Έρευνα Eteron: Τι πιστεύουν οι νέοι για την ελληνική πραγματικότητα

Την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να προσεγγίσει τη νέα γενιά με σαχλά βίντεο στο TikTok, νέα έρευνα του «Eteron» έρχεται να δώσει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις στάσεις και τις πεποιθήσεις της νέας γενιάς. 

Έρευνα Eteron: Τι πιστεύουν οι νέοι για την ελληνική πραγματικότητα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η έρευνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εστιάζει στις πολιτικές απόψεις των νέων, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ιδεολογία, ενώ εξετάζει και αξιακά ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο διάλογο, τώρα, μόλις λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα «οι Millennials και οι GenZers διαμορφώθηκαν από τόσες πολλές κοινές εμπειρίες που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αποτελούν μια ενιαία γενιά», πράγμα που καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα ευρήματα.

Οικονομία και πολιτική

Σύμφωνα με την έρευνα, ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά, καθώς η δυσαρέσκεια για την ατομική οικονομική κατάστασή τους κυριαρχεί σε ποσοστό 55,7%, ενώ σε σχέση με τις προσδοκίες τους για το άμεσο μέλλον, 1 στα 3 άτομα «αναμένουν» και «μάλλον αναμένουν» να βελτιωθεί η κατάστασή τους τους επόμενους μήνες.

Η πλειοψηφία των νέων θεωρούν τα μνημόνια (σε ποσοστό 84,6%) και τις ιδιωτικοποιήσεις (σε ποσοστό 64,7%) κάτι κακό.

Ως προς τα δημόσια οικονομικά, το 68,5% των νέων συμφωνούν με την άποψη ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν ώστε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση. Μόλις το 19,8% των νέων έχουν την αντίθετη άποψη και προτάσσουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών ώστε να προστατευθεί καλύτερα η εθνική ακεραιότητα.

Σχετικά με την οικονομική «τάξη» στην οποία ανήκουν, το 43,7% των νέων αυτοπροσδιορίζονται ως «μεσαία τάξη», το 36,6% στη «μεσαία προς κατώτερη», το 10,6% στην «κατώτερη τάξη» και ένα 6,8% στην «ανώτερη & μεσαία προς ανώτερη τάξη».

Δημοκρατία και Θεσμοί

Τεράστια είναι τα ποσοστά δυσπιστίας των νέων απέναντι στους βασικότερους θεσμούς, με τους νέους να σημειώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τα ΜΜΕ (91,8%), τα πολιτικά κόμματα (89,4%), τη Βουλή (77,5%) και την κυβέρνηση (74,6%).

Ο μόνος θεσμός που κατέχει μεταξύ των νέων ποσοστά εμπιστοσύνης άνω του 30% είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές (33%).

Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων δηλώνει δυσαρεστημένη με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα (75,8%),  παρότι  συμφωνούν ότι, παρά τα προβλήματά της, δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την κοινοβουλευτική δημοκρατία (76,6%).

Το 82,3% θεωρεί ότι η δημοκρατία θα ήταν καλύτερη αν οι πολίτες συμμετείχαν περισσότερο μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα. Υπάρχει ωστόσο ένα ποσοστό 14,6%, το οποίο πιστεύει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι προτιμότερη από την δημοκρατία.

Αστυνομοκρατία και διαδηλώσεις

Το 77,4% «συμφωνεί» και «μάλλον συμφωνεί» ότι η αστυνομία είναι πολύ βίαιη κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Επίσης, η πλειοψηφία (54,8%) «διαφωνεί» και «μάλλον διαφωνεί» με την άποψη ότι το δικαίωμα σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πρέπει να περιορίζεται όταν απειλείται η δημόσια τάξη.

Μεταναστευτικό και κοινωνικό κράτος

Σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, τα ποσοστά είναι λίγο τρομακτικά. Το 71,1% «συμφωνούν» & «μάλλον συμφωνούν» ότι ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια είναι υπερβολικά μεγάλος, ενώ το 64,6% «συμφωνούν» & «μάλλον συμφωνούν» ότι οι μετανάστες/ριες οφείλουν να αποδεχτούν τις ελληνικές αξίες και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Τέλος, το 47% «διαφωνούν» & «μάλλον διαφωνούν» ότι η παρουσία μεταναστών/ριών στη χώρα μας κάνει περισσότερο καλό παρά κακό.

Υψηλά ποσοστά δημοφιλίας συγκεντρώνει το κοινωνικό κράτος (80%). Επιπλέον, τo 67,3% των νέων θεωρούν ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει περισσότερο στην ελληνική οικονομία για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, έναντι του 20,7% που θεωρούν ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν τον κύριο τρόπο για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

Δικαιώματα και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Περισσότερο «ηλιόλουστα» είναι τα ποσοστά που αφορούν τα δικαιώματα και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με το 69,8% «συμφωνούν» & «μάλλον συμφωνούν» να θεσμοθετηθούν οι γάμοι ομοφυλοφίλων. Το 59,4% «συμφωνούν» & «μάλλον συμφωνούν» να θεσμοθετηθεί η υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων. Το 68,5% έχουν «θετική» & «μάλλον θετική» άποψη για το κίνημα MeToo.

Ως προς τις ιδεολογικές αναφορές την πρωτιά στις απαντήσεις έχει ο φιλελευθερισμός - δημοκρατικό κέντρο (18,3%) με δεύτερη τη σοσιαλδημοκρατία (15,2%) και τρίτο το δημοκρατικό σοσιαλισμό (13,2%). Σε χαμηλά ποσοστά βρίσκονται ο νεοφιλελευθερισμός (7,3%) και ο συντηρητισμός (3,5%).

Η διάκριση ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά παραμένει σημαντική για το 41% των νέων έναντι του 53% που δηλώνει ότι η διάκριση αυτή δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Καπιταλισμός

H πλειοψηφία κάνει θετική συνολική αποτίμηση της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ (64,1%) έναντι του 30,4% που κάνει αρνητική. Το 70,4% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να παραμείνουμε στο Ευρώ έναντι του 19,1% που θα προτιμούσε να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Το 60,2% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο καπιταλισμός ως έννοια αντιπροσωπεύει κάτι κακό. Την ίδια στιγμή βέβαια το 52,1% θεωρούν την οικονομία της αγοράς (που είναι μετωνυμία του καπιταλισμού) κάτι καλό και το ίδιο πιστεύουν και για την ανταγωνιστικότητα (67,2%).

Επίσης αντιφατικό είναι το γεγονός ότι το 55,1% θεωρεί τις πολυεθνικές κάτι κακό όμως το 58,9% θεωρεί τις ξένες επενδύσεις κάτι καλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 48,5% των νέων θεωρεί τη μετριοπάθεια κάτι κακό, ενώ το 29,5% επιδοκιμάζει το ριζοσπαστισμό. Το 22,8% των νέων τάσσονται υπέρ της αθεΐας και το 48% δηλώνουν ότι η θρησκεία είναι σημαντική για τη ζωή τους.

Το 58,6% διαφωνούν & μάλλον διαφωνούν να καθιερωθεί η θανατική ποινή για ορισμένα εγκλήματα. Το 58,2% συμφωνούν & μάλλον συμφωνούν με την αποποινικοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση, έναντι του 35% που διαφωνούν & μάλλον διαφωνούν.

Τέλος, το 45,5% πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια «κακή» ή «μάλλον κακή» συμφωνία για τα συμφέροντα της Ελλάδας έναντι του 23,8% που πιστεύει το αντίθετο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ