Εργοδότες και στελέχη της ΝΔ εκβιάζουν για ψήφους - Πληθώρα καταγγελιών στο Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης

Στη Θεσσαλονίκη, οι καταγγελίες οδήγησαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο να εκδώσει ανακοίνωση.

Εργοδότες και στελέχη της ΝΔ εκβιάζουν για ψήφους - Πληθώρα καταγγελιών στο Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, όλα δείχνουν πως θα πάμε στις κάλπες με αρκετό παρασκήνιο και παρατράγουδα, καθώς τις τελευταίες μέρες έγινε ο κακός χαμός.

Και αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να κερδίσει έστω και μια ψήφο παραπάνω. Θεμιτά και αθέμιτα, ηθικά και ανήθικα.

Έτσι, λίγο καιρό μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τις απειλές του CEO της NOS INSURANCE, Αλέξη Λιάγκα, προς τους εργαζόμενους της εταιρείας του για να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, έχουμε και νέα περιστατικά.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, δήλωσε στην Αυγή ότι: 

«Μαθαίνουμε συνέχεια για ανώνυμες καταγγελίες εργαζομένων, υπάρχει σαν κλίμα από τους εργοδότες. Τους ξέφυγε το βίντεο με τον Άδωνη Γεωργιάδη και πλέον είναι φανερό τι γίνεται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές».

Στο ίδιο Μέσο δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚΘ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε: « Έχουμε καταγγελίες και πληροφορίες από αρκετούς εργαζόμενους ότι συγκεκριμένοι εργοδότες, και δεν είναι λίγοι, πιέζουν εργαζόμενους είτε με υπονοούμενα είτε απροκάλυπτα με στόχο να τους επηρεάσουν σχετικά με το τι θα ψηφίσουν.Είναι φανερό ποιο κόμμα ευνοούν με την πίεση που ασκούν. Αυτό ισχύει και σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με τα διάφορα στελέχη τους, αλλά και σε μικρότερες, όπως μας καταγγέλλεται. Το περιστατικό του εργοδότη που καταγράφηκε στην κάμερα είναι η κορυφή του παγόβουνο».

Για όλα τα παραπάνω η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, παροτρύνοντας όποιον πιέζεται για το τι να ψηφίσει να πάει να το καταγγείλει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πρόσφατα, γίναμε όλοι μάρτυρες πρωτοφανούς περιστατικού κατά το οποίο ανώτατο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρίας, ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη παραβίασε κατάφωρα την εκλογική νομοθεσία υποδεικνύοντας στους υπαλλήλους της επιχείρησης να ψηφίσουν συγκεκριμένο κόμμα στο οποίο ανήκει ο κ. Γεωργιάδης. Οι εκφράσεις δε που χρησιμοποίησε και οι οποίες έχουν αποτυπωθεί σε βίντεο που κυκλοφόρησε αποτελούν μνημείο παραβίασης του δικαιώματος που έχει ο καθένας και η καθεμιά να ψηφίζει όποιο κόμμα κι όποιον πολιτικό επιθυμεί. Όμως και η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη ο οποίος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάθε άλλο παρά μόνο προβληματισμό προκαλεί. Θα περίμενε κανείς από έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Αντιπροσωπείας να υπερασπιστεί με σοβαρότητα κι όχι γέλια τις αρχές που ορίζουν την ψηφοφορία.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που επιχειρηματίες απειλούν ευθέως… "προειδοποιώντας" τους υπαλλήλους τους να μην πράξουν αντίθετα από τους ίδιους ή να μην εκφράσουν διαφορετική πολιτική πεποίθηση, αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις. Ενέργειες σαν και την παραπάνω καταπατούν κάθε έννοια ελευθερίας και δημοκρατίας και παραβιάζουν όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και εκείνα που έχουν ως πολίτες της χώρας μας και δεν θα πρέπει να μένουν αναπάντητες.

Ο κάθε εργαζόμενος και η κάθε εργαζόμενη έχει το δικαίωμα της μυστικότητας της ψήφου και της επιλογής, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Οι αρχές που διέπουν την διαδικασία της ψηφοφορίας είναι συγκεκριμένες και συνταγματικά κατοχυρωμένες. Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί τους εργοδότες των επιχειρήσεων να αποδοκιμάσουν πρακτικές σαν την παραπάνω και να μην επιχειρήσουν να… "νουθετήσουν" τους υπαλλήλους τους υπέρ κάποιου συγκεκριμένου κόμματος ή πολιτικών ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών. Καλούμε τους εργαζόμενους οι οποίοι δέχονται κάθε είδους πολιτική πίεση ή δίωξη να προχωρήσουν σε καταγγελία στο Ε.Κ.Θ».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ