτηθεί νόμιμα το δικαστήριο εμφανίστηκαν. Μέχρι τις 11:45 π.μ. εξακολουθούσε να υφίσταται η κατάσταση αυτή χωρίς και να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση για τις αιτίες της καθυστέρησης και την προοπτική της.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, οι παριστάμενοι συνήγοροι αφού ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους συγγενείς των κατηγορουμένων αποχωρήσαμε από την αίθουσα αφήνοντας μία γραπτή δήλωση στην έδρα του δικαστηρίου για να παραληφθεί από τον Πρόεδρο και να καταχωρηθεί στα πρακτικά αναφέροντας ότι αποχωρούμε από τη σημερινή δικάσιμο σε ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για την βαθύτατη και επιδεικτική περιφρόνηση προς όλους τους προαναφερόμενους, από την σύνθεση του δικαστηρίου αλλά και όσους ευθύνονται για την οργάνωση της δίκης και την επιλογή της αίθουσας των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού για την διεξαγωγή της. Ίσως δεν είναι τυχαίο για όλα αυτά ότι οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα άλλωστε με το ίδιο το παραπεμπτικό βούλευμα, δικάζονται και με βασική ένδειξη την ένταξη τους στο αναρχικό χώρο.

Τελικά οι δικαστές της έδρας εμφανίστηκαν περί τις 12.50΄, αφού την ίδια ώρα μετήχθησαν και οι κατηγορούμενοι, κανείς δεν ζήτησε συγνώμη από κανέναν για την ταλαιπωρία, αλλά αντίθετα ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τους κατηγορουμένους να μας τηλεφωνήσουν να επιστρέψουμε με την απειλή ότι αλλιώς θα τους διορίσει συνηγόρους νομικής βοήθειας. Παρά την κατηγορηματική απάντηση των κατηγορουμένων ότι οι υπογράφοντες συνήγοροι θα εμφανισθούμε στην επόμενη δικάσιμο που θα ορισθεί και ότι οι κατηγορούμενοι δεν δέχονται διορισμό συνηγόρων άλλων από εκείνους στους οποίους οι ίδιοι έχουν αναθέσει την υπεράσπισή τους, το δικαστήριο ύστερα από επανειλημμένες διακοπές και διασκέψεις διόρισε δύο δικηγόρους Πειραιώς, οι οποίες σε χρόνο μηδέν εμφανίστηκαν και αποδέχθηκαν τον διορισμό τους και αμέσως μετά το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα 18.00΄ (κατά παράβαση και του ωραρίου) προκειμένου σε δύο ώρες να μελετήσουν τη δικογραφία που αγνοούν (χιλιάδες σελίδες χαρτιού και ψηφιακό υλικό διάρκειας για 4 κακουργήματα και 4 πλημμελήματα) και να ξεκινήσει η δίκη!

Θα εμφανισθούμε και θα υπερασπίσουμε και τους εντολείς μας και τη δικονομική τάξη!

Καταγγέλλουμε τα παραπάνω και απαιτούμε από τις αρμόδιες πειθαρχικές αρχές και την άμεση και αυτεπάγγελτη κατά νόμο διερεύνηση και απόδοση των δεουσών πειθαρχικών ευθυνών σε κάθε ευθυνόμενο, λαμβάνοντας υπ όψη ότι όλα τα παραπάνω γίνονται σε μία δίκη κατά την οποία δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους συμπληρώνουν δεκαοχτάμηνο προσωρινής κράτησης στις 14.05.2023. Και μόνο αυτό όφειλε να είχε συνετίσει όσους ευθύνονται για το σημερινό χάλι, προκειμένου η δίκη αυτή να διεξαχθεί έγκαιρα και να μη χαθεί οποιαδήποτε ώρα συνεδρίασης. Οι ευθύνες για την ως τώρα και την περαιτέρω εξέλιξη της δίκης αυτής βαρύνουν τους ίδιους και μόνο.

Καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς, να προασπίσουν την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος, επισημαίνοντας ότι αν τέτοιου είδους συμπεριφορές γίνουν ανεκτές, τόσο τα υπερασπιστικά δικαιώματα των πολιτών, όσο και το δικηγορικό λειτούργημα, θα περιέλθουν σε πλήρη ανυποληψία απέναντι στον δικαστικό αυταρχισμό.

Αθήνα, 8/5/2023

ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Γιώργος Κακαρνιάς

Κώστας Παπαδάκης

Κάτια Τάτση

Μανώλης Πετρακάκης

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ